Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikus auklėja ne tik mamos

Naujausiame populiariausio savaitraščio moterims „JI“ numeryje – apie berniukų auklėjimą. Pasidomėkime, ką tėvams pataria psichologė R. Aukštinaitytė.
Tėtis ir sūnus
Tėtis ir sūnus / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Bendravimas

Berniukai skiriasi nuo mergaičių, o tėčio vaidmuo, palyginti su mamos, dažnai yra visiškai kitoks auklėjant vaikus, ypač sūnus.

Fizinis ir psichologinis berniukų vystymasis priklauso nuo vyriškojo hormono testosterono. Naujagimio organizme jo kiekis – kaip 12 metų paauglio! Tiesa, vėliau sumažėja ir pirmuosius dvejus metus išlieka žemas, todėl tuo laikotarpiu berniukų ir mergaičių elgesys būna panašus. Ketvirtaisiais metais įvyksta testosterono sprogimas – hormono kiekis padvigubėja. Šio amžiaus berniukai būna itin judrūs ir aktyvūs. Apie penktuosius metus jo kiekis vėl sumažėja, o 11–12 metais įvyksta naujas proveržis, verčiantis berniukus ieškoti nuotykių (kartais kvailų ir net rizikingų), konkuruoti su bendraamžiais ir aiškinantis su jais santykius.

Taigi, visais amžiaus tarpsniais berniukams ypač reikalingas ir svarbus bendravimas su tėčiais.

 

Keli patarimai ikimokyklinukų tėčiams

 

♦ Būkite autoritetas. 3–7 metų vaikas ima suvokti jį supantį pasaulį. Dabar jam labai reikia tėčio, kad suprastų, kas yra gerai, o kas – blogai, kad gautų atsakymus į šimtus klausimų.

 

♦ Žaiskite su vaiku. Pavyzdžiui, vaidinkite įvairių profesijų atstovus. Taip galėsite parodyti sūnui, kaip svarbu siekti tikslo, ką reiškia būti aktyviam, kas yra garbė, ryžtas ir pan.

 

♦ Tapkite nepakeičiamas. Su sūnumi privalote turėti kokių nors pramogų, kurių niekas kitas negali jam duoti. Jų atžala lauks nekantraudama. Pavyzdžiui, vonioje arba upelyje surenkite povandeninių laivų mūšį, kartu taisykite automobilį, dviratį ir pan.

 

Daugiau patarimų rasite 34-ajame populiariausio savaitraščio moterims „Ji“ numeryje!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius