Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

6 patarimai, kaip parduotuvėje išsirinkti geriausius vaisius

Bananai, obuoliai ir kriaušės šiuo metu dedami praktiškai į kiekvieno didžiausios Lietuvoje elektroninės maisto ir kasdienių prekių parduotuvės „Barbora“ kliento krepšelį. Vis populiaresni tampa ir egzotiniai vaisiai – avokadai, kiviai, ananasai, mangai, o šaltymečiu ir sezono hitas – persimonai.
Vaisiai
Vaisiai / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Vaisiai

Kaip parduotuvėje išsirinkti tinkamiausius vaisius? Koks bus skirtingų obuolių rūšių skonis? Kaip atrasti sultingiausią melioną ir saldžiausias vynuoges?

Atsakyti į šiuos klausimus paprašėme „Barbora“ darbuotojų – profesionalių pirkėjų, kurie kiekvieną dieną eina apsipirkti į parduotuvę daugiau nei 10 kartų.

Koks obuolys bus rūgštus?

Perkant obuolius ir kriaušes, reikia žiūrėti, kad vaisiai nebūtų pavytę, su sumušimo ar rudomis dėmėmis. Reikia užtikrinti, kad patys vaisiai būtų itin tvirti.

Perkamiausia obuolių rūšis elektroninėje parduotuvėje „Barbora“ yra „Jonagold“, pralenkianti antroje vietoje pagal popoliarumą esančius paprastuosius lietuviškus obuolius. „Golden“ ir „Royal Gala“ – taip pat  lietuvių mėgiamos obuolių rūšys.

Fotolia nuotr./Obuolių pintinė
Fotolia nuotr./Obuolių pintinė

Renkantis obuolius reikia žinoti, kad „Jonagold“ yra sladžiarūgščiai, „Golden“ ir „Royal Gala“ – saldūs ir sultingi, o štai iš Australijos kilusios „Granny Smith“ rūšies obuoliai – rūgštoki, todėl dažniausiai naudojami saldiems kepiniams gardinti.

Populiariausia kriaušių rūšis – „Conference“. Jos sultingos, saldžios, plona odele ir ypač gerai tinka sultims spausti. „Reb Barlett“ saldžios, bet minkštesnės nei įprastų rūšių kriaušės, o štai „Comice“ – traškios ir aromatingos.

Ar verta stuksenti į melioną?

Renkantis melioną, elektroninės parduotuvės „Barbora“ specialistai pataria patikrinti, ar pastorojo galai yra vos vos minkšti, nes būtent tai ir yra ženklas, kad vaisius bus puikiai prinokęs, saldus ir kvapnus.

Dažnas pasvarstome, ar tikrai stuksenimas į melioną gali padėti nustatyti jo tinkamamumą. “Barbora” vaisių ir daržovių specialistai drąsiai teigia, kad tai tikrai teisingas metodas renkantis vaisių. Pasak jų, išgirdus slopų ir šiek tiek skardų garsą, reiškia, kad meliono vaisius greičiausiai dar bus kietas ir neskanus.

Kaip išsirinkti tinkamus bananus?

Fotolia nuotr./Bananai
Fotolia nuotr./Bananai

Žmonių skoniai įvairūs. Mėgstantiems panokusius, saldžius, minkštus ir kvapnius bananus, vertėtų rinktis vos minkštus, pilnai geltonos spalvos vaisius. Mėgstantiems kiek žalesnius, reikėtų rinktis tvirtus, geltonus bananus su žalsvais galais.

Rudų paviršutinių įbrėžimų ant banano žievės nereikėtų bijoti, nes tai visiškai nelemia vaisiaus kokybės. O štai rusvų minkštų dėmių ant žievės vertėtų vengti – tai rodo, kad bananas yra sumuštas, bus sutrintas bei rudas vidus.

Kaip surasti saldų mandariną?

Apelsinus, greipfrutus ir citrinas reikėtų rinktis tvirtus ir neapvytusius. Mandarino skonis labai priklauso nuo rūšies, tačiau bendra taisyklė yra tokia: saldūs būna tie, kurie palietus yra kiek minkštesni, na, o perkant kietesnius mandarinus, galima tikėtis rūgštoko ar saldžiarūgščio skonio.

Kai reikia rūgštelės – žalioji ar geltonoji citrina?

Fotolia nuotr./Citrinos
Fotolia nuotr./Citrinos

Geltonosios citrinos yra rūgštesnės nei žaliosios. Jos labiau tinka sultims spausti, pagardinti žuvies patiekalus, o jų žievelė dažnai nepakeičiama norint suteikti kvapnumo saldiesiems kepiniams. Žaliosios citrinos dėl savo gėlių aromato ir neperdėto rūgštumo puikiai tinka gaiviems gėrimams paskaninti.

Saldžiausios vynuogės

Žaliosios vynuogės saldžiausios būna tuomet, kai yra visiškai sunokusios, t. y. jų odelė įgyja šiek tiek gelsvo atspalvio. Raudonosios vynuogės saldžios būna net ir tada, kai yra kiek šviesesnės. Renkantis vynuoges, „Barbora“ specialistai pataria imti pilnas kekes ir apžiūrėti, kad uogos nebūtų nusėtos rudomis dėmėmis ar apvytusios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius