Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Atsigaivinkite! Šaltų sriubų rinkinys

Šaltibarščiai.
Shutterstock nuotr. / Lietuviški šaltibarščiai
Šaltinis: Ji24.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Pagaliau vasara išskleidė savo sparnus, tad galime mėgautis taip ilgai lauktais saulės spinduliais... Žinoma, karštą dieną geriausiai atgaivina lengvi patiekalai. Šiandien portalas Ji24.lt siūlo skaniausių šaltų sriubų receptų pluoštą.

Taigi, valgom ir mėgaujamės: pagaminti paprasta, laiko daug neužima, o skrandis maršų negroja, tik iš džiaugsmo trimituoja. Skanaus! 

Receptas: Agurkų šaltsriubė
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.5 / 19
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt. (Ilgas)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Jogurtas: 1.00 l (natūralaus)
Pienas: 250.00 ml (arba liesos grietinės)
Graikiniai riešutai: 40.00 g (arba kedrinių pinijų)
Krapai: 20.00 g (ryšulėlis)
Kaip gaminti

1. Nuplaukite agurką, supjaustykite arba sutarkuokite šiaudeliais, sudėkite į kiaurasamtį, kad šiek tiek nusivarvėtų.

2. Nuplaukite, nuvarvinkite ir smulkiai sukapokite krapus.

3. Puode sumaišykite jogurtą su pienu arba grietine, pagal skonį pasūdykite, sudėkite agurkus ir krapus, išspauskite česnaką, išmaišykite. Nuolat maišydama plona srovele supilkite alyvuogių aliejų. Prieš tiekdama bent pusvalandžiui pastatykite sriubą į šaldytuvą.

4. Į dubenėlį įpilkite sriubos, ant viršaus uždėkite šaukštą tarkuotų agurkų, apibarstykite smulkintais riešutais, papuoškite krapų šakelėmis.

Kulinaro patarimas. Jei sriubą gardinsite kedrinėmis pinijomis, prieš tai jas trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje.

 

Receptas: Baltoji šaltsriubė
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 16
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Jogurtas: 500.00 ml (naminis arba pirktinis natūralus)
Pasukos: 350.00 ml
Vanduo: 150.00 ml
Agurkai: 2.00 vnt. (nedideli)
Pomidorai: 1.00 vnt. (didelis)
Paprikos: 60.00 g (pusės raudonos saldžiosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 arbat. š.
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (ryšulėlis krapų, petražolių, salierų lapų, kalendrų)
Kaip gaminti
  1. Agurkus, paprikas ir pomidorus nuplaukite ir supjaustykite smulkučiais kubeliais. Prieskoninius žalumynus nuplaukite, nuvarvinkite ir smulkiai sukapokite.
  2. Dubenyje išplakite jogurtą, pasukas ir vandenį, pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Sudėkite susmulkintas daržoves ir prieskoninius žalumynus, išmaišykite.
  3. Patiekite su juoda duona arba pamėgtu būdu paruoštomis karštomis bulvėmis.

Receptai iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Receptas: Šalta arbūzų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.8 / 25
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Arbūzas: 1.00 kg (minkštoji dalis be žievės ir kauliukų)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Mėtos: 1.00 sauja (4 lapeliai į arbūzų masę ir saujelė papuošimui)
Mėlynės: 1.00 sauja (papuošimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Arbūzo minkštąją dalį supjaustykite kubeliais. Sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  2. Suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis, sudėkite smulkiai kapotus mėtų lapelius ir įberkite žiupsnelį druskos. Gerai išmaišykite.
  3. Dėkite dubenį su arbūzų sriuba į šaldytuvą ir palaikykite bent porą valandų. Prieš patiekdami, išimkite iš šaldytuvo ir supilstykite į dubenėlius. Papuoškite šviežių mėtų lapeliais ir mėlynėmis.

Receptas Astos Černės

Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: gaivi arbūzų sriuba“

Receptas: Bulgariška agurkų šaltsriubė („tarator“)
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 39
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Agurkai: 500.00 g (maždaug 2 švieži, dideli agurkai)
Jogurtas: 500.00 g (natūralus tirštas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2–3 skiltelės)
Krapai: 2.00 valg. š. (2–3 valg. š. šviežių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja (nebūtinai)
Vanduo: 1.00 st. (nebūtinai)
Kaip gaminti
  1. Agurkus supjaustykite labai mažais kubeliais ir suberkite į didelį dubenį.
  2. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite arba sutrinkite. Sudėkite į tą patį dubenį su agurkais. Taip pat suberkite smulkiai kapotus krapus, sutrintus graikinius riešutus ir druską. Supilkite aliejų ir išmaišykite.
  3. Jogurtą lengvai suplakite šakute, kad nebūtų toks tirštas. Supilkite į dubenį ant agurkų ir vėl gerai pamaišykite.
    Astos Černės nuotr. / Gaminant bulgarišką agurkų šaltsriubę - Tarator
    Astos Černės nuotr. / Gaminant bulgarišką agurkų šaltsriubę - Tarator
  4. Jeigu matote, kad masė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens. Tačiau neatskieskite jos per daug – sriuba ir turi būti gana tiršta. Be to, jai pastovėjus, agurkai taip pat išskirs savo sultis ir taps dar skystensė. Paragaukite šaltsriubę ir, jei trūksta, įberkite dar žiupsnelį druskos.
  5. Dubenį su paruošta sriuba dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent valandą. Tiekite šaltą.

Šaltsriubę „tarator“ ruošė ir aprašė Asta Černė

Receptas: Šalta pomidorų sriuba (gaspačas)
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.2 / 26
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Jautienos sultinys: 750.00 ml (neriebaus)
Sultys: 200.00 ml (pomidorų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (trečdalis puodelio smulkiai sukapotų)
Paprikos: 1.00 vnt. (žalių saldžiųjų, trečdalis puodelio mažais gabalėliais pjaustytų)
Agurkai: 2.00 vnt. (pusė puodelio kubeliais arba griežinėliais pjaustytų)
Pomidorai: 4.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (lapkotis)
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š. (aštraus)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Petražolės: 1.00 valg. š. (šviežių, smulkintų)
Kaip gaminti

1. Visus recepte nurodytus produktus, išskyrus agurkus, sudėkite į indą ir sutrinkite elektriniu maišikliu. Per naktį laikykite šaldytuve.

2. Prieš patiekdami, sudėkite agurkus.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Lietuviški šaltibarščiai
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 143
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Burokėliai: 500.00 g (marinuoti obuolių sultyse)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Agurkai: 200.00 g
Krapai: 20.00 g
Svogūnų laiškai: 30.00 g
Kefyras: 1.00 l
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite. Supjaustykite gabalėliais.

2. Agurkus supjaustykite nedideliais simetriškais gabalėliais. Susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus.

3. Nuo burokėlių nusunkite skystį ir sukrėskite juos į didelį dubenį. Suberkite smulkintus agurkus, žalumynus, supilkite ant viršaus kefyrą. Jei mėgstate skystesnius šaltibarščius, galite šiek tiek atskiesti pienu ar virintu vandeniu iki reikiamos konsistencijos. Pagal skonį pasūdykite.

4. Tiekite atvėsintus su karštomis bulvėmis.

 

Receptas: Šalta vyšnių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.7 / 7
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vyšnios: 1.00 kg (pusė kilogramo)
Cukrus: 100.00 g
Vynas: 300.00 ml (raudonas sausas)
Cinamonas: 5.00 g (viena lazdelė)
Migdolai: 1.00 arbat. š. (esencija)
Makaronai: 100.00 g (kaspinėlų formos)
Grietinėlė: 250.00 ml
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Vyšnias nuplaukite, išimkite kauliukus. Puode užvirinkite 150 ml vandens, sudėkite uogas, supilkite vyną, suberkite cukrų. Sriubą užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite 25–30 min., kol vyšnios suminkštės. Likus 10 min., suberkite makaronus. Įpilkite šlakelį migdolų esencijos.

2. Baigusi virti, puodą nukelkite nuo ugnies ir įstatykite į dubenį su šaltu vandeniu, kad atvėstų.

3. Prieš tiekdama, palaikykite šaldytuve. Grietinėlę sumaišykite su milteliniu cukrumi ir plakite, kol sutirštės. Į lėkštę įpilkite sriubos, uždėkite šaukštą plaktos grietinėlės, papuoškite vyšnia.

Receptas: Šalta jogurtinė sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.0 / 8
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Jogurtas: 400.00 g (natūralus)
Kefyras: 500.00 ml (arba pasukos)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Salierai: 2.00 vnt. (stiebai)
Avokadai: 1.00 vnt.
Agurkai: 1.00 vnt. (keli griežinėliai)
Ridikai: 4.00 vnt. (keli ridikėliai)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (smulkinti pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Į plakimo indą supilkite jogurtą, pasukas, sudėkite česnako skilteles, pasukas, saliero stiebus, luptą (be kauliuko) avokadą, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų, žalumynų ir gerai suplakite.

2. Sriubą bent kelias valandas laikykite šaldytuve. Agurkus supjaustykite kubeliais, ridikėlius – griežinėliais. Sriubą supilstykite į dubenėlius, užberkite agurkų ir ridikėlių.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Šalta žirnelių sriuba su pupų salotomis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Šaldyti žirneliai: 450.00 g (tinka ir švieži)
Daržovių sultinys: 900.00 ml (tinka tirpus)
Laiškiniai svogūnai: 8.00 vnt. (4 - salotoms)
Jogurtas: 150.00 ml (natūralus)
Mėtos: 2.00 valg. š. (šviežių, smulkintų lapelių)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Cukrus: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Pupos: (virtų, nulupti prieš sveriant - salotoms) 175.00 g
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (salotoms)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. sulčių - salotoms)
Parmezano sūris: 1.00 valg. š. (tarkuoto - salotoms)
Kaip gaminti

1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite sugrūstą česnaką, supjaustytus svogūnėlius ir kepinkite, kol šie suminkštės.

2. Suberkite žirnelius, cukrų, supilkite verdantį sultinį. Virkite 12 min., jei žirneliai švieži, arba 4 min., jeigu šaldyti. Nukelkite nuo ugnies ir palikite ataušti.

3. Į ataušusią sriubą sudėkite mėtas ir elektriniu maišikliu sutrinkite iki vienalytės masės. Pagal skonį pagardinkite pipirais ir kelioms valandoms dėkite į šaldytuvą. Tada įmaišykite jogurtą.

4. Paruoškite salotas: pupas sumaišykite su smulkintais svogūnėliais ir užpilkite padažu, išplaktu iš aliejaus, citrinų sulčių ir parmezano.

5. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, į vidurį įdėkite po kauburį pupelių salotų.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Šalta saldi sriuba su avietėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.2 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avietės: 2.00 st.
Melionas: 1.00 vnt. (0,5)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių lapelių)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstraktas)
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Jogurtas: 500.00 ml (be priedų)
Pienas: 500.00 ml
Kaip gaminti
  1. Avietes atsargiai nuplaukite ir palikite, kad nusivarvėtų.
  2. Ledų šaukšteliu išskobkite gražių rutuliukų iš meliono. Ant didelės pjaustymo lentos sudėkite mėtas, užberkite cukraus miltelių ir šiek tiek pakapokite, supilkite vanilės ekstraktą ir kapokite, kol išeis trupiniai.
  3. Visus paruoštus produktus dėkite į puodą ar sriubos indą, užpilkite jogurtu ir išmaišykite, tuomet supilkite pieną ir dar kartą pamaišykite.
  4. Patiekite atšaldytą.
Receptas: Burokėlių ir apelsinų šaltsriubė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 11
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Burokėliai: 800.00 g (švieži jauni)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kalendros: 2.00 valg. š. (maltos)
Sultinys: 1.00 l (1,2 l daržovių arba paukštienos)
Apelsinai: 2.00 vnt. (dideli)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Batonas: 1.00 st. (gruzdučiai)
Kaip gaminti
  1. Burokėlius nuplaukite, nulupkite, dar sykį nuplaukite ir susmulkinkite. Nuluptą svogūną supjaustykite griežinėliais. Apelsinus nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nuplikykite verdančiu vandeniu. Nuo vieno nusausinto vaisiaus nutarkuokite žievelę, iš abiejų išspauskite sultis.
  2. Puode įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus ir kepinkite, kol pagels. Suberkite kalendras ir maišydama kepinkite dar 3 minutes. Sudėkite smulkintus burokėlius, supilkite sultinį, išmaišykite. Kai užvirs, puodą uždenkite, virkite sriubą apie 20 minučių. Sutrinkite elektrine trintuve, palikite atvėsti.
  3. Įmaišykite tarkuotas apelsinų žieveles, citrusų sultis. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, išmaišykite. Porą valandų šaldykite.  Tiekdama į kiekvieną ledinės sriubos dubenį įberkite smulkinto mėlynųjų pelėsių sūrio, batono gruzdučių.
Receptas: Šalta agurkų sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.8 / 25
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Jogurtas: 400.00 g (natūralaus)
Agurkai: 2.00 vnt. (dideli)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šviežio)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Krapai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų baltųjų)
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Agurkus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Apibarstykite druska ir palikite pastovėti.

2. Nuplautus ir nusausintus krapus bei svogūnų laiškus susmulkinkite, česnaką nulupkite ir sutraiškykite. Į gilų dubenį supilkite jogurtą, pagal skonį įberkite maltų baltųjų pipirų, supilkite citrinų sultis ir suplakite.

3. Imbierus nuvalykite ir sutarkuokite plonais šiaudeliais. Sumaišykite su agurkais, krapais bei trintais česnakais. Gautą masę sukrėskite į jogurtą ir gerai suplakite.

4. Paruoštą sriubą apie valandą palaikykite šaldytuve. Tiekite su karštomis bulvėmis, puoštą mėtų lapeliais.

Kulinaro patarimas. Vietoj natūralaus jogurto sriubai ruošti galite imti kefyrą arba rūgpienį. 

Pagaminsite per 25 min. (neskaitant šaldymo laiko).  

Receptas: Šalta pomidorų sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pomidorai: 12.00 vnt. (mėsingi)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Paprikos: 2.00 vnt. (pusė raudonos saldžiosios ir pusė žalios saldžiosios)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Sultys: 1.00 st. (pomidorų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Kaip gaminti

1. Pomidorus panardinkite kelioms minutėms į verdantį vandenį, paskui nulupkite odelę. Svogūną ir česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite (šaukštą atidėkite – vėliau apibarstysite sriubą).

2. Į indą sudėkite pomidorus, svogūnus, česnakus ir viską gerai sutrinkite. Įspauskite citrinų sulčių, įberkite cukraus, pipirų, druskos. Supilkite pomidorų sultis ir dar kartą gerai išplakite.

3. Paprikas supjaustykite kubeliais.

4. Sriubą išpilstykite į lėkštes, įmeskite po kelis ledo gabaliukus, įberkite paprikų ir svogūnų bei česnakų mišinio.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Sriuba „Vasara“
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 17
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kefyras: 2.00 st.
Varškė: 200.00 g
Grietinė: 1.00 st. (15 proc. riebumo)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (kietai virti)
Svogūnai: 2.00 vnt. (jauni svogūnėliai su laiškais)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Agurkai: 2.00 vnt.
Ridikai: 200.00 g (ridikėlių)
Krapai: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Mėtos: 10.00 g (lapelių)
Kaip gaminti
  1. Kefyrą, varškę ir grietinę išplakite, suberkite smulkintus česnakus ir svogūnus.
  2. Sudėkite kubeliais supjaustytus agurkus ir ridikėlius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  3. Suberkite smulkintus žalumynus, išmaišykite ir mažiausiai valandą laikykite šaldytuve.
  4. Išpilsčiusi į lėkštes, įdėkite griežinėliais supjaustytų kiaušinių. Papuoškite šviežiomis mėtų šakelėmis.
Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
KALĖDINIŲ DOVANŲ GIDAS
Parašykite atsiliepimą apie Ji24