-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Bulviakasio vaišės. 15 gardžių receptų

Daržininkai jau džiaugiasi šviežių bulvių derliumi. Kas mažesniu, kas didesniu.
Keptos bulvės
Keptos bulvės / Fotolia nuotr.

Bet kuriuo atveju, šia proga pasigaminti iš šios mūsų šalyje neabejotinai populiariausios daržovės išties puiku. Nors tarp sveikos gyvensenos specialistų bulvių reitingai, deja, ne patys aukščiausi, visgi lietuviais esame mes gimę – daugelis mūsų be šio šakniavaisio tikriausiai vargiai įsivaizduoja savo valgiaraštį. 

Taigi ką daryti: braukti iš valgiaraščio bulves ar ignoruoti sveikos mitybos žinovų pastebėjimus. Šiuo atveju, tikriausiai kaip ir daugeliu kitų, galioja paprastas, bet teisingas principas: svarbu saikas.  Be to, derėtų pastebėti, kad bulvės tikrai nėra bevertės daržovės. Jose nestinga įvairių mikroelementų ir vitaminų: kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, vitaminų A, B, C, P, folio rūgšties, karoteno. Taigi ruošiame ir skanaujame!

Bulvės su varškės sūriu
Receptas: Bulvės su varškės sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 93
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 vnt.
Varškės sūris: 1.00 vnt. (nemažas riebus)
Pomidorai: 1.00 vnt.
Alyvuogės: 30.00 g (žaliųjų alyvuogių su paprikomis)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (papuošti ir sūriui aptepti žiupsnelis)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (papuošti)
Sūris: 30.00 g (saujelė tarkuoto brandinto)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 50.00 ml
Majonezas: 2.00 valg. š. (Sūriui aptepti)
Kmynai: 1.00 valg. š. (Sūriui aptepti; maltų)
Linų sėmenys: 1.00 valg. š. (Sūriui aptepti)
Česnakai: 3.00 skiltelės (Sūriui aptepti)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (Sūriui aptepti; nubrauktas šaukštelis)
Druska: 1.00 arbat. š. (Sūriui aptepti pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (Sūriui aptepti pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite sūrį, kad jis šiek tiek pasimarinuotų: majonezą sumaišykite su maltomis sėklomis, smulkintais česnakais, aitriąja paprika, bazilikais.

2. Aptepą pagal skonį pasūdykite, įberkite pipirų, tolygiai paskirstykite ant sūrio ir pusvalandžiui palikite pastovėti, kad prieskoniai įsigertų, tada supjaustykite storais griežinėliais.

3. Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išvirkite su lupenomis sūdytame vandenyje, nukoškite, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite storokais griežinėliais.

4. Bulvių griežinėlius išdėliokite riebalais išteptame keraminiame kepimo inde, ant jų berkite po truputį brandinto sūrio, išdėliokite sūrio griežinėlius, supilkite grietinėlę.

5. Kepkite karštoje orkaitėje apie 25 min., iki sūris šiek tiek apskrus.

6. Tiekite su pomidorais ir žaliosiomis alyvuogėmis.

Suskleisti
Virtinukai su bulvėmis
Receptas: Virtinukai su bulvėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 111
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (Tešlai)
Pienas: 125.00 ml (Tešlai; arba vandens)
Miltai: 500.00 g (Tešlai)
Bulvės: 400.00 g (Įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (Įdarui)
Grietinė: 1.00 valg. š. (Įdarui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (Įdarui)
Druska: 1.00 arbat. š. (Tešlai ir įdarui; žiupsnelis)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (Įdarui; žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (Įdarui; pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Iš nurodytų produktų užminkykite tešlą. Jei tešla per kieta, įpilkite daugiau vandens. Minkykite, kol tešla pasidarys tampri. Apibarstykite miltais, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 30–40 minučių pastovėti.

2. Bulves nulupkite, išvirkite pasūdytame vandenyje ir sutrinkite su grietine. Keptuvėje įkaitintuose riebaluose pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus. Sudėkite kepintus svogūnus į bulvių košę, įberkite pipirų, druskos ir muskato, gerai išmaišykite.

3. Iškočiokite ploną tešlos lakštą, miltuota stikline išspauskite apskritimus, dėkite ant tešlos blynelio šaukštelį įdaro, sulenkite perpus, kraštus užspauskite.

4. Paruoštus virtinius dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite, kol iškils į paviršių. Virtinius išgriebkite kiaurasamčiu, leiskite nusivarvėti. Tiekite karštus su sviestu, grietine arba spirgučių ir svogūnų padažu.

Suskleisti
Svogūnų ir bulvių košė
Receptas: Svogūnų ir bulvių košė
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 24
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 750.00 g
Svogūnai: 500.00 g
Pienas: 60.00 ml
Sviestas: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 1.00 vnt. (kubelis tirpaus sultinio)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 – 3 šaukštai citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuskustas bulves supjaustykite kubeliais, užpilkite šiek tiek pasūdytu vandeniu ir užkaiskite.

2. Po 10 min. sudėkite skiltelėmis supjaustytus svogūnus, įmeskite sultinio kubelį ir virkite 30 min.

3. Tada bulves nusunkite, supilkite pieną, įdėkite sviesto ir sutrinkite maišikliu ar grūstuvu. Pasūdykite, įberkite pipirų, pagardinkite citrinų sultimis.

Suskleisti
Pikantiškos bulvytės
Receptas: Pikantiškos bulvytės
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 35
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (nedidelės)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Petražolės: 4.00 g (džiovintų)
Rozmarinai: 4.00 g (džiovintų)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Šiam patiekalui atrinkite vienodo dydžio nepažeistas bulves. Jas gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, nušveiskite šepetėliu.

2. Sudėkite bulves į puodą, užpilkite vandeniu ir pavirkite apie 10 min.

3. Grūstuvėje sugrūskite kmynus, išspauskite česnaką. Nedideliame dubenyje sumaišykite aliejų, džiovintas petražoles ir rozmarinus, grūstus kmynus  ir česnaką, pasūdykite, įmaišykite žiupsnelį pipirų.

4. Nusunkite bulves, perliekite šaltu vandeniu, nusausinkite. Kai bulvės šiek tiek pravės, supjaustykite jas skiltelėmis. Odelės nenulupkite.

5. Sudėkite bulvių skilteles į kepimo indą, apšlakstykite aromatiniu aliejumi, atsargiai pamaišykite. Pašaukite į iki 180–200 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepkite, kol bulvės suminkštės ir gražiai apskrus. Patiekite kaip garnyrą prie mėsos patiekalų arba kaip užkandį su grietinės ar majonezo padažu.  

Suskleisti
Virti bulvinukai
Receptas: Virti bulvinukai
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 151
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (virtų)
Miltai: 5.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Grietinė: 100.00 g
Sviestas: 100.00 g
Kaip gaminti

1. Išvirkite bulves sūdytame vandenyje ir dar šiltas sutrinkite.

2. Į bulvių masę berkite miltus, įmuškite kiaušinį. Gerai išmaišykite, kočiokite pailgomis juostelėmis, supjaustykite ir virkite truputį pasūdytame vandenyje apie 10 min.

Tiekite su grietinės ir sviesto padažu.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Virtų bulvių blynai su varške
Receptas: Virtų bulvių blynai su varške
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 68
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Varškė: 200.00 g
Miltai: 1.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Sviestas: 100.00 g
Grietinė: 100.00 g
Krapai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis šaldytų)
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite ir išvirkite.

2. Suberkite miltus, sukrėskite varškę ir išmaišykite.

3. Formuokite iš tešlos blynus ir kepkite įkaitintame aliejuje.

Skanu su sviesto ir grietinės padažu, pagardintu krapais.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Dzūkiški „Švilpikai“
Receptas: Dzūkiški „Švilpikai“
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 148
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 kg
Miltai: 500.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Bulves išvirkite sūdytame vandenyje, įmeskite į jį svogūną.

2. Virtas bulves sutrinkite, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, išminkykite.

3. Formuokite storą ilgą "gyvatėlę'', ją supjaustykite vienodais gabalėliais ir dėkite juos į skardą, išteptą aliejumi.

4. Kepkite apie valandą 200 laipsnių temperatūros orkaitėje.

Skanu su spirgučiais, sviestu, varške ar grietine.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Didžkukuliai su mėsa, pagardinti petražolėmis
Receptas: Cepelinai su mėsa, pagardinti petražolėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 63
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 3.00 kg (ir 8 virtos bulvės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Kiauliena: 500.00 g (maltos)
Sviestas: 100.00 g
Grietinė: 100.00 g
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Petražolės: 30.00 g (ryšulėlis žalių)
Druska: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Žalias bulves sutarkuokite, nusunkite. Virtas pasūdykite, įpjaustykite svogūną ir sutrinkite. Jų masę  sumaišykite su žaliomis, suberkite krakmolą ir kruopščiai išminkykite.

2. Mėsą pagardinkite pipirais, smulkintais laurų lapeliais, bazilikais, smulkiai supjaustytu svogūnu, smulkintomis petražolėmis, įmaišykite saujelę bulvių masės. Gerai išmaišykite.

3. Formuokite cepelinus: drėgnomis rankomis paimkite saujelę bulvių tešlos, suplokite, į vidų dėkite šaukštą mėsos. Didžkukulius galite formuoti apvalius arba pailgus. 

4. Paruoštus cepelinus atsargiai sumeskite į verdantį, pasūdytą vandenį. Virkite, kol mėsa bus išvirusi. Stebėkite, kad nepervirtų.

5. Padažui pakaitinkite grietinę su sviestu, kol užvirs. Pasūdykite. Įberkite pjaustytų petražolių (nebūtinai).

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Bulvių apkepas
Receptas: Bulvių apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 52
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (8-10)
Česnakai: 5.00 skiltelės (5-6)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
bulvių prieskoniai 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (jei mėgstate)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Pienas: 1.00 st. (arba neriebi grietinėlė)
Sūris: 100.00 g (tarkuotas fermentinis)
Kaip gaminti

1. Bulves nulupkite, nusausinkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Griežinėlius vėl nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir sudėkite į dubenį.

2. Česnaką susmulkinkite ir sumaišykite su aliejumi, pipirais, druska, bulvių prieskoniais ir rozmarinais. Šiuo aromatingu aliejumi apipilkite bulvių griežinėlius ir palaikykite 15–20 minučių, kad įsigertų.

3. Kiaušinius išplakite su pienu ar grietinėle ir suberkite fermentinį sūrį.

4. Apvalią skardą išklokite kepimo popieriumi (jei popierių stipriai suglamžysite, ištiesintas jis lanksčiau suguls į formą) ir sudėkite pusę bulvių.

5. Ant jų supilkite pusę kiaušinių plakinio. Tuomet sudėkite likusias bulves ir supilkite likusį plakinį.

6. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 45–50 minučių, kol viršus gražiai apkeps.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Sūriu apkeptos bulvės
Receptas: Sūriu apkeptos bulvės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 22
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 10.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Sūris: 150.00 g
Grietinėlė: 500.00 ml (neriebi)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Nuskuskite bulves ir supjaustykite plonais griežinėliais. Beje, šiam apkepui patartina rinktis nesukrentančias bulves.

2. Stiklinį arba keraminį kepimo indą įtrinkite perpjauta česnako skiltele ir patepkite sviestu. Dėkite sluoksnį bulvių, griežinėliai turėtų persidengti, pabarstykite druska, pipirais, muskatais ir tarkuotu sūriu, vėl dėkite sluoksnį bulvių. Padarykite 3–4 sluoksnius.

3. Puode pakaitinkite grietinėlę ir užpilkite ant bulvių, viršutinis sluoksnis turėtų likti neapsemtas. Jei liko grietinėlės, supilkite ją apkepui baigiant kepti.

4. Kepkite apkepą 200 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 45 min. Jei pastebėsite, kad viršutinis sluoksnis per greitai skrunda, uždenkite folija.

5. Patiekite bulvių apkepą su šviežių daržovių salotomis arba kaip garnyrą prie mėsos patiekalų.

 

Suskleisti
Česnakinis bulvių apkepas su daug grietinės
Receptas: Česnakinis bulvių apkepas su daug grietinės
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 44
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 600.00 g
Česnakai: 5.00 skiltelės
Grietinė: 300.00 ml (10% proc.)
Sviestas: 25.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (pusė arbat. š.)
Kaip gaminti

1.Bulves ir česnakus nulupkite, supjaustykite labai plonais griežinėliais. Bulves sudėkite į šaltą vandenį, nuplaukite krakmolą ir gerai nuvarvinkite.

2.Kepimo skardą ištepkite sviestu, į dugną sudėkite pirmą sluoksnį bulvių. Ant bulvių berkite smulkintų česnakų, čiobrelių, druskos, pipirų, tada vėl dėkite bulvių ir taip dar kelis kartus.

3.Ant bulvių supilkite grietinę, sudėkite mažais gabaliukais pjaustytą sviestą ir 220 laipsnių orkaitėje kepkite 45 minutes.

4.Pageidaujant tarp bulvių sluoksnių taip pat galima dėti bazilikų ir džiovintų pomidorų.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Trinta bulvių sriuba su sūriu
Receptas: Trinta bulvių sriuba su sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 37
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 750.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Porai: 1.00 vnt.
Riebalų mišinys: (tepamas) 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Nuoviras: (daržovių) 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 2.00 valg. š. (kremo)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Šalavijai: 100.00 g (pusė saujos)
Avių sūris: (trupintas) 100.00 g
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite. Sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, uždenkite ir palikite pastovėti.

2. Svogūnus, morkas, salierą ir baltąją poro dalį nuvalykite ir supjaustykite.

3. Riebalus įkaitinkite puode, sudėkite pjaustytas daržoves ir kepinkite 5 minutes. Sudėkite nusunktas bulves, apipilkite daržovių nuoviru ir virkite 45 minutes.

4. Daržoves sutrinkite trintuvu, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Įmaišykite grietinėlės kremo.

5. Pusę saujos šalavijų lapelių pakepinkite 4 šaukštuose aliejaus. Ant sriubos užbarstykite trupinto avių sūrio, uždėkite šalavijų.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Orkaitėje keptos bulvės su šonine
Receptas: Orkaitėje keptos bulvės su šonine
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 140
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 10.00 vnt. (mažų)
Kumpis: 5.00 riekės (plonos juostelės šaltai rūkyto kumpio arba šoninės)
Garstyčios: 2.00 arbat. š.
Medus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Neskustas bulves virkite 15 minučių, nusunkite, atvėsinkite ir nulupkite.

2. Išilgai perpus perpjautas šoninės juosteles patepkite garstyčiomis ir medumi.

3. Šonine apvyniokite bulves.

4. Bulves sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 12–15 minučių.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Omletas su bulvėmis
Receptas: Omletas su bulvėmis
1 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.5 / 43
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 3.00 vnt. (vidutinės arba 2 didelės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Bulves nulupkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir tiesiai į ją stambiai sutarkuokite bulves. Išlyginkite, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 6 minutes ant vidutinės ugnies, apverskite ir kepkite dar 5 minutes (kepdami patikrinkite, ar nedega).

2. Dubenėlyje išplakite kiaušinius su pienu. Ant iškepto bulvinio blyno supilkite kiaušinių plakinį, pagardinkite druska ir pipirais. Apkepkite iš abiejų pusių po 3 minutes.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Bulviniai blynai su vištiena
Receptas: Bulviniai blynai su vištiena
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 250
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 600.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Majonezas: 1.00 valg. š. (1-1,5)
Miltai: 2.00 valg. š. (2-3 - priklauso nuo bulvių miltingumo)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š.
Muskatas: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Kaip gaminti
  1. Bulves nulupkite ir stambiai sutarkuokite. Vištieną supjaustykite kuo smulkiau. Bulves ir mėsą sudėkite į dubenį, įmuškite kiaušinį, sudėkite majonezą, suberkite miltus ir paskaninkite muskatais, druska bei pipirais. Viską gerai išmaišykite.
  2. Masę dėkite šaukštu į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir kepkite iš abiejų pusių, kol blynai taps auksinės spalvos.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

 

Suskleisti

DAUGIAU PATIEKALŲ IŠ BULVIŲ IEŠKOKITE ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius