-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kam pirkti, jei galite pasigaminti

Netylančios kalbos apie sintetiniais priedais gausiai papildytą maistą skatina šeimininkes kuo daugiau produktų gaminti pačioms. Ir tai išties šaunu. Jei nebandėte, būtinai pabandykite – pasitenkinimas savo darbu garantuotas. Specialiai jums siūlome pluoštelį idėjų.
Karališkas jogurtas
Karališkas jogurtas / Fotolia nuotr.

Karališkas jogurtas

Pasak kulinarų, šaldytuve laikomas savo gamybos jogurtas šviežias išlieka beveik savaitę. Kadangi minusinėje temperatūroje jis linkęs stingti, prieš vartojimą tereikia suplakti šakute ir paskaninti mėgstamais priedais: uogiene, džiovintais ar konservuotais vaisiais, tarkuotu šokoladu, šviežiomis ar šaldytomis (prieš tai, žinoma, reikia atšildyti) uogomis, grūdų dribsniais ir pan.

Kaip gaminti? Puode užvirinkite du litrus riebesnio pieno (labai tiks natūralus, t. y. nepasterizuotas kaimiškas). Nukėlusi nuo ugnies, luktelėkite, kol jis pravės maždaug iki 42°C temperatūros. Sukrėskite natūralų jogurtą ir atsargiai išmaišykite (karštesniame piene žūsta natūralaus pirktinio jogurto bakterijos, o šaltesniame jos paprasčiausiai neveikia). Gautą masę supilkite į aukštesnį indą, uždenkite maistine plėvele, paskui storu pledu ir 6–8 valandoms palikite kambario temperatūroje. Paruoštą laikykite šaldytuve.  

Verta žinoti

  • Jogurto sunkiai pavyks pasigaminti, jeigu suklysite nustatydama vėstančio pieno temperatūrą. Patyrę kulinarai siūlo ją patikrinti įkišant į pieną švarų pirštą. Jeigu dėl nepakeliamo karščio nereikės piršto ištraukti greičiau nei po 15 sekundžių, vadinasi, laikas krėsti pirktinį natūralų jogurtą.   
  • Naminį, kaip ir pirktinį natūralų, jogurtą drąsiai galite naudoti gaivinamiesiems kokteiliams, šaltiesiems padažams ruošti. Juo tinka skaninti sriubas.  
  • Desertui ruošiamą naminį jogurtą sveikiau saldinti skystu medumi nei cukrumi.

Liesesnis majonezas

Fotolia nuotr./Naminis majonezas
Fotolia nuotr./Naminis majonezas

Pirktinis majonezas gana riebus, todėl daug žmonių dėl vienokių ar kitokių priežasčių jo vengia vartoti. Namuose galite pasigaminti liesesnio majonezo ir juo gardinti įvairius valgius.          

Kaip gaminti? Į plokščią dubenį sudėkite dviejų kuo šviežesnių kiaušinių trynius, įkrėskite šaukštą garstyčių, įberkite šaukštelį cukraus ir 30–40 sekundžių energingai paplakite konditerine šluotele. Toliau plakdama plona srovele lėtai supilkite maždaug 70 ml nerafinuoto alyvuogių arba vynuogių kauliukų aliejaus. Pagal skonį įberkite druskos, įpilkite du šaukštus šviežių citrinų sulčių ir išmaišykite. Plakdama plona srovele supilkite dar tokį patį kiekį aliejaus. Gautą majonezą atskieskite natūraliu jogurtu, paskaninkite mėgstamais priedais, pavyzdžiui: šviežiomis ar džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis, juodaisiais ar raudonaisiais ikrais, tarkuotais krienais, ančiuviais, trintais česnakais ir t. t.

Verta žinoti

  • Naminis majonezas bus liesesnis, jeigu baigdama gaminti įmaišysite kelis šaukštus karšto vandens.
  • Visi majonezui gaminti reikalingi produktai turi būti kambario temperatūros, kiaušiniai – kruopščiai nuplauti tekančiu vandeniu.    
  • Majonezą galite gaminti ir su sojų ar sezamų pienu.   

Kvapus pomidorų padažas

Fotolia nuotr./Naminis pomidorų padažas
Fotolia nuotr./Naminis pomidorų padažas

Jeigu ir jūsų skonio receptorių bei uoslės netenkina gana krakmolingi pirktiniai pomidorų padažai, šį produktą gaminkite pati – šiltuoju metų laiku iš šviežių sunokusių pomidorų, šaltymečiu – iš konservuotų. Štai receptas, kurį galite išbandyti nors ir šiandien.

Giliame puode gerai įkaitintame alyvuogių aliejuje pakepinkite smulkintą svogūną ir kelias trintas česnakų skilteles. Sukrėskite dvi skardines (po 400 g) savo sultyse konservuotų pomidorų be odelių, įpilkite stiklinę vandens, įberkite smulkintų šviežių bazilikų, maltų juodųjų pipirų, šaukštelį rudojo cukraus, pasūdykite, išmaišykite ir apie pusvalandį pakaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies (retsykiais padažą pamaišykite). Atvėsusį sukrėskite į stiklainį ir laikykite šaldytuve.

Verta žinoti. Dėl pikantiškumo į naminį pomidorų padažą galite įmaišyti šviežių smulkintų prieskoninių žolelių, tarkuotų salierų šakniavaisių arba lapkočių, smulkintų saldžiųjų paprikų ar tarkuotų šviežių imbierų ir pan.

Pikantiškas sviestas

Fotolia nuotr./Pikantiškas sviestas
Fotolia nuotr./Pikantiškas sviestas

Naminį sviestą galite gaminti tiek iš riebaus kaimiško pieno, tiek iš plakamosios grietinėlės. Supilkite jį į dviejų ar trijų litrų talpos švarų sausą stiklainį, sandariai užsukite, imkite į rankas ir plakite (teks ilgokai padirbėti), kol išsiskirs išrūgos, o sviestas sušoks į gumuliukus. Perpylusi masę į dubenį, sviesto gumuliukus šaukštu kiek paspaudykite ir suspauskite į vieną gumulą. Išrūgas nusunkite, sviestą užpilkite šaltu virintu vandeniu, pamaigykite šaukštu, vandenį nupilkite. Taip darykite, kol vanduo taps skaidrus. Jei norite, sviestą galite pasūdyti, paskaninti smulkintomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, svogūnų laiškais, trintais česnakais ar kitokiais mėgstamais priedais.

Verta žinoti. Riebios grietinėlės sviesto galite susimušti ir elektriniu plakikliu. Tiks košėms paskaninti, orkaitėje kepamų saldėsių paviršiui karamelizuoti (sviestą sumaišykite su cukrumi).

Pasigaminkite lydyto ghee sviesto

Fotolia nuotr./Ghee sviestas
Fotolia nuotr./Ghee sviestas

Vedų kultūroje šis produktas vadinamas „smegenų maistu“ ir laikomas tiek fizinės, tiek dvasinės energijos šaltiniu.
Pačiai pasigaminti ghee sviesto visai nesudėtinga. Natūralų pirktinį arba naminį ne mažesnio nei 82 procentų riebumo sviestą dėkite į puodą storu dugnu (puodo neuždenkite) ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol produktas išsilydys. Kai užvirs, toliau kaitinkite ant silpnos ugnies kartkartėmis pamaišydama ir nugriebdama  paviršiuje atsirandančias baltas putas. Kai sviestas taps gražios gintaro spalvos, įgaus malonų riešutų aromatą, nukelkite nuo ugnies ir palikite, kad atvėstų. Perkoškite per marlę. Ghee sviestą naudokite kaip įprastą pirktinį sviestą.

Įsidėmėkite! Išvalytą lydytą sviestą kepti ar gruzdinti galite naudoti kelis sykius, nes jis nesudega, nepraranda maistinių savybių. Prieš naudojant pakartotinai, patartina perkošti per marlę.

Kreminė varškė

Fotolia nuotr./Kreminė varškė
Fotolia nuotr./Kreminė varškė

Šviežios ir minkštos varškės, panašios į italų mėgstamą rikotą, kuri tinka tortams, pyragams, lazanijai su špinatais ar desertinei lazanijai gaminti, galite pasiruošti ir pačios. Tradiciškai rikota daroma iš išrūgų, kurios kaitinamos susitraukia panašiai kaip kiaušinio baltymai, bet šis procesas kiek užtrunka.

Sumanios šeimininkės panašios į rikotą masės moka pasigaminti iš kefyro arba rūgpienio. Paprasčiausias būdas – litro talpos plastikinį maišelį kefyro per naktį palaikyti šaldymo kameroje, kad gerai sušaltų, tada pakuotę perpjauti aštriu peiliu, o į ledą sušalusį kefyrą dėti į kiaurasamtį su labai nedidelėmis skylutėmis ir palikti, kad natūraliai atšiltų ir išvarvėtų pasukos. Sietelyje likusią minkštos konsistencijos varškę sukrėsti į dėžutę ir palikti šaldytuve, kad kiek sustingtų.

Verta žinoti. Iš litro kefyro išeina apie 250 g gardžios varškės. Ją galima valgyti vieną arba pagardintą  prieskoniais, daržovėmis ar džiovintais ir šviežiais vaisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius