-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kulinarijos pamokėlė: gaminame naminius makaronus

Jei bent kartą ragavote šviežių naminių makaronų, tai žinote, kad skoniu ir minkštumu pirktiniai jiems nė iš tolo neprilygsta. Gaminti makaronus nesunku, tačiau tai užima nemažai laiko, todėl vienu kartu išties verta pasiruošti didesnį jų kiekį.
Makaronai
Makaronai / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Receptai Makaronai

Žodis pasta (taip daugelyje kalbų vadinami įvairių rūšių makaronai) yra kilęs iš italų kalbos ir reiškia „tešla“. Šis visų mėgstamas patiekalas tradiciškai gaminamas iš miltų, vandens ir druskos. Kartais į makaronų tešlą dedama aliejaus ir kiaušinių. Jei patiks naminių makaronų skonis ir nutarsite jų gaminti dažniau, vertėtų įsigyti specialią makaronų gaminimo mašiną.

Naminių makaronų receptas

600 ml kvietinių miltų, 4 kiaušiniai, arbatinis šaukštelis druskos, 4 šaukštai alyvuogių aliejaus.

Ant stalo supilkite miltų kūgį (50 ml miltų atidėkite), viduryje padarykite įdubą. Suplakite kiaušinius, druską ir aliejų. Supilkite mišinį į įdubą miltuose, išmaišykite pirštais. Jei tešla kietoka, galite įpilti šlakelį vandens. Minkykite tešlą rankomis, kol ji pasidarys blizgi ir tampri. Tai gali užtrukti maždaug 10 min. Tešlą makaronams galite užmaišyti ir virtuviniu kombainu, tačiau nereikėtų minkyti ilgiau nei 3 min.

Suformuokite iš tešlos gumulą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir bent pusvalandį palaikykite šaltai. Padalykite tešlą į dvi dalis ir iškočiokite 1,5 mm storio lakštus. Iš abiejų pusių pabarstykite miltais, kad paviršius neliptų. Miltų perteklių nupurtykite. Padėkite tešlos lakštus ant švarios miltais pabarstytos šluostės ir palikite bent pusvalandžiui džiūti. Tik neleiskite tešlos lakštams perdžiūti, antraip makaronai trupės.

Tešlos lakštus susukite į nestandžius ritinėlius ir aštriu miltuotu peiliu supjaustykite 0,5–1 cm storio griežinėliais. Iš karto išvyniokite juosteles, kad tešla nesukibtų ir palikite šiek tiek apdžiūti. Šviežius makaronus galite virti tuoj pat arba kelias dienas laikyti šaldytuve. Jei vienu kartu pasigaminote didesnį kiekį makaronų, juos išdžiovinkite: paskleiskite plonu sluoksniu ant švarios šluostės ir laikykite šiltoje sausoje vietoje. Džiovintus makaronus laikykite sandariai uždarytame stikliniame inde, tačiau nepamirškite, kad jų vartojimo laikas gerokai trumpesnis nei pirktinių.

Pasigaminkite lakštinių

Namuose galima pasigaminti ir makaronų lakštų lazanijai. Jie gaminami iš jau anksčiau aprašytos makaronų tešlos. Iškočiokite ploną lakštą, apdžiovinkite ir supjaustykite maždaug 7x14 cm dydžio lapeliais. Išdžiovinkite. Prieš ruošdama lazaniją ar kitokį sluoksniuotą lakštinių apkepą, 3–4 min. apvirkite lakštus dideliame kiekyje sūdyto vandens, tik po to sluoksniuokite su padažu.

Spalvoti makaronai

Įvairių spalvų makaronai gaminami į tešlą įmaišant augalinės kilmės pigmentų, kurie gaunami iš burokėlių, špinatų ar pomidorų sulčių. Taip galima dažyti ir naminius makaronus. Į makaronų tešlą įmaišiusi 100 ml apvirtų smulkintų špinatų (juos būtina gerai nuvarvinti, kad tešla neišskystų), pasigaminsite žalios spalvos makaronų. Raudonos spalvos makaronams reikės 4 šaukštų pomidorų tyrės.

Makaronai su įdarais

Italijoje taip pat labai populiarūs makaronai su įvairiais įdarais – ravioliai ir torteliniai. Šios dvi makaronų rūšys skiriasi tik savo forma. Ravioliai panašūs į kvadratines pagalvėles. Gaminant tortelinius, įdaras dedamas ant tešlos apskritimo, šis lenkiamas pusiau, o kampai apsukami aplink piršto galą ir suspaudžiami. Įdaryti makaronai gaminami iš tos pačios tešlos, kaip ir makaronų juostelės ar lakštai, o įdarai gali būti įvairiausi – mėsos, žuvies, grybų ar sūrio.

Mėsos faršo įdaras

Nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio svogūną, pakepinkite riebaluose, kad suminkštėtų, išspauskite česnako skiltelę. Įmaišykite 150 g faršo, pakepinkite maždaug 5 min., įpilkite du šaukštus pomidorų tyrės, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Įdarykite atšaldytu įdaru naminius raviolius.

Špinatų ir sūrio įdaras   

200 g šviežių špinatų gerai nuplaukite, nuvarvinkite ir kelias minutes patroškinkite svieste. Kai atvės, susmulkinkite. Dubenyje sumaišykite 400 g rikotos sūrio, kiaušinį ir pusę stiklinės smulkiai tarkuoto parmezano, įmaišykite špinatus. Pagardinkite įdarą džiovintais bazilikais arba „Pesto“ padažu, tarkuotu muskatu ir pipirais, pasūdykite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius