Klasikinį vanilinį ryžių pudingą tikriausiai daugelis esame ragavę – jei ne ruoštą namuose, tai bent jau parsineštą indelyje iš parduotuvės. Tačiau, nors klasika visuomet lieka klasika, virtuvė yra ta erdvė, kur verta atsiduoti fantazijoms ir leistis į improvizacijas. Kalbant apie ryžių pudingus, ši taisyklė taip pat tinka kuo puikiausiai. Karamelinis, šokoladinis, pagardintas citrusinių vaisių žievelėmis... Atraskite tą ryžių pudingą, kuriam liks neabejingas tiek protas, tiek širdis.
Ryžių pudingo esmė yra lėtas apvaliagrūdžių ryžių virimas ant silpnos ugnies dideliame pieno kiekyje. Virdami ryžiai sugeria pieną, išbrinksta, o galiausiai masė ima tirštėti ir tampa kreminės konsistencijos: tokios, koks ir turi būti tobulas, burnoje tirpstantis pudingas.
Ryžių pudingo esmė yra lėtas apvaliagrūdžių ryžių virimas ant silpnos ugnies, dideliame pieno kiekyje.
Priklausomai nuo to, kokiais priedais gardinsite savo pudingą, priklauso ar tai bus labiau pusryčių patiekalas, ar saldus popietės desertas prie puodelio kavos. Be įvairių skonių, ryžių pudingai skiriasi ir savo patiekimo būdu: patiekiami jie arba šalti, arba dar šilti. Pastarasis variantas tikriausiai labiausiai tiktų gardiems savaitgalio pusryčiams vietoje dubenėlio košės, be to, šiltas pudingas yra labiau kreminis, minkštesnis. Tačiau šalti ryžių pudingai tikrai nenusileidžia šiltiesiems savo skoniu. Svarbiausia, nepamirškite prieš patiekdami palaikyti juos penkias ar dešimt minučių kambario temperatūroje. Na, o paragavę ir vienų, ir kitų, galėsite nuspręsti patys – ar Jums labiau patinka skystesni šilti ryžių pudingai, ar tvirtesni šaltieji.
Kai norisi sveikuoliško deserto ar saldaus užkandžio, ryžių pudingas tampa pačiu geriausiu pasirinkimu. Tai ir skanus, ir saldus, tačiau palyginti sveikas skanumynas. Viskas, ko reikia – valandėlės laiko ir kantrybės, stovint prie prikaistuvio su mediniu šaukštu ir vis maišant, maišant, maišant... Kita vertus, tikime, kad kai paragausite šaukštelį naminio pudingo, įsitikinsite, jog kiekvienas mostas šaukštu buvo to vertas.
Beveik klasikinis vanilinis ryžių pudingas, pagardintas tarkuotomis citrinų žievelėmis, tampa dar aromatingesniu ir ryškesnio skonio desertu. Indelis citrininio ryžių pudingo su obuoliais puikiai tiks lėtiems savaitgalio pusryčiams.
Vanilinį ryžių pudingą drąsiai galite gardinti įvairiausiais priedais: ne tik kepintais obuoliais, bet ir bananais, persikais ar kitais mėgstamais vaisiais bei uogomis. Šaltuoju metų sezonu ryžių pudingui pagardinti puikiai tiks džemai ar tyrės, o vasarą nepamainomu pagardu taps šviežios uogos.
Ingredientai
Citrinos:
2.00 vnt. (nutarkuotų žievelių)
Ryžiai:
80.00 g (apvaliagrūdžių)
Obuoliai:
2.00 vnt. (didelių arba 3 - vidutinio dydžio)
Sultys:
2.00 valg. š. (citrinų - obuoliams)
Medus:
1.00 valg. š. (obuoliams)
Kaip gaminti
|
Vanilinis ryžių pudingas su obuoliais |
- Iš pradžių paruoškite obuolius. Nulupkite juos, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Obuolių kubelius sumaišykite su ruduoju cukrumi, cinamonu, citrinos sultimis ir šaukštu medaus.
- Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto. Suberkite obuolius ir kaitinkite, retkarčiais pamaišydami, apie 3-5 minutes, kol suminkštės, tačiau kubeliai vis dar išlaikys savo formą.
- Paruoštus obuolius atidėkite į šalį, kol išvirs ryžiai.
- Į didelį prikaistuvį supilkite pieną, suberkite cukrų, druską, nutarkuotas citrinos žieveles ir apvaliagrūdžius ryžius.
- Nuolat maišydami mediniu šaukštu, užvirinkite masę.
- Sumažinkite ugnį iki mažos. Kaitinkite, dažnai pamaišydami mediniu šaukštu, apie 30-40 minučių, kol ryžiai taps visiškai minkšti, o konsistencija taps kreminė, bet ne per tiršta.
- Ryžiams išvirus, nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
- Paskirstykite pudingą į indelius ar stiklines, kuriose norėsite patiekti. Ant viršaus paskirstykite paruoštus obuolius.
- Patiekite pudingą dar šiltą arba, jei norite, atvėsinkite iki kambario temperatūros. Taip pat indelius galite uždengti maistine plėvele ir pudingą laikyti šaldytuve iki kitos dienos. Tokiu atveju, prieš patiekdami, palaikykite pudingą kambario temperatūroje 5-10 minučių. Skanaus!
Suskleisti
Karamelinis ryžių pudingas skamba nuodėmingai, bet labai gardžiai! Toks jis ir yra: saldus, nuodėmingas, bet labai skanus. Indelį tokio pudingo drąsiai galite rinktis vietoje gabalėlio mėgstamo pyrago, keksiuko ar torto – jis tikrai atstos visus tradicinius desertus ir maloniai pasaldins Jūsų dieną. Patiks net didžiausiems smaližiams.
Ingredientai
Ryžiai:
130.00 g (apvaliagrūdžių)
Romas:
1.00 valg. š. (arba brendžio)
Sirupas: (karamelinis - papuošimui) 50.00 ml
Kaip gaminti
|
Astos Černės nuotr./Karamelinis ryžių pudingas |
- Į didelį prikaistuvį sudėkite karamelizuotą sutirštintą pieną, supilkite pieną, suberkite druską. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, nuolat maišydami šluotele, kol karamelizuotas sutirštintas pienas ištirps.
- Suberkite apvaliagrūdžius ryžius į vientisą pieno masę.
- Nuolat maišydami mediniu šaukštu, užvirinkite masę.
- Sumažinkite ugnį iki mažos. Kaitinkite, dažnai pamaišydami mediniu šaukštu, apie 30-40 minučių, kol ryžiai taps visiškai minkšti, o konsistencija taps kreminė, bet ne per tiršta.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Įmaišykite šaukštą romo, maltą cinamoną, muskatą ir vanilės ekstraktą.
- Paskirstykite pudingą į indelius ar stiklines, kuriose norėsite patiekti. Uždenkite juos maistine plėvele (priglauskite ją prie pudingo paviršiaus, kad neapdžiūtų). Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite porą valandų, kol visiškai atšals, arba per naktį.
- Prieš patiekdami, palaikykite pudingą kambario temperatūroje 5-10 minučių. Apipurškite grietinėle ir apšlakstykite karameliniu sirupu. Skanaus!
Suskleisti
Desertinis ryžių pudingo variantas, pakerės tuos, kurie neabejingi visiems šokoladiniams skanėstams. Ruošdami šį pudingą, galite rinktis tiek pieninį, tiek juodąjį šokoladą. Ryžių pudingas su juoduoju šokoladu bus sodresnio skonio, šiek tiek maloniai karstelėjęs, kaip ir būdinga šokoladui su dideliu kakavos procentu sudėtyje. Tuo tarpu su pieniniu šokoladu ruoštas ryžių pudingas bus daug saldesnis, tačiau tuo pačiu ir švelnesnio skonio. Nepamirškite ir šlakelio kavos likerio – nors galite pudingą ruošti ir be jo, likeris suteikia labai puikų skonį, o kavos prieskonis su šokoladu puikiai dera.
Ingredientai
Ryžiai:
80.00 g (apvaliagrūdžių)
Likeris:
1.00 valg. š. (kreminio kavos)
Šokoladas:
150.00 g (150 pieniško ir smulkinto - papuošimui)
Kaip gaminti
|
Astos Černės nuotr./Šokoladinis ryžių pudingas |
- Į didelį prikaistuvį supilkite pieną, suberkite cukrų, druską ir apvaliagrūdžius ryžius.
- Nuolat maišydami mediniu šaukštu, užvirinkite masę.
- Sumažinkite ugnį iki mažos. Kaitinkite, dažnai pamaišydami mediniu šaukštu, apie 30-40 minučių, kol ryžiai taps visiškai minkšti, o konsistencija taps kreminė, bet ne per tiršta.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Įmaišykite šaukštą sviesto ir šaukštą kreminio kavos likerio.
- Į dubenėlį suberkite sulaužyto šokolado gabalėlius. Pakaitinkite mikrobangų krosnelėje ar ant „garų vonelės“ porą minučių, kol šokoladas ištirps ir gausite vientisą masę.
- Supilkite šokolado masę į prikaistuvį su ryžių pudingu. Gerai išmaišykite.
- Paskirstykite pudingą į indelius ar stiklines, kuriose norėsite patiekti. Uždenkite juos maistine plėvele (priglauskite ją prie pudingo paviršiaus, kad neapdžiūtų). Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite porą valandų, kol visiškai atšals, arba per naktį.
- Prieš patiekdami, palaikykite pudingą kambario temperatūroje 5-10 minučių. Apipurškite grietinėle ir apibarstykite smulkinto šokolado gabalėliais. Skanaus!
Suskleisti