Užkandžiai
1. Pomidoro galus įpjaukite, jį perliekite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir susmulkinkite.
2. Svogūną susmulkinkite, sumaišykite su pomidorais ir pesto padažu, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
3. Tunus nuvarvinkite, sumaišykite su kapotais kiaušiniais, žalumynais, labai smulkiai pjaustytais agurkėliais ir majonezu. Įdarą pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
4. Į trapios tešlos krepšelius klokite po nedidelį salotos lapelį, kad krepšeliai nuo pomidorų skysčio nepavandenytų, ant viršaus krėskite po šaukštą smulkintų pomidorų, tada gausiai – tunų įdaro.
5. Krepšelius puoškite kapariais ir petražolės lapeliais.
1. Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų ir citrinų sultis, suberkite prieskonius, pasūdykite.
2. Cukinijas nuplaukite, supjaustykite išilgai plonais griežinėliais, sudėkite į marinatą ir palaikykite maždaug 15 min.
3. Cukinijų griežinėlius iškepkite ant grotelių arba keptuvėje. Jei cukinijas kepsite keptuvėje, sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų. Įkaitintame aliejuje trumpai apkepkite vytinto kumpio griežinėlius. Leiskite atvėsti.
4. Elektriniu grūstuvu sutrinkite varškę, įmaišykite grietinėlę, išspauskite česnaką, pagal skonį pasūdykite.
5. Ant cukinijos riekelės dėkite kumpį, ant viršaus užtepkite varškės kremo, suvyniokite ir persmeikite dantų krapštuku. Tiekite kaip užkandį su šviežiais gražgarsčių lapeliais ir pomidorais.
1. Pomidorą nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vidutinio storio griežinėliais, pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
2. Avokadą nulupkite, susmulkinkite ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
3. Svogūną nulupkite, smulkiai sukapokite ir sumaišykite su kapotais saulėje džiovintais pomidorais, smulkintais avokadais. Viską pasūdykite, paskaninkite smulkintais bazilikais, šlakeliu citrinų sulčių ir šaukštu aliejaus.
4. Ant pomidoro griežinėlio krėskite šaukštą avokadų ir svogūnų masės, tada dėkite smulkintą virtą vištieną, užvožkite kitą pomidoro griežinėlį.
5. Ant viršaus dėkite smulkintų špinatų lapelių ir trupintos fetos.
6. Padažui skirtus produktus sudėkite į aukštą indą ir išplakite elektriniu plakikliu iki vientisos masės.
Salotos
1. Cukiniją nuplaukite, nusausinkite, kietesnę odelę nulupkite ir supjaustykite plonyčiais griežinėliais.
2. Melioną perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir paprastu arba specialiu ledų šaukšteliu išskobkite minkštimo rutuliukus.
3. Kriaušes nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite kubeliais.
4. Viską sumaišykite, suberkite riešutus, susmulkintus krapus ir apšlakstykite padažu, išsuktu iš jogurto, medaus, citrinų sulčių ir prieskonių.
1. Išvirkite ryžius šiek tiek pasūdytame vandenyje. Nusunkite ir palikite atvėsti.
2. Nuplaukite apelsiną po tekančia vandens srove, nušveiskite šepetėliu. Smulkia trintuve nutarkuokite žieveles. Salotoms pagardinti reikės pusės šaukštelio apelsino žievelių. Perpjaukite vaisių pusiau ir išspauskite sultis.
3. Razinas nuplaukite, salierą supjaustykite griežinėliais, obuolį – plonomis skiltelėmis.
4. Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, tarkuotas apelsino žieveles, 5 šaukštus apelsinų sulčių ir šaukštą citrinų sulčių, įberkite žiupsnelį muskato, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Sudėkite virtus ryžius, obuolius, saliero griežinėlius, razinas ir smulkintus graikinius riešutus, atsargiai išmaišykite.
1. Gerai nuplaukite ir nuvarvinkite špinatus. Susmulkinkite sūrį ir graikinius riešutus.
2. Kriaušę nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
3. Šluotele suplakite alyvuogių aliejų ir citrinų sultis, įmaišykite šlakelį medaus, pasūdykite.
4. Lėkštės dugną išklokite špinatų lapeliais, ant viršaus išdėliokite šilauoges ir kriaušės gabalėlius, pabarstykite trupintu sūriu ir smulkintais riešutais, apšlakstykite padažu.
Sriubos
1. Didesniame puode įkaitinkite 3–4 šaukštus aliejaus, sudėkite faršą, pjaustytą svogūną, smulkintą česnaką ir gerai apkepkite.
2. Tada suberkite pjaustytas morkas, paprikas, kopūstą ir maišydami dar kelias minutes pakepkite, pagardinkite prieskoniais, įmeskite laurų lapelių, įpilkite apie 2 litrus vandens, sojų padažo ir virkite, kol daržovės suminkštės. Virdami įspauskite citrinų sulčių.
3. Tiekite su grietine ir apibarstę smulkintomis petražolėmis.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Nuluptus porus ir salierus supjaustykite griežinėliais, česnakus sutrinkite. Nuskustas morkas sutarkuokite šiaudeliais, bulves supjaustykite kubeliais. Juodąsias alyvuoges perpjaukite pusiau.
2. Pomidorus ties viršūnėlėmis kryžmai įpjaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odeles, supjaustykite kubeliais.
3. Puode išlydykite sviestą. Sudėkite trintus česnakus, smulkintus salierus ir porą minučių pakepinkite. Sudėkite tarkuotas morkas, apšlakstykite vermutu ir maišydama kepkite apie 5 minutes.
4. Įpilkite du litrus vandens, sudėkite sultinio kubelius, išmaišykite. Suberkite smulkintas bulves ir virkite apie 5 minutes. Sudėkite smulkintus pomidorus, stambiais gabalais supjaustytą žuvį, pagal skonį įberkite druskos, peletrūnų, maltų juodųjų pipirų, supilkite citrinos sultis ir virkite apie 8–10 minučių.
5. Iki virimo pabaigos likus 3–4 minutėms, suberkite smulkintas alyvuoges. Baltinkite grietine arba plakta grietinėle.
- Svogūnus nulupkite, supjaustykite griežinėliais.
- Nuplautą, nuluptą saliero gumbą sutarkuokite šiaudeliais.
- Puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus. Sudėkite svogūnus ir kepinkite, kol taps skaidrūs. Sudėkite tarkuotus salierus, suberkite kmyninius kuminus, maišydama kepinkite dar kelias minutes.
- Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, žiupsnį cukraus. Supilkite sultinį, baltąjį vyną, sumažinkite ugnį ir virkite apie 10 minučių.
- Nukėlusi nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu, išpilstykite į serviravimo dubenėlius. Į kiekvieną dubenėlį įdėkite smulkinto mėlynųjų pelėsių sūrio.
Karštieji patiekalai
- Visus faršui skirtus produktus gerai suminkykite (minkykite tol, kol vanduo susigers).
- Vynuogių lapus, pašalinus lapkočius, maždaug pusvalandį mirkykite šiltame vandenyje.
- Faršo rutuliuką dėkite ant šiurkščiosios nusausinto lapo pusės ir suvyniokite.
- Nykščio storio pirštelius dėkite į puodą, kurio dugnas išklotas vynuogių lapais. Į puodą įpilkite vandens, kad šiek tiek apsemtų ritinėlius.
- Pasūdykite, įdėkite laurų lapelių, kvapiųjų ir juodųjų pipirų (virti galima ir sultinyje).
- Ant ritinėlių uždėkite lėkštę – tada dolma neiškils į paviršių. Vandeniui užvirus, sumažinkite ugnį ir apie valandą lėtai troškinkite.
- Armėniški balandėliai valgomi šilti, su macuno (tiršto rūgpienio) ir grūstų česnakų padažu.
- Mėsą nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, sumalkite. Nuluptą svogūną susmulkinkite, suberkite į keptuvę ir kepinkite, kol pagels. Suberkite čiobrelius ir dar minutę pakepinkite. Gautą masę sukrėskite į dubenį su mėsa.
- Įmuškite kiaušinį, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Aliejumi pateptomis švariomis rankomis suminkykite vientisą masę, iš jos suformuokite nedidelius kukulius.
- Puode užvirkite vandenį. Sumeskite kukulius, laurų lapus, smulkintus porus, suberkite pipirus, pagal skonį įberkite druskos. Virkite apie 20 minučių.
- Į keptuvę supilkite sidrą. Kai užvirs, sukrėskite medų, maltą imbierą, pagal skonį įberkite druskos ir maišydama kelias minutes kaitinkite. Sudėkite iš sultinio išgriebtus gerai nuvarvintus kukulius. Atsargiai maišykite, kad jie tolygiai pasidengtų glajumi.
- Tiekite su biriais virtais ryžiais.
1. Jautieną nuplaukite, labai gerai nusausinkite. Mėsą supjaustykite maždaug 200 g gabalėliais. Juos šiek tiek padaužykite ranka ir, uždengusi kepimo popieriumi, švelniai pamuškite, kad mėsa suminkštėtų.
2. Kiekvieną jautienos gabalėlį pagal skonį iš abiejų pusių įtrinkite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais, aptepkite garstyčiomis (rinkitės grūdėtąsias arba paprastas). Ant viršaus dėkite po šoninės juostelę, agurkėlių skiltelių, berkite griežinėliais supjaustytų, citrinų sultimis pagardintų ir rankomis pamaigytų minkštų svogūnų.
Fotolia nuotr. / Jautienos paruošimas |
3. Paruoštus mėsos suktinukus keliose vietose persmeikite mediniais smeigtukais ir konditeriniu šepetėliu aptepkite aliejumi. Dėkite į didelėje keptuvėje gerai įkaitintus riebalus.
Fotolia nuotr. / Jautienos suktinukai |
4. Mėsos suktinukus iš pradžių apkepkite ant didelės kaitros – užsidarys mėsos poros ir neišbėgs sultys. Tada liepsną sumažinkite ir mėsą dar 10 min. troškinkite. Suktinukus ištraukite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Galiausiai juos sudėkite į lėkštes ir užberkite smulkintų porų.
Fotolia nuotr. / Jautienos suktinukai |
5. Padažui visas daržoves nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite nuo mėsos likusiuose rialuose. Supilkite sultinį, vyną, sumeskite čiobrelių šakeles. Viską šiek tiek pakaitinkite. Tada supilkite vandenyje ištirpintą krakmolą, išmaišykite, išgriebkite čiobrelių šakeles, įberkite druskos ir pipirų. Padažą sutrinkite elektriniu plakikliu ir patiekite puodelyje – kiekvienas užsipils, kiek norės.
Shutterstock nuotr. / Padažas |
Desertai
- Paruoškite tešlą. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi, sukdama po vieną sudėkite trynius, suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir užminkykite tešlą.
- Išklokite tešla apvalią kepimo formą. Pasilikite šiek tiek tešlos pyrago papuošimui.
- Obuolius nuplaukite, nulupkite žievelę ir supjaustykite smulkiomis skiltelėmis. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
- Sumaišykite cukrų, cinamoną, muskatą, sviestą su obuoliais ir dailiai juos išdėliokite pyrago centre. Papuoškite pyragą tešlos juostelėmis. Jas patepkite išplaktu kiaušinio baltymu.
- Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
- Keksiukų tešla labai greitai paruošiama: į miltinį mišinį tereikia įpilti 185 ml pistacijų aliejaus ir 225 ml skysto jogurto su priedais (pasirinktinai), tada viską gerai išmaišyti.
- Įjunkite orkaitę, ji turi įkaisti iki 180 laipsnių temperatūros.
- Kepimo formoje išdėliokite popierinius sijonėlius.
- Dėkite po šaukštą tešlos į kiekvieną sijonėlį, ant viršaus galite užbarstyti nesmulkintų pistacijų, tada kepimo formą įdėkite į orkaitę ir kepkite apie 25 min., kol keksiukai gražiai pakils ir sutvirtės.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros. Kepimo folija išklokite 22 cm skersmens kepimo indą atsegamais kraštais.Šokoladinius sausainius susmulkinkite iki trupinių. Sumaišykite su tirpintu sviestu.
- Paruošta mase išklokite kepimo indo dugną ir sieneles.
- Kepkite torto pagrindą įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
- Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 ºC.
- Paruoškite torto įdarą
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite grietinę, kreminį kavos likerį, vanilės ekstraktą ir tirpios kavos miltelius.
- Šokoladą ištirpinkite ant „garų vonelės“ ar mikrobangų krosnelėje. Atidėkite į šalį, kol atvės.
- Kreminį sūrį, kakavos miltelius ir druską sudėkite į didelį dubenį. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės.
- Suberkite į kreminio sūrio masę cukrų ir vėl išplakite.
- Toliau plakdami, lėtai supilkite tirpintą atvėsusį šokoladą.
- Supilkite grietinės masę. Išplakite.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę šiek tiek paplakdami.
- Paruoštą įdarą supilkite į atvėsusį šokoladinio torto pagrindą.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 70–75 minutes, kol torto kraštai bus tvirti, o centras, pajudinus kepimo indą, šiek tiek judės.
- Atvėsinkite, tuomet suvyniokite į maistinę plėvelę ir per naktį palaikykite šaldytuve.Kitą dieną, išėmę tortą iš šaldytuvo, palikite jį maistinėje plėvelėje, kol atšils iki kambario temperatūros.
- Paruoškite graikinių riešutų užpilą
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
- Graikinius riešutus paskleiskite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepkite įkaitintoje orkatėje apie 7–10 minučių, kol gražiai apskrus.
- Išimkite riešutus iš orkaitės ir atvėsinkite.
- Sviestą ir rudąjį cukrų sudėkite į vidutinio dydžio prikaistuvį. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol cukrus ištirps.
- Supilkite grietinėlę, suberkite druską ir kaitinkite toliau, kol masė užvirs ir šiek tiek sutirštės. Nekaitinkite labai ilgai, vos kelias minutes, kitaip atvėsusi karamelė bus kieta, o šiuo atveju reikia, kad ji išliktų minkštos konsistencijos.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite masę atvėsti.
- Į atvėsusią masę suberkite riešutus ir išmaišykite.
- Paruoštu užpilu apliekite tortą.
- Pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Skanaus!