-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ką dėti ant Velykų stalo: kiaušinių rūšys ir jų nauda sveikatai

Velykos jau ant nosies. Per Kristaus prisikėlimo šventę mūsų stalai lūš nuo įvairiausių ir įmantriausių kiaušinių patiekalų, nepaprasto grožio velykinių margučių. Gal šiais metais pasielgsite kiek kitaip ir išmėginsite kitų rūšių kiaušinių? Pasidomėkite, kokių jų būna ir kuo kiekviena rūšis išskirtinė.
Velykinės dekoracijos
Velykinės dekoracijos / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Velykos Kiaušiniai

Sutikite, jei šnekame apie kiaušinius, natūraliai suvokiame, kad kalbame būtent vištų kiaušinius – juk jie populiariausi ne tik mūsų, bet daugelyje pasaulio virtuvių. Tačiau kulinarijoje naudojami ir kitų naminių paukščių kiaušiniai: putpelių, stručių, ančių, žąsų ir kt.

Bet kokį kiaušinį sudaro baltymas ir trynys. Trynyje yra baltymų, riebalų ir cholesterolio. Be to, jame esančių riebalų pagrindą sudaro polinesočiosios riebalų rūgštys. O baltymo sudėtis – 90 proc. vanduo ir 10 proc. baltymai. Be to, jis praktiškai neturi riebalų ir jame visiškai nėra cholesterolio. Įvairių paukščių kiaušiniai paprastai skiriasi dydžiu, kulinarine verte (aišku, ir kaina) ir nežymiai chemine sudėtimi.

Vištų kiaušiniai

„Fotolia“ nuotr./Jausmingi kiaušiniai
„Fotolia“ nuotr./Jausmingi kiaušiniai

Žmogaus racione vištų kiaušiniai itin svarbūs, nes jie maistingi ir iš jų nesunkiai galima pasigaminti įvairiausių patiekalų. Vištų kiaušinių baltymas pasižymi didžiausia maistine verte iš visų gyvūninės kilmės baltymų ir įsisavinami geriau nei kiti baltymai. Trynį sudaro 2/3 riebalų.

Kiaušinyje yra visų žmogui reikiamų aminorūgščių, mikroelementų: kalcio, kalio, fosforo, magnio, natrio, cinko, jodo, mangano, chromo, molibdeno, kobalto... Jis turtingas B grupės vitaminų, taip pat vitaminų E, C, D, A, H, PP, K ir kt.

Šiame maisto produkte nestinga medžiagų, kurios padeda kovoti su katarakta, stiprina širdį, kraujagysles, kaulus ir dantis, teigiamai veikia nervų sistemą ir smegenų veiklą.

Tačiau derėtų nepamiršti, kad prieš vartojimą kiaušinį būtina termiškai apdoroti, nes jame gali būti įvairių bakterijų ir dauguma jų gali būti labai sunkių ligų priežastis. Kadangi trynyje yra cholesterolio, nepatariama valgyti kiaušinių daug ir dažnai.

Taip pat skaitykite: Tradicinis kiaušinių marginimas vašku: detali vaizdo instrukcija

Klaidingai manoma, kad kiaušinių lukštų spalva veikia cheminę jų sudėtį – tai visiškai nesusiję dalykai. O štai trynio spalva priklauso nuo to, kiek žalumynų višta sulesa. 

Kiaušinyje yra apie 80–90 kcal. Klaidingai manoma, kad kiaušinių lukštų spalva veikia cheminę jų sudėtį – tai visiškai nesusiję dalykai. O štai trynio spalva priklauso nuo to, kiek žalumynų višta sulesa. Kai kurie natūralūs dažikliai, kurių dedama į vištų lesalą (pvz., medetkų žiedlapiai), trynio spalvą daro intensyvesnę.

Kiekviena tikra šeimininkė, gamindama maistą, naudoja tik šviežius, kokybiškus produktus. Kiaušiniai – ne išimtis. Kiaušinio šviežumą galima nustatyti labai paprastai: šviežias kiaušinis į stiklinės, sklidinos vandens, dugną nusileis greitai, o savaitės senumo plaukios vertikalioje padėtyje. Beje, nerekomenduojama vartoti įskilusių kiaušinių, mat juose gali būti bakterijų.

Jei šaldytuve nebėra laisvos vietos ir neturite kur bedėti kiaušinių, šviežius juos galite išsaugoti laikydami šiltoje patalpoje ilgiau nei parą. Tad ištrinkite kiaušinius saulėgrąžų aliejumi, suvyniokite į riebalams atsparų popierių, sudėkite į krepšelį ar kartoninę dėžutę ir laikykite tamsioje vietoje. Tinkamiausia saugojimo temperatūra – 4 ºC šilumos.

O jeigu jūsų galvoje jau sukasi mintys apie kiaušinių dažymą, atminkite, kad rudų lukštų kiaušiniams dažyti tinkamesni yra svogūnų laiškai, o baltų – maisto dažai. Kodėl? Nes rudas lukštas greičiau įgauna reikiamą sodrią spalvą, be to, nereikia kiaušinių pernelyg ilgai virti.

Putpelių kiaušiniai

hisks/sxc.hu nuotr./Putpelių kiaušiniai
hisks/sxc.hu nuotr./Putpelių kiaušiniai

Šiandien putpelių kiaušiniai jau niekam nebekelia nuostabos, jų nesunkiai galima įsigyti prekybos centruose. Maža to, šie kiaušiniai sveikesni ir neturi pašalinio poveikio. Putpelių kiaušiniai būna margi. Vienas sveria apie 10–12 gramų. Skoniu jie mažai kuo skiriasi nuo vištų.

Putpelių kiaušiniuose apstu vitaminų, mikroelementų ir žmogaus organizmui ypač reikalingų aminorūgščių. Viename jų kiaušinyje, palyginti su vištų, 2,5 karto daugiau vitaminų, o fosforo, kalio, geležies daugiau nei 4,5 karto, beveik nėra cholesterolio. Beje, būtent putpelių kiaušiniai pašalina iš organizmo radionuklidus, didina jo atsparumą radiacijai ir, skirtingai nei vištų, nesukelia alergijos.

Taip pat skaitykite: Velykinis itališkas keksas – kolomba

Šie kiaušiniai skatina augimo procesą ir protinį vaikų vystymąsi. Jie ypač rekomenduojami sergantiesiems anemija (mažakraujyste), cukriniu diabetu, bronchine astma, labai tinka potencijai kelti, nėščioms moterims ir pagyvenusiems žmonėms – putpelių kiaušiniai užkerta kelią dantų kritimui ir stiprina plaukus.

Sužinokite daugiau, sekdami naujienas „Facebooke“!

Vis dėlto, nepaisant didelės šių kiaušinių naudos, jais nederėtų piktnaudžiauti. Pasak dietologų, 1–3 m. vaikui nerekomenduojama duoti daugiau kaip 2 putpelių kiaušinių per dieną, 3–10 m. vaikams per dieną galima suvalgyti 3 kiaušinius, iki 18 m. – 4, suaugusiesiems iki 50 m. – 5–6, o pagyvenusiesiems – 4 putpelių kiaušinius per dieną.

Skirtingai nei vištų, šių paukščių kiaušinius be baimės galima gerti žalius, mat putpelės neserga salmonelioze. Jie verdami, kepami, itin tinka vieno kąsnio sumuštiniams, nedidelėms užkandėlėms, salotoms.

Kambario temperatūroje savo savybes putpelių kiaušiniai išsaugo apie mėnesį, o šaldytuve – iki 60-ies parų.

Ančių kiaušiniai

„Fotolia“ nuotr./Ančių kiaušiniai
„Fotolia“ nuotr./Ančių kiaušiniai

Nors ančių kiaušiniai maistingesni ir stambesni už vištų, jie mūsų virtuvėje nėra tokie populiarūs. Vienas kiaušinis sveria apie 90 g, o lukšto spalva varijuoja nuo šviesiai žalsvos iki baltos. Ančių kiaušiniai gerokai riebesni už vištų, trynys – sodrios spalvos.

Iš vieno stručių kiaušinio iškepta kiaušinienė – patiekalas tikrai ne keliems asmenims.  Ja pasisotinti drąsiai gali 8–10 žmonių.

Paprastai jie naudojami kepiniams, ypač biskvitams: įmušus ančių kiaušinių, jų tešla įgauna gražią gelsvą spalvą. Šių paukščių kiaušinių kvapas gana specifinis, todėl nenuostabu, kad būtent dėl to daug kas jų privengia.

Ančių kiaušiniuose, lyginant su vištų, didesnė tikimybė aptikti bakterijų. Todėl prieš vartojimą juos derėtų itin kruopščiai nuplauti – tam reikalui galima naudoti geriamąją sodą. Šių paukščių kiaušiniams išvirti reikia ne mažiau kaip 15 minučių.

Beje, jei iš ančių kiaušinių sumanysite išsikepti kiaušinienę, būkite budrūs, kad ji neprikeptų: šiuose kiaušiniuose yra mažiau vandens nei vištų ir jie greitai virsta „guminiais“.

Laikyti kiaušinius patariama šaldytuve ir kuo greičiau suvartoti.

Žąsų kiaušiniai

„Fotolia“ nuotr./Žąsies kiaušinis
„Fotolia“ nuotr./Žąsies kiaušinis

Jei tikėtume istorija, žąsų kiaušinius žmonės vartojo anksčiau nei vištų, nes žąsys pirmiau nei vištos buvo prijaukintos. Šiandien šių paukščių kiaušiniai kulinarijoje naudojami gana retai, paprastai kepiniams.

Žąsų kiaušinis dukart didesnis už vištų, sveria maždaug apie 200 gramų. Lukštas – baltas ir, beje, labai tvirtas. Žąsys – gana nešvarūs paukščiai, todėl jų kiaušinius būtina kruopščiai nuplauti. Jei sumanysite juos virti, tuomet sugaišite ne trumpiau kaip 15 minučių, o jei pagailėsite tiek laiko, nemenka tikimybė, kad pasigausite salmoneliozę.

Žąsų kiaušiniai išsiskiria specifiniu kvapu, tad nenuostabu, kad maisto gamyboje jie nėra paklausūs. Ir dar – nesugalvokite įmušti jų į konditerinių gaminių masę, nes specifinis žąsų kiaušinių kvapas ir skonis nepateisins jūsų lūkesčių.

Stručių kiaušiniai

Scanpix.lt/Stručio kiaušinis
Scanpix.lt/Stručio kiaušinis

Iš vieno stručių kiaušinio iškepta kiaušinienė – patiekalas tikrai ne keliems asmenims. Ja pasisotinti drąsiai gali 8–10 žmonių. Šių paukščių kiaušinių paklausa ypač padidėja Velykų periodu. Stručių kiaušinio skersmuo kartais siekia net 20 cm, o sveria – nuo 0,5 iki 2 kilogramų.

Vienas stručio kiaušinis atstoja 35 vištų kiaušinius. Tokiam gigantiškų paukščių kiaušiniui išvirti reikia ne mažiau kaip 45 minučių. Na, o jei norite išvirti jį kietai, teks nepagailėti net 1,5 valandos.

Taip pat skaitykite: Pasaulio skoniai: Velykų duona „Paska“ (Rytų Europa)

Lukšto spalva varijuoja nuo tamsiai žalios iki baltos. Pats kiaušinio lukštas pasižymi tvirtumu (jis net prilygsta porcelianui!), tad neretai tušti stručių kiaušiniai naudojami puošybai, juos ypač vertina rankdarbių mėgėjai.

Stručių kiaušiniai saugomi iki trijų mėnesių. Nors skoniu jie mažai kuo skiriasi nuo vištų, maistinė jų vertė yra didesnė ir pagal sudėtį jie priskiriami prie dietinių patiekalų.

Sužinokite daugiau, sekdami naujienas „Facebooke“!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius