Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išsaugoti vaisių bei daržovių vitaminus

Dažnai girdime įvairių kalbų, kaip geriau išsaugoti vaisių bei daržovių vitaminus bei maistines medžiagas. Vieni sako, kad reikia pasirinkti tik tam tikrus specialius peilius, kiti teigia, kad daug kas priklauso nuo pjaustymo lentelės kokybės ir t. t. Pateikiame jums keletą paprastų būdų, kaip išsaugoti kuo daugiau vitaminų ir mineralų šviežiuose vaisiuose bei daržovėse, jei netyčia nusipirkote jų per daug ir nespėjate suvalgyti.
Ugninga kreminė pomidorų sriuba
Sulčiaspaudė / Shutterstock nuotr.

Laikymo sąlygos tikrai svarbios

Neslėpkime, dažnai ignoruojame ant produkto pakuotės nurodytas laikymo sąlygas, nes galvojame, jog viskas ir taip bus gerai. Tačiau laikymo sąlygos išties svarbios, o ir kiekvienas vaisius ir daržovė yra unikalus, todėl vieni greičiau noksta šaltoje temperatūroje, jų į šaldytuvą dėti nevertėtų, o kiti – gavę tiesioginių saulės spindulių.

Dažnai ilgas buvimas kambario temperatūroje turi neigiamą poveikį vaisiams bei daržovėms, ir jie pradeda prarasti savo naudingąsias medžiagas. Didžiąją dalį šių augalų galite nebijodami dėti į šaldytuvą ir taip pristabdyti nokimo procesą, bet pomidorai ar bananai yra visiškai kitokie. Jei norite ilgiau išlaikyti šviežumą, juos abu reikėtų laikyti būtent kambario temperatūroje.

Taip pat skaitykite: Obuolys pusryčiams – ir diena taps šviesesnė

Fotolia nuotr./Trinti kokteiliai
Fotolia nuotr./Trinti kokteiliai

Apdorojimas be vandens

Nors gali atrodyti keista, kaip apskritai įmanoma apdoroti šviežius vaisius ar daržoves be vandens, tačiau būtent toks būdas padės išsaugoti didžiąją dalį vaisiuose bei daržovėse esančių mineralų bei vitaminų.

Jei apvirsite garuose, pašildysite mikrobangų krosnelėje ar trumpai pakepinsite aukštoje temperatūroje, didžioji dalis vitaminų bei mineralų išliks, ir galėsite mėgautis beveik šviežiomis daržovėmis ar vaisiais.

Spauskite „lėtas“ sultis

Lėtaeigės sulčiaspaudės gali tapti puikiu būdu išsaugoti visus šviežiuose vaisiuose ar daržovėse esančius mineralus.

Technologiškai pažangioje mūsų kasdienybėje egzistuoja ne vien greitaeigės sulčiaspaudės, o ir joms visiškai priešingos. Sulčiaspaudžių ekspertai sako, jog lėtaeigės sulčiaspaudės gali tapti puikiu būdu išsaugoti visus šviežiuose vaisiuose ar daržovėse esančius mineralus. Dėl ypač lėtų apsukų principo tokia sulčiaspaudė padės išlaikyti tikrąjį šviežių vaisių ar daržovių skonį ir maistingumą. Su tokia sulčiaspaude galite pasigaminti maistingus šviežių vaisių ir daržovių kokteilius, kurie puikiai atstos pusryčius ar priešpiečius.

Sultys gali suteikti greitą sotumo jausmą bei sumažinti norą persivalgyti. Be to, lėtai išspaustose sultyse išsaugotos mineralinės medžiagos, mikroelementai bei vitaminai padės į stiklinę sudėti viską, ką savyje turi šviežios daržovės bei vaisiai.

Vaisiai ir daržovės sveikai mitybai

Vaisiai ir daržovės turėtų tapti neatskiriama kasdienio maisto dalimi tiek vaikams, tiek suaugusiems. Jų įtraukti į savo meniu skatina ir pasaulyje jau ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, kuri neseniai pradėta ir Lietuvoje.

Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus vaisius ar daržoves. Būtent tiek rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė.

ES finansuojama priemonė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius