Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas antras Lietuvos gyventojas diena iš dienos valgo tą patį maistą

Kas antras Lietuvos gyventojas pripažįsta, jog jų kasdienis racionas nesikeičia diena iš dienos. Penktadalis teigia neturintys idėjų, ką naujo pasigaminti, o daugiau nei trys ketvirtadaliai renkasi tradicinius patiekalus. Atitinkamai, kasdienis gyventojų meniu apsiriboja maždaug 10-ia skirtingų patiekalų, kurie nesikeičia metai iš metų.
Virtos bulvės su lupenomis
Virtos bulvės su lupenomis / „Fotolia“ nuotr.

Vadovaudamasi šią situaciją atskleidusiais tyrimais, prieskonių gamintoja „Santa Maria“ Baltijos, taip pat Skandinavijos ir Beneliukso šalyse, Anglijoje, Airijoje bei Rusijoje pradeda vykdyti kampaniją, kuria ragina gyventojus atsisakyti nuobodžių patiekalų.

„Baltijos šalyse, taip pat Skandinavijoje atlikti tyrimai rodo, jog didžiajai daugumai šio regiono gyventojų trūksta polėkio ir motyvacijos ruošiant maistą. Atitinkamai, jie lengvai pasiduoda rutinai, kurią sunku sulaužyti. Liūdniausia, jog lyginant su kaimynais, lietuviai mažiausiai išradingi virtuvėje – jų kasdienis meniu nesikeičia ir jie nuolatos gamina tuos pačius patiekalus“, – sako įgaliotas „Santa Maria“ atstovas Lietuvoje Rimantas Norvilas.

Apklausos rezultatai rodo, jog 48 proc. lietuvių pripažįsta, jog jų kasdienis meniu diena iš dienos toks pat – jie nuolat gamina tą patį maistą. Taip teigiančių Latvijoje ir Estijoje buvo mažiau – po 41 proc. respondentų. Labiausiai virtuvės rutina yra užvaldžiusi vyresnio amžiaus, vienišus bei vidurinį išsilavinimą turinčius Lietuvos gyventojus. Įvairesnių patiekalų gamina jauni, aukšto išsilavinimo, šeimas turinys respondentai.

Taip pat žymiai mažiau lietuvių nei latvių ar estų yra girdėję apie pasaulio virtuvių, tokių kaip Meksikos, produktus. Pavyzdžiui, beveik du trečdaliai (61 proc.) respondentų Lietuvoje nėra nei girdėję, nei ragavę tokių produktų kaip tortilijos, salsa padažai ir specialūs prieskonių mišiniai meksikietiškiems patiekalams. Tuo tarpu Latvijoje tokių respondentų skaičius siekia apie trečdalį (32 proc.), Estijoje – ketvirtadalį (26 proc.).

Labiausiai virtuvės rutina yra užvaldžiusi vyresnio amžiaus, vienišus bei vidurinį išsilavinimą turinčius Lietuvos gyventojus.

Siekdama keisti šią situaciją bei skatindama gyventojus atsisakyti nuobodžių patiekalų, „Santa Maria“ pirmiausia suorganizavo išskirtines vaišes Islandijoje dirbantiems tyrėjams. Šalia Hekla ugnikalnio dirbančiai keturių mokslininkų komandai buvo nuskraidintas maisto autobusiukas bei surengtas įsimintinas vakaras su meksikietiškais patiekalais, jaukiu bendravimu bei juoku.

Taip pat skaitykite: Valgykime sveikiau: patiekalų receptai su avokadais

Video medžiagą iš šios keliones galima pamatyti ČIA. Ja paremta ir visa „Santa Maria“ kampanija: socialiniuose tinkluose bei kompanijos interneto svetainėje pateikiama video medžiaga, patarimai, informacija bei receptai, taip raginant vartotojus išbandyti naujoves ruošiant ir mėgaujantis maistu, atsisakant nuobodžių patiekalų. 

Tailandietiška jautiena su daržovėmis ir paskrudintais anakardžių riešutais
Receptas: Tailandietiška jautiena su daržovėmis ir paskrudintais anakardžių riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 14
Receptas
Ingredientai
Raudonojo kario pasta:( „Santa Maria Curry Paste Red“ ) 1.00 valg. š.
Padažas:(0,5 but. „Santa Maria Asian Wok Sweet & Sour organic“ ) 1.00 vnt.
Makaronai: 250.00 g (1 pak. „Santa Maria Egg Noodles“)
Kopūstai: 100.00 g
Pupelės: 100.00 g (šviežios žaliosios)
Morkos: 1.00 vnt.
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepimui)
Didkepsnis: 500.00 g
Kaip gaminti
  1. Paruoškite makaronus pagal pakuotės nurodymus. Tuomet atvėsinkite juos šaltame vandenyje ir padėkite į šalį.
  2. Smulkiai supjaustykite daržoves ir mėsą.
  3. Paskrudinkite anakardžių riešutus sausoje keptuvėje.
  4. Pakepkite mėsą aliejuje aukštoje temperatūroje, kol ji gražiai apkeps, tada sudėkite daržoves.
  5. Pakepinkite maišydami maždaug 2–3 minutes, kol mėsa iškeps, o daržovės sušils.
  6. Supilkite Wok padažą ir įmaišykite anakardžių riešutus.
  7. Pakepkite makaronus karštoje keptuvėje, aliejuje su kario pasta, sumaišykite ir patiekite makaronus lėkštėje kartu su Wok.

Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“

Suskleisti
Sriuba Tom Kha
Receptas: Sriuba Tom Kha
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.9 / 10
Receptas
Ingredientai
Kokosų pienas: 400.00 ml (1 ind. - „Santa Maria Coconut Milk“)
Prieskoniai: 30.00 g (pakuotė „Santa Maria Asian Spices Tom Kha“)
Vištienos krūtinėlė: 400.00 g (supjaustytos)
Vanduo: 400.00 ml
Pomidorai: 2.00 vnt. (supjaustyti kubeliais)
Grybai: 5.00 vnt. (supjaustyti griežinėliais)
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite prieskonių mišinį Tom Kha sriubai su kokoso pienu ir vandeniu. Užvirkite.
  2. Sudėkite juostelėmis supjaustytą vištieną (neapdorotą) ir virkite 5 minutes.
  3. Sudėkite griežinėliais supjaustytus pomidorus ir pievagrybius.

Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“

Suskleisti
Indiški kukuliai
Receptas: Indiški kukuliai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 71
Receptas
Ingredientai
Prieskoniai: 1.00 vnt. (1 pak. „Santa Maria Tikka Masala Spice Mix“)
Faršas: 500.00 g (įvairios mėsos arba ėrienos faršas)
Duona: 100.00 ml (trupinių)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (tinka ir sviestas)
Vanduo: 100.00 ml
Varškė: 200.00 ml (varškės kremas)
Kaip gaminti
  1. Dubenyje sumaišykite faršą, duonos džiūvėsėlius ir kiaušinį. Leiskite mišiniui pastovėti 10 minučių.
  2. Suridenkite kukulius ir kepkite aliejuje ant vidutinės ugnies, kol gražiai paruduos. 
  3. Įberkite prieskonių mišinio „Tikka Masala“ ir įpilkite vandens.​
  4. Įmaišykite grietinėlės ir virkite uždengę 5–10 minučių ant mažos ugnies.
  5. Apibarstykite kalendra ir patiekite su basmati ryžiais, mangų čatniu ir paplotėliais.
  6. Patiekite kukulius su mangų čatniu, basmati ryžiais ir traškiais paplotėliais.

Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“

Suskleisti
Kebabų vėrinukai.
Receptas: Kebabų vėrinukai iš mišraus arba ėrienos faršo ir „Garam Masala“
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 18
Receptas
Ingredientai
Prieskoniai: 1.00 valg. š. („Santa Maria Garam Masala Spice Mix“)
Faršas: 500.00 g (ėrienos arba įvairios mėsos faršas)
Vanduo: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite faršą su vandeniu ir prieskonių mišiniu.
  2. Suformuokite faršą į pailgus gabalus, suverkite ant iešmelių ir kepkite ant grotelių arba keptuvėje 2–3 minutes.

Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“

Suskleisti
Kviečių grūdų salotos
Receptas: Kviečių grūdų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
2.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Prieskoniai: 8.00 g (1 pak. „Santa Maria Tandoori Chicken Spice Mix“)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Moliūgai: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Baklažanai: 1.00 vnt. (maži - gabalėlis)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona - gabalėlis)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (0,5 - galvos)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pomidorai: 100.00 g (mažieji)
Grūdai:(kviečių grūdai arba kiti maistiniai grūdai) 250.00 ml
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 225 °C.
  2. Citrinas ir svogūnus supjaustykite skiltelėmis. Moliūgus, baklažanus ir paprikas supjaustykite gabalais. Perpjaukite pomidorus per pusę, o žiedinį kopūstą supjaustykite smulkiomis kekelėmis. Susmulkinkite česnakus.
  3. Padėkite citrinas ir visas daržoves, išskyrus pomidorus, ant kepimo skardos. Sumaišykite su aliejumi ir prieskonių mišiniu. Maždaug 10 minučių kepkite orkaitėje. 
  4. Išimkite daržoves, apverskite jas ir sudėkite pomidorų puseles ir riešutus. Kepkite dar 5 minutes. Tuo metu išvirkite kviečių grūdus pagal pakuotės nurodymus. 
  5. Sumaišykite kviečių grūdus su daržovėmis ir išspauskite orkaitėje pakepintos citrinos sultis.
  6. Patiekite ant žalių trūkažolių salotų su šaukšteliu Raita padažo ir mangų čatnio. 

Patiekti:

Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“

Suskleisti
Saldžiarūgštė kiaulienos filė su imbierais
Receptas: Saldžiarūgštė kiaulienos filė su imbierais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 250.00 g (pakuotė „ Santa Maria Rice Noodles“)
Cukinijos: 1.00 vnt.
Ananasai: 1.00 vnt. (0,5)
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Kiauliena: 400.00 g (filė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (geltonieji)
Žirniai: 150.00 g (žalieji)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Padažas:(0,5 but. „Santa Maria Asian Wok Sweet & Sour“) 1.00 vnt.
Kalendros: 1.00 vnt. (ryšulėlis šviežios)
Kaip gaminti
  1. Išvirkite makaronus pagal pakuotės nurydomus.
  2. Kiaulienos filė supjaustykite juostelėmis. Cukiniją perpjaukite išilgai į keturias dalis ir išpjaukite centrinę dalį su sėklomis. Supjaustykite centimetro storio gabaliukais. Ananasą supjaustykite kubeliais, o svogūną – griežinėliais.
  3. Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite aliejaus.
  4. Sudėkite filė juosteles ir pakepinkite 1 minutę maišydami.
  5. Sudėkite daržoves ir vaisius. Kepkite dar 2–3 minutes aukštoje temperatūroje.
  6. Supilkite pakepimo padažą ir virkite žemoje temperatūroje maždaug 2 minutes.
  7. Sudėkite makaronus ir maišykite maždaug 1 minutę.
  8. Papuoškite šviežiomis kalendromis.

Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius