Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kūčių valgiaraštis: ką dėsime ant stalo?

Kūčių stalas
Fotolia nuotr. / Kūčių stalas
Šaltinis: Ji24.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Štai ir atėjo laikas pagalvoti apie Kūčių stalą, prie kurio susės visa šeima. Dalinsimės ramybe, palinkėjimais, rimtimi ir jaukumu... O kad idėjų nepritrūktų, kviečiame jus įvertini Ji24.lt receptus.

Taigi – nepakartojamų, skaniausių, mieliausių ir žinoma, jausmingiausių jums švenčių! 

Receptas: Silkė su morkomis, riešutais ir slyvomis
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 63
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 5.00 vnt.
Silkė: 2.00 vnt.
Graikiniai riešutai: 1.00 st.
Džiovintos slyvos: 200.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Aliejus: 100.00 ml
Kaip gaminti

1. Morkas smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite. Pabarstykite druska. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, suberkite morkas ir kepkite, kol suminkštės.

2. Silkes išskroskite, nulupkite, išrinkite ašakas. Susukite filė suktinukus ir persmeikite mediniais smeigtukais.

3. Graikinius riešutus ir džiovintas slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite. Slyvas supjaustykite juostelėmis.

4. Viską suberkite į keptuvę su morkomis ir išmaišykite. Dėkite į lėkštę, ant viršaus – silkių suktinukus.

Knyga „Geri receptai 2“
Knyga „Geri receptai 2“

Receptas iš knygos „Geri receptai 2“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas: Marinuoti grybai
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 34
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grybai: 1.00 kg
Actas: 80.00 ml (9 proc.)
Druska: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 5.00 vnt. (kvapieji)
Gvazdikėliai: 1.00 vnt.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Citrinų rūgštis: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Nuvalykite ir nuplaukite grybus, didesnius perpjaukite išilgai.

2. Puode užvirinkite 400 ml vandens, suberkite druską, įmaišykite actą, sumeskite grybus ir virkite 15–20 min. ant silpnos ugnies. Vis pamaišykite ir nugraibykite putas. Iki virimo pabaigos likus 5 min., į marinatą įberkite žiupsnelį citrinų rūgšties ir šaukštelį cukraus, sumeskite prieskonius.

3. Kai marinatas nustos putoti ir taps skaidrus, o grybai nusės ant dugno, nukelkite puodą nuo ugnies. Nusunkite grybus, leiskite atvėsti, sudėkite į švarius stiklainius ir užpilkite marinatu, kuriame virė. Užsukite metaliniais dangteliais, laikykite vėsioje patalpoje.

Receptas: Karpis drebučiuose
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.5 / 6
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 1.00 kg (karpio filė)
Morkos: 2.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (nedidelis gumbo gabaliukas)
Petražolės: 10.00 g (1–2 šakelės)
Spanguolės: 50.00 g (sauja džiovintų)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt. (2–3)
Pipirai: 2.00 vnt. (keli grūdeliai kvapiųjų pipirų)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 citrinos sultys)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (arba medus)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Želatina: 1.00 valg. š. (priklausomai, kiek reikia sustingdyti sultinio (skaitykite nurodymus ant pakuotės))
Kaip gaminti

1. Karpį išdarinėkite.

2. Puode užvirinkite vandenį. Suberkite griežinėliais pjaustytas morkas, smulkintą porą ir salierą. Kelias minutes pavirkite.

3. Į tą patį puodą dėkite karpio kaulus, galvą, paskiausiai gabaliukais supjaustytą karpio filė. Žiūrėkite, kad filė apsemtų sultinys. Suberkite prieskonius. Virkite ant silpnos ugnies apie 30 minučių. Likus virti maždaug 10 min., suberkite džiovintas spanguoles.

4. Po 30 min. puodą nukaiskite. Atsargiai išimkite karpio filė. Sultinį perkoškite, įpilkite citrinos sulčių, pagardinkite cukrumi (ar medumi), pagal skonį pasūdykite. Sultinys turėtų būti intensyvesnio skonio – virtęs drebučiais skonis paprastai tampa švelnesnis.

5. Vadovaudamasi gamintojo aprašymu, vandenyje išbrinkinkite reikiamą kiekį želatinos. Ištirpinkite ir sumaišykite su sultiniu.

6. Į dailų indą gražiai išdėliokite karpio gabaliukus, morkų griežinėlius, džiovintas spanguoles. Viršų papuoškite šviežiomis petražolėmis. Galiausiai užpilkite sultinio ir želatinos tirpalo. Sustingdykite ir galite tiekti.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Elena Šimkienė

Receptas: Virtinukai su grybų įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 36
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 350.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis tešlai ir 1 arbat. š. įdarui)
Grybai: 500.00 g (šviežių grybų kepurėlės - įdarui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Miltus persijokite ant lentos, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, įpilkite 2–3 šaukštus labai šalto vandens (galima palaikyti šaldymo kameroje) ir minkykite tol, kol tešla nebelips prie rankų. Tada ją suspauskite į vieną gabalą, įvyniokite į drėgną skepetą, palaikykite šaltai, kad sustingtų, ir tik tada kočiokite.

2. Paruoškite įdarą: grybus gerai nuplaukite, stambesnius supjaustykite, smulkesnius palikite sveikus. Puode išlydykite sviestą, sudėkite grybus, pasūdykite ir troškinkite, kol išgaruos visas skystis. Ataušusią masę sukapokite.

3. Iš plonai iškočiotos tešlos stikline išspauskite skritulius, ant kiekvieno uždėkite po šaukštą įdaro ir gerai užspaudykite kraštelius.

4. Paruoštus virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Kai iškils į paviršių, pavirkite dar 5 min. ir išgriebkite.

5. Virtinukus skanu valgyti su sviesto, grietinės ar svogūnų padažu.  

Receptas: Pyragėliai su grybais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 30
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 1.00 vnt. (pakuotė)
Grybai: 300.00 g (džiovinti, sūdyti ar virti)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pomidorų padažas: 200.00 ml (mažas indelis pomidorų pastos)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (kapotų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Tešlą atšildykite ir supjaustykite dailiais kvadratėliais. Grybus nuspauskite ir susmulkinkite (jei naudosite džiovintus, iš vakaro pamerkite).  Svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite svieste, kol dailiai pagels.

2. Į svogūnų masę suberkite smulkintus grybus, šiek tiek pakepinkite. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kapotais žalumynais.

3. Paruoštą grybų masę atvėsinkite, antraip tešlos lakšteliai išskys. Po šaukštą grybų masės krėskite ant pomidorų pasta apteptų tešlos kvadratėlių ir dailiai užlankstykite.

4. Paruoštus pyragėlius aptepkite kiaušinių plakiniu ir 20 min. pašaukite į gerai įkaitintą orkaitę.

Receptas: Silkių suktinukai su grybų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 21
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Silkė: 4.00 vnt. (filė)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Grybai: 100.00 g (marinuoti)
Aliejus: 50.00 ml
Agurkai: 3.00 vnt. (marinuoti)
Gvazdikėliai: 4.00 vnt.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 vnt. (šakelė)
Morkos: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š. (pagal skonį)
Sezamo sėklos: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Silkių filė gabalėlius susukite palikdami viduryje skylutę.
  2. Svogūnus ir grybus smulkiai supjaustykite, morkas sutarkuokite plonais šiaudeliais ir pakepkite  aliejuje. Sudėkite pomidorų padažą, įberkite druskos, pipirų, gvazdikėlių ir atvėsinkite.
  3. Dalį šio įdaro pridėkite į suktinukų vidų. Suktinukus sudėkite ant agurkų griežinėlių ir užpilkite likusiu įdaru.
  4. Viršų apibarstykite sezamų sėklomis ir papuoškite žalumynais. 
Receptas: Spanguolių kisielius
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.2 / 32
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vanduo: 2.00 l
Krakmolas: 3.00 valg. š.
Spanguolės: 200.00 g
Cukrus: 300.00 g (cukrų galite keisti medumi, pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. 1,5 l vandens užvirinkite. Krakmolą sumaišykite su trupučiu šalto vandens.
  2. Spanguoles su cukrumi ir likusiu vandeniu suplakite elektriniu trintuvu. Nuolat intensyviai maišydami su vandeniu sumaišytą krakmolą lėtai supilkite į verdantį vandenį.
  3. Toliau intensyviai maišydami užvirkite kisielių.
  4. Nukaiskite nuo ugnies, supilkite trintas spanguoles ir gerai išmaišykite.
Receptas: Tradiciniai kūčiukai
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.5 / 56
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Vanduo: 200.00 ml
Mielės: 15.00 g (šviežios)
Aguonos: 50.00 g
Cukrus: 50.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Mieles ištrinkite su cukrumi. Vandenį šiek tiek pašildykite ir supilkite į jį mieles bei pusę miltų. Išmaišykite, užberkite miltų sluoksnį ir padėkite šiltai, kad pakiltų.
  2. Iškilus tešlai, suberkite likusią dalį miltų, įpilkite aliejaus, suberkite aguonas, druską ir minkykite, kol tešla taps tampri, nebelips prie rankų.
  3. Išminkytą tešlą padėkite šiltoje vietoje 50–60 min., kad pakiltų.
  4. Pakilusią tešlą gerai išminkykite ir voliokite plonus volelius. Pjaustykite juos gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas.
  5. 6–8 min. kepkite 180 °C orkaitėje, kol gražiai paruduos. 
Receptas: Silkė su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 44
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (raudona ir geltona)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š.
Silkė: 2.00 vnt. (filė)
Džiovintos slyvos: 100.00 g
Kaip gaminti
  1. Aliejuje apkepkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, sudėkite šiaudeliais supjaustytas paprikas.
  2. Slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, paskui nupilkite jį ir susmulkinkite vaisius.
  3. Slyvas, prieš baigdami troškinti, sudėkite į keptuvę su kitomis daržovėmis, sudėkite pomidorų padažą, įberkite pipirų ir druskos.
  4. Atvėsinkite ir užpilkite ant silkės daržoves.

Receptą atsiuntė Janina M.

Receptas: Kūčia
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 21
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kviečių grūdai: 1.00 st.
Aguonos: 100.00 g
Medus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Stiklinę kviečių grūdų nuplaukite ir pamerkite nakčiai.
  2. Išmirkusius kviečius nuplaukite šaltu vandeniu. Tada suberkite į verdantį truputį pasūdytą vandenį. Virkite, kol suminkštės.
  3. Virtus grūdus nukoškite.
  4. Aguonas užplikykite verdančiu vandeniu ir palaukite, kol išbrinks. Tada 2 kartus permalkite mėsmale.
  5. Kviečius valgykite su aguonomis, pagardintus medumi.
Receptas: Aguonų pienas
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.2 / 47
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Aguonos: 1.00 st.
Vanduo: 2.00 l
Medus: 3.00 valg. š. (arba cukrus)
Kaip gaminti
  1. Aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu, palikite kelioms valandoms arba dar geriau per naktį, kad išbrinktų.
  2. Vandenį nupilkite, tada aguonas 2-3 kartus permalkite mėsmale arba sugrūskite mediniu grūstuvu (kočėlu).
  3. Užpilkite virintu vėsintu vandeniu, perkoškite per tankų sietelį, pasaldinkite medumi ar cukrumi (aguonų pieną galima palikti ir su tirščiais). Aguonų pienu per Kūčias tradiciškai gardinami kūčiukai, kviečiai ir kai kurie kiti patiekalai.
Receptas: Avižų kisielius
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 26
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 400.00 g
Vanduo: 1500.00 ml
Juoda duona: 1.00 riekės (ruginė, geriausiai, kad būtų be mielių)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Spanguolės: 1.00 st. (šviežios)
Medus: 100.00 g
Kaip gaminti
  1. Avižinius dribsnius užpilkite vandeniu, įmeskite riekelę duonos. Palikite 24 valandoms rūgti.
  2. Tada duonos riekę išimkite. Dribsnius per smulkų sietelį nukoškite į puodą. Nuvarvintas avižas išmeskite – jų jau neprireiks.
  3. Nuo avižų likusį skystimą pasaldinkite, įberkite žiupsnelį druskos. Kai užvirs nuolat maišydami pavirkite dar kelias minutes, kol kisielius taps tirštas.
  4. Išvirusį kisielių supilstykite į indelius (indelių sieneles galite sudrėkinti vandeniu - paskui bus lengviau iškrėsti iš indelių). Į indelius supilstytą kisielių palikite atvėsti, paskui statykite į šaldytuvą.
  5. Spanguoles ir medų sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki tyrės konsistencijos.
  6. Sustingusį kisielių atsargiai iš indelių išverskite į lėkštes, apšlakstykite spanguolių užpilu, papuoškite spanguolių uogomis. Skanaus!
Receptas: Aštrios burokėlių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.5 / 26
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (nedidelių)
Salotos: 1.00 sauja (lapelių)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (didelis)
Riešutai: 1.00 sauja (mėgstamų)
Apelsinai: 1.00 vnt. (0,5 - salotoms ir 0,5 - užpilui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis ankšties - užpilui)
Sezamų aliejus: 4.00 valg. š. (užpilui)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (užpilui)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį kiniško penkių rūšių prieskonių mišinio - užpilui)
Kaip gaminti
  1. 2 burokėlius iškepkite orkaitėje (bet neperkepkite), nulupkite, supjaustykite šiaudeliais.
  2. Likusius burokėlius nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve.
  3. Riešutus sukapokite, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.
  4. Svogūną nulupkite, supjaustykite plonyčiais žiedeliais, juos apšlakstykite pusės apelsino sultimis ir pamaigykite, kad nebūtų tokie aštrūs.  
  5. Paruoškite užpilą: česnako skilteles išspauskite, aitriąją papriką sukapokite, prieskonius sumaišykite su sezamų aliejumi ir apelsino sultimis, pagal skonį berkite prieskonių, labai gerai išmaišykite ir bent valandą jį palaikykite, kad susimaišytų skoniai.
  6. Abejus burokėlius sumaišykite su nuplautomis ir nuvarvintomis salotomis, svogūnais ir  išdalykite  į lėkštes.
  7. Ant viršaus berkite skrudintų riešutų ir pilkite padažo. Tiekite su mėgstamos duonos riekele.
  8. Pagaminsite per 25 min. (neskaičiuojant burokėlių kepimo laiko).
Receptas: „Knygutės“ su grybais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.5 / 17
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (virtos, vidutinio dydžio su lupenomis)
Miltai: 1.00 st.
Druska: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį įdarui ir tešlai)
Aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Petražolės: 1.00 sauja (šakelių papuošimui)
Grybai: 1.00 st. (virtų - įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelio - įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Virtus grybus ir svogūną sumalkite, įberkite druskos ir pipirų, pakepinkite keptuvėje su aliejumi, atvėsinkite.
  2. Keletą grybų galvučių palikite papuošimui.
  3. Išvirtas su lupenom bulves atvėsinkite, nulupkite, sumalkite, įberkite druskos, miltų ir išminkykite kol nelips prie rankų ir galima bus kočioti .
  4. Iš tešlos iškočiokite 2-3 mm storio lakštą, supjaustykite juostelėmis, iš jų - stačiamapiais gabalėliais.
  5. Ant pusės gabalėlio uždėkite šaukštelį grybų įdaro ir užlenkite kitą dalį, gaunasi „knygutė“.
  6. Kepkite keptuvėje, įkaitintame aliejuje.
  7. Sudėjus į lėkštę, papuoškite grybų galvutėmis ir petražolių šakelėmis.

Receptą atsiuntė Audronė A., Čekiškė

Receptas: Sveikuoliškos salotos su jūros kopūstais
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.9 / 35
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Kopūstai: 200.00 g (raugintų)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Jūros kopūstai: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Jūros kopūstus užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 30 minučių brinkti.
  2. Burokėlį, bulves ir morką išvirkite su lupenomis. Atvėsinkite ir nulupkite. Burokėlį ir morką sutarkuokite. Bulves supjaustykite kubeliais. Suberkite į dubenį, sukrėskite raugintus kopūstus ir išmaišykite.
  3. Svogūnus susmulkinkite ir suberkite į keptuvėje įkaitusį aliejų. Trumpai apkepkite.
  4. Jūros kopūstus nuskalaukite, nuvarvinkite ir suberkite į keptuvę su svogūnais. Įberkite žiupsnelį kmynų. Kelias minutes maišydami patroškinkite. Nukaiskite.
  5. Supilkite į paruoštas daržoves. Apšlakstykite citrinų sultimis, išmaišykite ir galite tiekti.
  6. Šias salotas galite valgyti vienas – skanu su juodos duonos skrebučiais. Tinka ir kaip garnyras.
Receptas: Džiovintų obuolių kisielius
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 9
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vanduo: 1.00 l
Obuoliai: 300.00 g (džiovintų)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt. (nebūtina)
Cukrus: 1.00 st. (0,5 - pagal skonį)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Krakmolas: 4.00 valg. š. (bulvių)
Kaip gaminti
  1. Džiovintus obuolius nuplaukite ir pamirkykite , kol suminkštės.
  2. Išmirkytus obuolius suberkite į verdantį vandenį, įmeskite gvazdikėlius ir išvirkite. 
  3. Pertrinkite obuolius per sietelį. Skysčio, kuriame virė, neišpilkite.
  4. Pertintus obuolius supilkite į skystį, kuriame virė, įpilkite dar apie litrą vandens. Supilkite citrinos sultis, suberkite cinamoną. Pagal skonį pasaldinkite. Galiausiai intensyviai maišydami pamažu supilkite su šlakeliu vandens sumaišytą krakmolą.
  5. Maišydami virkite kisielių, kol užvirs ir sutirštės. Patiekite atvėsusį.

Dar daugiau receptų rasite štai ČIA. 

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
KALĖDINIŲ DOVANŲ GIDAS
Parašykite atsiliepimą apie Ji24