Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 07

Nuo netinkamai paruošto supermaisto gali prireikti supervaistų

Tie, kurie rūpinasi savo sveikata, grožiu ir mityba, atpažįsta tokį vieną jausmą. Tą jausmą, kuris užplūsta nusipirkus maisto produktą – mados klyksmą, klykte klykiantį apie neišmatuojamą naudą sveikatai. Dažnai labai brangų, ekologišką, bet be proto turtingos sudėties ir gausų sveikatinių privalumų.
Energinis avokadų kokteilis
Energinis avokadų kokteilis / Shutterstock nuotr.

Kas tai gali būti? Daugybė maisto produktų, apie kuriuos prieš dešimtmetį net girdėję nebuvome: goji uogos, kale kopūstai, bolivinė balanda, ispaninis šalavijas, kanapių sėklos, kokosų aliejus ir t. t. Tačiau kai kuriems iš jų puikiai tiktų posakis, kad vaistą nuo nuodo skiria dozė.

Žinoma, supersveikų produktų vaistui neprilyginsime, o be to ir „dozė“ – kiekis, mums ne toks aktualus šiuo atveju. Tačiau esmė panaši: sveiką supermaistą nuo žalos sveikatai kartais skiria ne tiek ir daug – tik paruošimo būdas.

Pasirodo, skiriant pakankamai laiko ir dėmesio kai kurių produktų paruošimui, galima ne tik išsaugoti produktų naudingąsias savybes, bet ir apsisaugoti nuo sveikatos bėdų. Ir šį kartą pakalbėsime apie kelis produktus, kurių paruošimas be galo svarbus.

Svarbiausia – nepritrūkti kantrybės ir truputį „pasiterlioti“

O pradėsime nuo ispaninio šalavijo, mėgstamo vadinti „chia“, sėklų. Jei netyčia nespėjote nugirsti – ispaninis šalavijas yra naujausias supermaistas. Dviejuose valgomuosiuose šaukštuose šių sėklyčių yra net 117 kcal, tačiau taip pat 4 g baltymų, 8 g skaidulų ir itin didelis kiekis omega-3 riebiųjų rūgščių, tokių būtinų mūsų širdžiai, smegenims, imunitetui ir dar kitoms organizmo struktūroms.

„Fotolia“ nuotr./Chia sėklos
„Fotolia“ nuotr./Chia sėklos

Išvardijus tokius privalumus ir gausią sudėtį, būtų kone nuodėmė nenusipirkti ispaninio šalavijo sėklyčių ir jomis nepaįvairinti visko, pradedant jogurtu, salotomis, padažais, baigiant desertais. Tačiau daugelis nežino ir net nepasivargina pasidomėti, kad vienas iš būdų vartoti ispaninio šalavijo sėklas yra labai nerekomenduojamas.

Ispaninio šalavijo sėklos turi ypatingą savybę – sugerti net iki 30 kartų daugiau vandens, nei jos pačios sveria. Kas nutinka šių sėklyčių suvalgius sausų? Jos pritraukia vandens iš virškinamojo trakto, sulimpa į vientisą, tąsią masę, kuri gali prilipti ar įstrigti kurioje nors virškinamojo trakto vietoje.

Taip pat skaitykite: Supermaistas: žaibiška sveikatos dozė

Su išbrinkusių sėklų dariniu, užstrigusiu stemplėje, jau ne kartą susidūrė gastroenterologai. Daktarė gastroenterologė Rebecca Rawl iš JAV teigia, kad tokius atvejus per visą savo netrumpą karjerą mato pirmą kartą. Tačiau žinant, kaip ispaninio šalavijo sėklų populiarumas auga, tikėtina, kad tokių atvejų bus dar ne vienas ir ne du.

Tad ką daryti? Išbrinkinti sėklas prieš vartojant, kad jos nebrinktų jūsų virškinamajame trakte ir nesukeltų trakto obstrukcijų. Palaikyti per naktį pamerktas vandenyje ar kokiame kitame skystyje ir tik tuomet jas valgyti bei džiaugtis visais šių sėklų privalumais bei maistingumu.

Kale kopūstas – dar vienas ypatingas maisto produktas. Kilęs iš tos pačios šeimos, kaip ir brokoliai bei briuseliniai kopūstai, kale kopūstas itin mėgstamas didelį cholesterolio kiekį kraujyje turinčių žmonių. Išties šis kopūstas ne tik padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį, bet jame dar gausu antioksidantų, stiprinančių širdį ir apsaugančių nuo kraujagyslių ligų, pasižyminčių priešuždegiminiu, priešvėžiniu poveikiu.

Vida Press nuotr./Lapinis kopūstas
Vida Press nuotr./Lapinis kopūstas

Neseniai sudvejota, ar tik šis kopūstas nekaupia toksiškų metalų, kurie nuodija organizmą, ir nors įvairūs moksliniai tyrimai įtarimus paneigė, tačiau yra kitas dalykas. O tiksliau, konkretus pavyzdys, kai viena žaliavalgė žurnalistė, kasdien godžiai gėrusi iš kale kopūstų ir kitų panašių superproduktų pagamintus kokteilius, susirgo hipotiroidizmu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius