Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Keisčiausi maisto festivaliai

Pasaulio kulinarijos ypatumai išties margaspalviai. Kviečiame pakeliauti po neįprastus maisto festivalius.
Delyje (Indija) kasmet vykstantis „Tarptautinis mango vaisiaus festivalis“
Delyje (Indija) kasmet vykstantis „Tarptautinis mango vaisiaus festivalis“ / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Vynas

► Mango manija

Kiekvienais metai liepos mėnesį Delyje, Indijoje, vyksta Tarptautinis mangų vaisių festivalis. Mangas – nacionalinis Indijos vaisius. Teigiama, kad egzistuoja apie 500 skirtingų mangų rūšių. Be to, šis vaisius hinduistinėje mitologijoje laikomas džiaugsmo ir sėkmės simboliu. Tad festivalio metu vyksta mangų lupimo ir valgymo konkursai, gatvėse gausu prekystalių, siūlančių mangų sultis, džemus ir konservuotus vaisius. Restoranuose savo gebėjmus rodo geriausi šalies virtuvės šefai.

► Islandijos skoniai

„Šiaurės kąsniai“ – taip vadinamas Islandijos sostinėje Reikjavike kiekvienais metais kovo mėnesį vykstantis maisto ir linksmybių festivalis (taip jį vadina patys islandiečiai). Paprastai festivalio metu vyksta tarptautinis geriausio virtuvės šefo konkursas, o geriausiuose miesto restoranuose darbuojasi kviestiniai meistrai iš viso pasaulio. „Šiaurės kąsniai“ – tai puiki proga paragauti puikiai pagamintos ėrienos ir žuvies patiekalų, na ir, žinoma, tradicinio karšto islandietiško sumuštinio pylsur.

foodandfun.is nuotr. / `iaurės kąsniai  Islandijos sostinėje Reikjavike kasmet vykstantis festivalis
foodandfun.is nuotr. / „Šiaurės kąsniai“ – Islandijos sostinėje Reikjavike kasmet vykstantis festivalis

► Pamišę dėl austrių

Kiekvieną rugsėjį geriausi viso pasaulio austrių atidarinėtojai valo įrankius, kraunasi kuprines ir traukia į Airijoje esantį Golvėjaus miestą, kuriame vyksta Pasaulio austrių atidarinėjimo čempionatas. Šis čempionatas – tai pagrindinė tris dienas vykstančio tarptautinio Golvėjaus austrių ir jūrų gėrybių festivalio programos dalis. Festivalio metu austrės patiekiamos visuose restoranuose ir baruose, paruoštos įvairiausiais būdais.

Kasmet Galway mieste (Airija) vykstantis Tarptautinis Galway austrių ir jūros gėrybių festivalis
Shutterstock nuotr. / Kasmet Golvėjaus mieste (Airija) vyksta Tarptautinis Golvėjaus austrių ir jūrų gėrybių festivalis

► Ekstremalus maistas

Net ir „Žiedų valdovo“ veikėjas bjaurusis Golumas vargu ar galėtų įsivaizduoti lervų skonio ledus. O štai Naujosios Zelandijos mieste Hokitika kiekvieną kovo mėnesį vykstančio „Laukinio maisto festivalio“ dalyviai gali. Ir ne tik tai! Sakoma, šis festivalis – pats ekstremaliausias pasaulyje, mat jo metu galima paragauti nuo kengūrienos iki keptų skorpionų ir kirminų sušių. O vienas žymiausių festivalio skanėstų – milžiniškas raguotas vabalas, padengtas šokoladu. „Laukinio maisto festivalio“ metu jo dalyvius linksmina daugybė gatvės muzikantų, mimų ir šokėjų. Skanaus!

Naujosios Zelandijos mieste Hokitika kasmet vykstantis „Laukinio maisto festivalis“
Scanpix nuotr. / Naujosios Zelandijos mieste Hokitika kasmet vykstantis „Laukinio maisto festivalis“

► Šlovė česnakui

Kažkas kartą pasakė, kad nėra nieko geriau už mažytį česnaką. Tai gali patvirtinti kiekvienas Gilrojaus miestelio, esančio Kalifornijoje, gyventojas. Liepos mėnesį čia vyksta Gilrojaus česnakų festivalis, kurio metu įvairiems patiekalams pagaminti sunaudojama apie 2 t česnako. Festivalio metu vyksta virtuvės šefų konkursai. Įdomiausi ir dėmesio verti renginio patiekalai: česnakiniai ledai, česnakais įdaryti grybai, krevetės su česnakais. Na ir kaip gi be česnakų karalienės rinkimų!.. Tik nepamirškite pasiimti mėtinių ledinukų!

gilroy-california.com nuotr. / Gilroy miestelyje (Kalifornija) kasmet vykstantis „Gilroy česnakų festivalis“
gilroy-california.com nuotr. / Gilroy miestelyje (Kalifornija) kasmet vykstantis „Gilroy česnakų festivalis“

► Ilgam gyvenimui

Nedidelis Švecingeno miestelis Vokietijoje dėmesio ir lankytojų sulaukia gegužės mėnesį – tuo metu jame vyksta smidrų festivalis, o Švecingenas skelbia esantis pasaulio smidrų sostine. Teigiama, kad šiose daržovėse ypač daug naudingųjų medžiagų. Vokiečiai tiki, jog valgydami smidrus gyvens ilgiau. Įprasti šventės patiekalai yra smidrai su rūkytu kumpiu, sūriu ar smidrų sriuba ir salotos. O kad būtų smagiau – vokiški liaudies dainos ir šokiai.

Smidrai ypač vertinami Vokietojoje
Scanpix nuotr. / Smidrai ypač vertinami Vokietijoje

► Ledinis vynas

Ar kada ragavote kepintų kaštonų su lediniu vynu? Jei ne, tuomet užsukite į kasmet sausio mėnesį vykstantį Niagaros ledinio vyno festivalį Kanadoje. Ledinis vynas (anglį k. Ice Wine) gaminamas Ontarijo regione: paprastai vynuogės paliekamos suledėti ant vynmedžių ir tik vėliau nurenkamas derlius. Taip gimsta ši neįprasta vyno rūšis. Na, o tris savaites trunkančio festivalio metu jo galima paragauti baruose, dalyvauti vyno turuose, maisto turgeliuose ar prabangiose vakarienėse geriausiuose restoranuose. 

Kasmet vykstantis Niagaros ledinio vyno festivalis Kanadoje
Shutterstock nuotr. / Ontarijo regione nokstančios vynuogės

► Ryžių skonis

Gegužės mėnesį Pietų Korėjos sostinėje Seule vyksta Tarptautinė tteok mugė. Tteok – tai tradicinis korėjietiškas ryžių pyragėlis, minkštas, spalvotas, keistų formų skanėstas. Mugės metu galima paragauti daugybės skirtingų skonių tteok:  nuo aštrių iki medaus ar riešutų skonio ryžių pyragėlių. Be to, vyksta užsiėmimai, kurių metu galima išmokti gaminti šį tradicinį korėjietišką patiekalą. O štai Korėjos Tradicinio maisto institutas organizuoja ne tik tteok mugę, bet ir kuruoja jam skirtą muziejų.

seriouseats.com nuotr. / Pietų Korėjos sostinėje Seule kasmet vykstanti Tarptautinė Tteok mugė
seriouseats.com nuotr. / Pietų Korėjos sostinėje Seule kasmet vykstanti Tarptautinė tteok mugė

► Bulvės... bulvės... bulvės...

Mistura festivalis – tai Limoje, Peru valstybėje, kiekvieną rugsėjį vykstanti maisto šventė, kurios metu galima paragauti įdomiausio ir įvairiausio Andų kalnų regiono maisto. Nenustebkite išvydę coy – skrudintą jūrų kiaulytę ir būtinai paragaukite picarones – saldžių skrudintų bulvyčių (beje, čia galima aptikti nesuskaičiuojamą daugybę bulvių rūšių ir patiekalų). Nepamirškite įvairių perujietiškų troškinių, kukurūzų ir daugybės kitų skanumynų.

Mistura festivalis  tai Limoje, Peru kasmet vykstanti maisto aventė
Scanpix nuotr. / Mistura festivalis – tai Limoje, Peru, kasmet vykstanti maisto šventė

Tekstas Dalios Smagurauskaitės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius