Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos virtuvė: suvalkietiškas ruginių miltų meduolis

Meduoliai nuo seno buvo kepami visoje Lietuvoje, įvairiuose šalies regionuose. Dažnai minkštas meduolis, kepamas iš rupių ruginių miltų, yra vadinamas labiausiai Suvalkijos regiono virtuvei būdingu skanėstu.
Ruginių miltų meduolis
Ruginių miltų meduolis / Astos Černės nuotr.

Pagrindinis meduolių ingridientas yra, žinoma, medus. Tradiciniai lietuviški meduoliai kepami tiek su natūraliu, tiek su dirbtiniu medumi.

Šeimininkės, siekdamos iškepti kuo puresnį, burnoje tirpstantį meduolį, į tešlą įmaišydavo sviesto, rūgusio pieno, grietinės. Kartais šie produktai buvo keičiami labai gerai pertrinta varške. Kadangi meduolio tešloje naudojami rūgštiniai produktai, jo kėlimui paprastai naudojama soda, o ne kepimo milteliai.

Kuo skiriasi soda nuo kepimo miltelių, skaitykite šiame KULINARINIŲ GUDRYBIŲ STRAIPSNYJE.

Ne mažiau svarbūs nei medus, yra meduoliams kepti naudojami prieskoniai. Pasak 1991-aisiais metais išleistos knygos „Lietuviški patiekalai“, tradicinis prieskonių meduoliams mišinys būdavo ruošiamas tokiu santykiu: 2-3 šaukšteliai cinamono, 2–3 šaukšteliai kvapiųjų pipirų, 1–1 ½ šaukštelio gvazdikėlių, 1 – 1 ½ šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės, 1–½ šaukštelio imbiero. Žinoma, šio santykio nebūtina paisyti šimtu procentų, galima naudoti kitus prieskonius (muskatą, kardamoną ir kt.) ar nemėgstamo prieskonio nenaudoti, tačiau būtina prisiminti, kad būtent prieskonių mišinio dėka meduolis įgauna tokį sodrų skonį ir aromatą.

Tikras tradicinis lietuviškas meduolis turi būti tamsios spalvos – būtent dėl to medus, prieš įmaišant jį į tešlą, pavirinamas. Iškepus ir atvėsinus meduolį, jis gali būti patiekiamas iš karto. Tačiau, žinant įprotį senais laikais visus kepinius kepti didelėse kepimo skardose – taip, kad ilgiau užtektų – meduoliai būdavo laikomi sandarioje dėžutėje, vėsioje temperatūroje. Taip laikomas meduolis gali išstovėti iki poros savaičių, be to, jis ne tik nepraranda savo skonio, bet su kiekviena diena dar geriau atskleidžia savo sodrumą ir prieskonių aromatą.

Ruginių miltų meduolis
Receptas: Ruginių miltų meduolis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 32
Receptas
Ingredientai
Medus: 680.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 4.00 valg. š.
Rūgęs pienas: 250.00 ml
Grietinė: 250.00 ml
Ruginiai miltai: 420.00 g (rupūs)
Soda: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 5.00 g (malti kvapieji)
Imbieras: 5.00 g (maltas)
Gvazdikėliai: 2.00 g (malti)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ˚C temperatūros.
  2. Medų sudėkite į vidutinio dydžio prikaistuvį ir kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs. Kelias minutes pavirkite, tuomet nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
  3. Dideliame dubenyje kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios masės. Supilkite rūgusį pieną, grietinę ir vėl išplakite. Atvėsus medui, supilkite jį į plakinį ir vėl išplakite iki vientisos masės.
  4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, sodą ir visus prieskonius. Suberkite į plakinį ir dar kartą išplakite iki vientisos masės. Tešla turėtų būti grietinės tirštumo.
  5. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą (36x12 cm dydžio ar 20x30 cm dydžio). Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių. Ar meduolis jau iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
  6. Meduoliui iškepus, išjunkite orkaitę. Palikite meduolį atvėsti kepimo inde apie 15 minučių. Tuomet išimkite iš kepimo indo ir atvėsinkite ant grotelių. Pjaustykite riekelėmis ar gabalėliais ir patiekite.
Suskleisti

Tekstas ir receptas Astos Černės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius