-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Spalvingųjų „macarons“ paradas žengia į Lietuvą!

Ar jau spėjote pasimėgauti prabangiu paryžietiškos elegancijos skoniu? Aksominio lygumo, greitai burnoje ištirpstantys, viso pasaulio smaližių širdis pavergę ir abejingų nepalikę gardėsiai „macarons“ užkariavo jau ir Lietuvą.
Ryškiaspalviai „Macarons“
Ryškiaspalviai „Macarons“ / Restorano „Le Rouge“ nuotr.

Gimę italų rankose

Šiandien macarons yra Paryžiaus konditerijos meistrų pasididžiavimas, tačiau laurus skirti reikėtų ne tik prancūzams, bet ir italams. Šaltiniai byloja, kad macarons gimtinė yra Italija, o saldėsių receptas Prancūzijos sieną kirto su florencietės Catherine de Medici šefų palyda, jai tapus Prancūzijos karaliaus Henrio II žmona. Štai kodėl margaspalvių saldėsių pavadinimas kilęs iš itališko maccarone ar maccherone žodžio. 

Ne visada macarons buvo toks, kokį žinome dabar. Tik XX a. pradžioje šis skanėstas tapo dvipusis, su minkštu kreminiu pertepimu (ganache) viduje. Pierre’ui Desfontaines’ui – Louiso Ernesto Laduree anūkui – kilo idėja  pertepti puseles šokoladiniu kremu ir jas suklijuoti. Nuo tada macarons  tapo nacionaliniu saldėsiu.

Restorano
Restorano Le Rouge nuotr. / Macarons

 

Mažojo macarons paslaptis

Na ir kas čia tokio ypatingo?.. Pirmoji patirtis, ragaujant prancūziškąjį „perliuką“, slypi pačiame pirmajame kąsnyje. Ovalios formos puselė lengvai sutraška ir atsiveria viduje besislepiantys švelnios, minkštos kreminės tekstūros malonumai... Ką tik pagamintas macarons neturėtų būti guminis, sunkiai sukramtomas, skaniausias valgomas šviežias ir kambario temperatūros, ne per šaltas, antraip nepavyksta perprasti nė pusės jo unikalių savybių.

Kalbama, kad, nuvykus į Paryžių, pirmoji pažintinė stotelė turėtų būti konditerijos krautuvėlė, kurioje galima ir pasigrožėti ir pasimėgauti paryžietiškų emocijų prisigėrusiais mažais meno kūriniais – macarons

 

Preciziškas gaminimas

Jei neteko macarons ragauti Prancūzijoje, turite progą pradėti pažintį nuo pirmojo žingsnio gamindami savomis rankomis. Tačiau įspėjame – tai pavyksta ne kiekvienam. Charakteringų saldėsių pagrindiniai receptūros elementai yra preciziškas kruopštumas, didelis noras ir tikslios proporcijos. Kitos, ne mažiau svarbios, sudedamosios dalys: migdolų miltai, miltelinis cukrus ir kiaušinių baltymai. Pertepimui galimi įvairūs variantai. Jie derinami prie pačio gardėsio skonio ir spalvos, tarkime, kreminis įdaras (ganache) gali būti aviečių, šokolado, vanilės, kavos, pistacijų, citrinos, sūdytos karamelės, apelsinų žiedų, juodųjų serbentų ar netgi ką tik nuskintų rožių žiedlapių skonio.

Restorano
Restorano Le Rouge nuotr. / Macarons

 

Siekiant tobulumo: penki požymiai, padėsiantys atpažinti idealųjį macarons

Požymiai, kurių neturi tobulas macarons:

1. Apgaulingi oro burbuliukai: atsikandus atsiranda pojūtis, kad pusė macarons tiesiog kažkur dingo.

2. Lengvai slankiojančios, atsiskiriančios puselės – vizualiai liūdnas macarons.

3. Migdolų esencijos aromatas – pigių macarons gamintojų triukas pojūčiams sustiprinti;

4. Kietumas, perdėtas traškumas – pirmasis pasenusių macarons požymis;

5. Žymūs kauburėliai macarons paviršiuje – netinkamai sumaltų migdolų miltų požymis.

 

Neatsiejama mažųjų malonumų palyda – vynai 

Macarons – gana lengvas desertas, kurio neturėtų užgožti pasirinkto vyno intensyvumas. Todėl ekspertai rekomenduoja rinktis baltuosius sausus vynus, šampaną ar kitus lengvesnius, savo natomis lengvai įsiliejančius į pasirinktų desertų skonių paletę vynus. Prie šio deserto savo skoniu puikiai derėtų Sauvignon Blanc ar Chardonnay vynmedžių vynai. Visgi sutinkama, kad visų skonis skirtingas, o vyno parinkimas – tai lyg žaidimas. Taigi, žinant bent pirmines vyno derinimo taisykles, reikėtų rinktis jums mieliausią, stengtis patiems atrasti dar įdomesnių skoninių derinių.

 

Ryškiaspalvių macarons paradas žengia į Lietuvą

Jei neprisiruošiate gaminti, Paryžius jums per toli, o paragauti macarons taip ir neteko, galite užsukti į prancūzišką restoranėlį Le Rouge, įsikūrusį Kauno senamiestyje. Teko girdėti, kad ten kas rytą itin kruopščiai ir atsakingai geriausių meistrų kepami ypač skanūs macarons lepina ne tik kauniečių, bet ir miesto svečių gomurį. 

Vis labiau Lietuvoje macarons populiarėja kaip žaismingų ir elegantiškų vestuvių ar krikštynų akcentas, skirtas svečiams vaišinti (vieno kąsnio – labai patogu) ar stalo dovanėlėms. Pūpsantys prancūziški skanėstai stalui suteikia savito žavesio, o ir svečiai neretai kilsteli antakius pradėdami pirmąją pažintį su macarons

Artėjant Šv. Valentino dienai, macarons būtų ypatingas meilės ištikimybės ir tvirtybės ženklas. Tai simbolizuoja dvi sukibusios šio skanėsto puselės, kurių nevalia atskirti...

Restorano
Restorano Le Rouge nuotr. / Macarons

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius