-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kam tinka spalvingos rudens uogos

Tai, kad rudens uogos – tikra vitaminų bomba, žino kiekviena. Tačiau, praeidamos pro ryškiaspalvėmis uogų kekėmis apsipylusį medį ar turguje uogomis prekiaujančias moterėles, neretai susimąstome, ką dar iš jų būtų galima padaryti? Štai keletas patarimų jums, mielosios skaitytojos.
Šermukšniai
Šermukšniai / Fotolia nuotr.

Šermukšniai, aronijos, spanguolės, šaltalankiai, putinai, erškėčiai – tai tik dalis rudens uogų rūšių, kuriomis mus lepina „dėdė“ rudenėlis. Jei dar nepasirūpinote užpildyti savo spintelių bei sandėliukų rudens uogų gėrybėmis, paskubėkite tai padaryti. Šiuo metu uogos ypač tinkamos aliejui, užpilams ir kitiems gydomiesiems produktams, nes vėlesnio rinkimo uogos turtingos vitaminais, saldesnės ir sultingesnės.

Šermukšnius ir putinus patariama rinkti tik po pirmųjų šalnų, nes pašalę vaisiai saldesni, ne tokie kartūs. Šaltalankių, kaip ir šermukšnių, uogos gali išsilaikyti ant šakų visą žiemą, tačiau geriausias laikas jas rinkti – vėlyvas ruduo. Po pirmųjų šalnų uogos būna saldžiai rūgščios, lengviau atsiskiria nuo šakelių. Taip pat spalio pabaigoje patariama rinkti spanguoles. Pasak specialistų botanikų, šiuo metu jos pačios sultingiausios ir kokybiškiausios. Tiesa, šviežias spanguoles nusipirkti turguje galėsite visos žiemos metu, nes dėl jose esančios benzenkarboksirūgšties net pusę metų uogos atrodo lyg ką tik nuskintos!

► Lietuviška egzotika

Tikriausiai vaikystėje esate stebėjusios, kaip mama ar močiutė, parsinešusi iš miško pintinę rudens uogų, virdavo šermukšnių, putinų, erškėčių ar kitokią rudeninę uogienę.  Neretai uogas maišydavo su obuoliais, slyvomis ar kriaušėmis. Deja, daugelis pamiršo šias uogas, o dažnas jaunuolis net nežino tikrojo jų skonio. Užuot ieškojusios egzotikos už jūrų marių, pasigaminkite marmeladų, džemų ar uogienių iš Lietuvoje randamų rudens uogų. Nesaldi šermukšnių ar  šiek tiek rūgšti spanguolių uogienės tinka ne tik desertams gardinti, bet ir naudoti prie mėsos patiekalų.

Tiesa, kai kurios uogos puikiai atstoja prieskonines žoleles ir net druską. Štai įbėrus keletą spanguolių, maistas nebeatrodo prėskas, net jei jame nėra nė trupučio druskos. Šermukšniais galima gardinti raugintus kopūstus, marinuotus pomidorus ar agurkus. O ne itin kvapios ir ryškaus skonio aronijos puikiai  tinka maišyti su rūgščiais vaisiais ir uogomis. Be to, aronijas galima naudoti nespalvingų uogų ar vaisių sultims nuspalvinti.

Šermukšniai, aronijos ir kitos rudens uogos gali būti ne tik receptų sudedamoji dalis, bet atstoti  tradicinius puošybos elementus – prieskonines žoleles. Spalvingų uogų kekės, „patupdytos“ ant patiekalų, – puikus rudens akcentas vaišių stalui.

► Džiovintos uogos – ne tik arbatai

Turite pilną krepšelį šaltalankių, spanguolių ar kitų rudens uogų, bet nežinote, ką su jomis daryti? Nepamirškite, kad gydomųjų savybių turi ne tik šviežios, bet ir džiovintos uogos. Tad, jei neturite laiko gaminti uogienių, džemų, užpilų ar kitų konservuotų gaminių, tiesiog nuplaukite uogas ir sudėkite į atvirą 50–75 °C temperatūros orkaitę. Beje, gydomosios džiovintų uogų savybės išlieka dvejus metus. 

Rudens uogos gali būti naudojamos ne tik kaip vaistas, bet ir maistui gaminti, arbatai ir net alkiui malšinti. Džiovintos uogos puikiai tinka kisieliui ir kompotui virti. Šermukšniai, aronijos, spanguolės tinka konditeriniams  gaminiams. Pastarosios ypač dera su šokoladu. Sudžiovintus šermukšnius galima sumalti, o gautus miltelius įmaišyti į pyragus, gardinti košes, salotas ir kitus patiekalus.

► Šis tas gurmanėms

Nuolat ieškote kažko naujo, dar neišbandyto kulinarijoje? Rekomenduojame pasigaminti saldžiai rūgštaus skonio spanguolių acto, kuris puikiai tiks ne tik mėsos ir žuvies patiekalams, bet ir pagardins salotas, vaisius. Subtilus jo skonis patiks kiekvienai gurmanei. Tiesa, tai gali būti puiki pačios pagaminta dovana draugei ar mamai, juk didžiosios metų šventės jau ne už kalnų...

Spanguolių actas
Receptas: Spanguolių actas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Actas: 1.00 l (baltojo vyno)
Spanguolės: 2.00 st. (šviežios)
Medus: 100.00 g
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Actą ir 1 stiklinę spanguolių užvirkite ir sumažinus ugnį, pavirkite dar 2 minutes.
  2. Nuimkite nuo ugnies ir ištirpinkite jame medų.
  3. Likusias uogas padalinkite į norimo dydžio buteliukus, įdėkite į juos po cinamono lazdelę, porą gvazdikėlių ir supilkite nukoštą, šiltą actą.
  4. Palikite uždarytus butelius mažiausiai dviems savaitėms.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius