Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maisto ruošimo klaidos, kurių nepastebime

Sutikite, net įgudusios ir ilgai virtuvėje besisukančios šeimininkės gali pridaryti klaidų: tai troškinys prisvyla, tai padažas išbėga, o jau apie maisto persūdymą ar perkepimą ir kalbėti neverta. Tikrai kiekvienai pasitaikė!
Kulinarė
Kulinarė / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Virtuvė

Kulinarijos virtuozų tvirtinimais, dažna mūsų kone kasdien daro klaidų virtuvėje  ir nė nenutuokia, kokios jos. Įdomu, ką darote ne taip? Kviečiame pasidomėti tam, kad jūsų gaminami patiekalai taptų dar gardesni, o šeima įvertintų jūsų kulinarinį talentą.

Neleidžiate mėsai atvėsti

Jeigu į lėkštę įsimetate ką tik iškeptą kepsnį ir kaipmat skanaujate, verta sustoti. Kodėl? Dėl labai paprastos priežasties: leisdamos mėsai šiek tiek atvėsti, tikrai pagerinsite jos skonio savybes. Tuo metu, kol mėsa vėsta, sultys, esančios jose, pasiskirsto tolygiai ir suteikia patiekalui dar daugiau gardumo, minkštumo. Kepsniams ir vištienai atvėsti pakanka 5 minučių, o jeigu kepate, tarkime, kalakutą, visą vištą ar didesnius mėsos kepsnius, palikite juos pastovėti 20–30 minučių. Tuo metu mėsą galite pridengti aliuminio folija.

Gamindamos neragaujate

Kad ir kaip pasitikite savo galimybėmis ir daug kartų išbandytu receptu, ragauti tiesiog privaloma! Būtina įsitikinti, kad jūsų gaminamas patiekalas visus sužavės savo skoniu. Pavyzdžiui, viena šeimininkė pasidalijo patirtimi, kaip apsijuokė prieš artimuosius: „Kepiau kone iki skausmo visiems žinomą paprastą obuolių pyragą. Ir ką manote? Kai pradėjome ragauti, supratau, kad cukrų sumaišiau su citrinų rūgštimi...“ Taigi atsarga gėdos nedaro, o jūs būsite įsitikinusios, kad patiekalo gaminimo eiga ir skonis nenukrypsta nuo plano.

Nenaudojate prieskonių prieš pat mėsos ar paukštienos kepimą

Gal ir skamba keistai, tačiau norėdamos išgauti gražią mėsos spalvą ir puikų skonį, pasak specialistų, turėtumėte prieskonius naudoti prieš pat kepimą. Kodėl? Jeigu tai padarysite per anksti, prieskoniai ištrauks mėsos sultis į paviršių, todėl bus sunkiau išgauti viliojančią mėsos spalvą. O prieskoniuoti po kepimo trgi nėra geras sprendimas, nes prieskoniai tinkamai neįsigers ir nesuteiks norimo skonio.

Perkraunate keptuvę

Ak, tas noras sutaupyti vietos, greičiau pagaminti pietus ar tiesiog plauti mažiau indų... Priežasčių gali būti  įvairiausių, tačiau ši klaida – viena dažniausių, kuri pasitaiko ruošiant maistą. Perkrovusios keptuvę, darome sau meškos paslaugą: pirma, sunku maišyti, antra, kepimo temperatūra pasiskirto netolygiai, todėl patiekalas gali būti neiškepęs iki galo. Arba teks kepti ilgiau nei įprastai, bet tada maistas gali svilti.

Nenaudojate prieskonių virdamos makaronus

Tiksliau tariant, į vandenį neberiate jokių pagardų, o tai, nors ir nepastebima, taip pat yra klaida. Galite galvoti, kad makaronams pikantiško skonio suteiks padažas, kurį naudosite jiems pagardinti, tačiau žiupsnelis druskos daro stebuklus. Taigi, nepraleiskite šio žingsnio tam, kad galėtumėte mėgautis dar skanesniais pietumis.

Verdate, kai turėtumėte troškinti

Greičiausiai tikrai pajustumėte skirtumą tarp to paties maisto, kurį išvirėte greitai, tarkime, per 15 minučių, ir to, kurį ilgiau troškinote ant vidutinės ugnies... Kad ir kaip neturite laiko, skubate pamaitinti šeimyną, vis dėlto verta įsiklausyti į šį pastebėjimą. Troškinimas patiekalui suteiks sodresnį skonį, o greitai išvirta mėsa bus kieta, sausa ir, būkime atviros, ne tokia gardi.

Nemokame tinkamai elgtis su kiaušinių baltymais

Kiaušinių baltymai receptuose, ypač kepinių, dažnai būna labai svarbūs, todėl reikia mokėti juos tinkamai ir kruopščiai atskirti, kad nebūtų trynių likučių. Nebūkite atsainios atlikdamos šį veiksmą! Prieš tai kiaušinius būtinai kurį laiką palaikykite kambario temperatūroje. O jeigu recepte parašyta, kad baltymus turite išplakti iki standžių putų – nepersistenkite ir stebėkite, kada sustoti. Plakti per daug, taip pat blogai, kaip ir per mažai.

Nepertrinkite bulvių košės

Geriausiam rezultatui pasiekti nesirinkite elektrinio trintuvo. Vientisa bulvių košės masė labiau primena klijus, o ne gardų patiekalą. Be to, kuo labiau trinsite, tuo daugiau bulvės išskirs krakmolo. Puikus pasirinkimas skaniai bulvių košei – paprasčiausias grūstuvas. Beje, nepersistenkite ir su riebalais, kurie dedami į bulvių košę, t. y. sviestu ir pan. Naudokite jų tik tiek, kad padėtų išgauti puikią patiekalo konsistenciją ir skonį.

Naudojate per minkštą sviestą

Sviesto konsistencija labai svarbi: kartais jo reikia kuo kietesnio, kad būtų galima, tarkime, sutarkuoti pyragui, o kartais minkštesnio, kad galėtumėte tinkamai sumaišyti su miltais. Žodžiu, tikra dilema! Taigi, jeigu tarkuosite sviestą, galite jį šiek tiek palaikyti šaldytuve, bet jei recepte nurodyta, kad būtinas kambario temperatūros sviestas, žiūrėkite, jog jis nebūtų sutižęs. Pastaruoju atveju kepinys gali prarasti gražią formą ar netgi išsiklaipyti. Tad verta atsiminti, kad kambario temperatūros sviestas turėtų išlaikyti formą, bet paspaudus pirštais – būti minkštas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius