-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ruošiame purų suflė. Ką reikia žinoti?

Suflė – lengvas ir purus klasikinis prancūziškas patiekalas iš kiaušinių. Jo receptas ir sudedamosios dalys atrodo visiškai paprasti, tačiau jis vis tiek gąsdina savo mistiškai skambančiu pavadinimu, sudėtingu gaminimo aprašymu, o labiausiai – bandžiusiųjų gaminti atsiliepimais.
Suflė
Suflė / Fotolia nuotr.

Netinkamai suplakti baltymai, keliais laipsniais per aukšta ar per žema kepimo temperatūra, per anksti pravertos orkaitės durelės ir suflė neiškils arba iškils ir susmegs.

Tačiau ne viskas yra taip sudėtinga, kaip atrodo. Praktika, žinoma, yra geriausias sėkmės garantas, tačiau pakaks žinoti ir keletą paslapčių, kad suflė gaminimas nebeatrodytų toks baisus.

Koks gali būti?

♦ Suflė gali būti ne tik karštas, bet ir šaltas. Į šaltą suflė taip pat įmaišomi išplakti baltymai, tačiau jis nekepamas. Tai į putėsius panašus patiekalas ir jis šaldomas šaldytuve. O karštas suflė turi būti nedelsiant tiekiamas į stalą.

♦ Suflė gali būti saldus ir pikantiško skonio. Klasikinės versijos dažniausiai gaminamos su sūriu, špinatais, šokoladu arba vanile. O jūs, pasirinkusios kažkurį receptą kaip pagrindą, galite patobulinti jį įvairiausiais ingredientais. Pavyzdžiui, į pikantiško skonio suflė galite įdėti kumpio, grybų ar brokolinių kopūstų, o į desertinį – rome mirkytų razinų.

♦ Suflė paprastai patiekiamas vienos porcijos indeliuose, kuriuose kepė, ir valgomas desertiniu šaukšteliu arba šakute.

Kaip gaminti?

♦ Kiaušinių baltymai turi būti kambario temperatūros, kad galėtumėte juos išplakti kuo geriau. Jei norite gaminti iš karto išėmę juos iš šaldytuvo, atskirtus baltymus atsargiai vos vos pašildykite uždėję dubenį ant mažos ugnies ar uždėję jį ant puodo su verdančiu vandeniu.

♦ Tačiau baltymus nuo trynių atskirti reikėtų kiaušiniams esant šaltiems, nes tada tryniai lengviau atsiskiria. O gaminant suflė, tai yra itin svarbu, kad baltymuose visiškai neliktų trynio žymių. Tad stenkitės nepažeisti trynio jau mušdami kiaušinio lukštą. Jei bijote, jog nepavyks, iš pradžių įmuškite kiaušinį į atskirą dubenį, ir tik patikrinę ar nėra trynio likučių dėkite į dubenį, kuriame gaminsite.

♦ Plaksite, ko gero, elektriniu plaktuvu, o ne rankomis. Rekomenduojame pradėti nuo mažesnių apsisukimų, o vėliau plakimo galingumą palaipsniui didinti.

♦ Po minutės plakimo įdėkite vyno akmens – natūralios druskos, išsiskiriančios vyno gamybos metu. Ji stabilizuoja ir suteikia daugiau apimties plakamiems kiaušinių baltymams.

♦ Jei gaminate saldų suflė, cukrų dėkite po truputį, palaipsniui. Jei sudėsite per greitai, putos subliukš.

♦ Susiformavusios putos turi būti minkštos ir iš lėto smegti į mišinį. Geriau išplakti kiek mažiau, nei perplakti. Galite pasitikrinti – putos yra geros, jei laikosi maždaug 45 laipsnių kampu.

♦ Išplaktus baltymus reikia labai atsargiai šaukštų įmaišyti į likusius ingredientus. Stenkitės nemaišyti per daug, kad nedingtų susiformavę oro burnuliukai, geriau jau tešloje gali likti šiek tiek baltymų žymių.

♦ Patepkite kepimo indelį riebalais ir apibarstykite vidines sieneles cukrumi, jei kepate saldų suflė, ar maltais džiūvėsėliais, jei gaminate pikantišką. Šie traškūs ingredientai padės suflė labiau iškilti.

♦ Kol suflė kepa, nevarstykite orkaitės durelių – patiekalas bijo skersvėjų ir staigių judesių (atsargumo reikia laikytis ir nešant į stalą).

♦ Vos paruoštas suflė turi būti nedelsiant patiekiamas. Šis patiekalas nelaukia – labai greitai sukrinta ir netenka jam būtino estetinio vaizdo.

Tačiau net ir nesėkmės atveju savo patiekalą galite pristatyti kaip ypatingą pudingą. Nors jis ir neturės magiško purumo, tačiau skonio savybės tikrai nenukentės.

IŠSIRINKITE GARDŲ SUFLĖ RECEPTĄ!

Tekstas Linos Tuskėnaitės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius