Braškės, žemuogės, mėlynės, trešnės, šilauogės... Išbandykite saldžius, gardžius ir vasara kvepiančius desertus su uogomis!
1. Trešnes nuplaukite, nusausinkite, išimkite kauliukus, užberkite 3 šaukštus cukraus ir palikite pastovėti.
2. Kambario temperatūros sviestą ir cukrų išsukite iki vientisos purios masės, tada vis maišydama po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite citrinų sultis ir masę gerai išsukite elektriniu plakikliu.
3. Miltus persijokite, sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir kepimo milteliais, po truputį suberkite į sviesto masę.
4. Tešlą krėskite į karščiui atsparią kepimo formą, ant viršaus paskirstykite trešnes.
5. Paruoškite trupinius: miltus persijokite, sumaišykite su tarkuotu šaltu sviestu, cukrumi ir išminkykite. Tešlą suvyniokite į plėvelę, 30 min. padėkite į šaldytuvą, tada užtarkuokite ant paruošto pyrago.
6. Pyragą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45–50 min.
Pyragą galite tiekti su vaniliniais ledais.
1. Baltymus išplakite, po truputį suberkite cukrų ir vanilinį cukrų. Kai putos sutirštės, suberkite su likusiu cukrumi sumaišytus miltus.
2. Masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą torto formą, padarykite gana gilią įdubą ir iškepkite. 130°C karštumo orkaitėje kepkite 60–70 min. Po truputį leiskite atvėsti.
3. Ataušusio plokštainio įdubą užpildykite grietinėle ir sudėkite uogas.
1. Chalvą su grietine išplakite elektriniu plakikliu ir dėkite 1–2 valandoms į šaldytuvą – tegu skystoka masė šiek tiek pastingsta.
2. Į indą kiek aukštesniais kraštais sudėliokite šviesių sausainių kvadratą (3 vnt. x 3 vnt.), aptepkite chalvos mase. Ant viršaus vėl uždėkite šviesių sausainių, aptepkite uogiene. Tada dėkite tamsių šokoladinių sausainių sluoksnį, aptepkite juos chalvos mase, dar vieną sluoksnį ir aptepkite uogiene. Vėl dėkite šviesių sausainių sluoksnį ir aptepkite chalvos mase. Paskutinį (6-ą) šviesių sausainių sluoksnį vėl aptepkite chalvos mase (truputį jos palikite kitai dienai).
3. Šonuose peiliu tolygiai paskirstykite nuvarvėjusią chalvos masę. Tortą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Laikykite per naktį (mažiausiai 8 valandas).
4. Prieš patiekdami viršų aptepkite likusia chalvos mase, papuoškite braškėmis ir mėtomis. Tortą galite paskaninti ir tirpintu juodu ir baltu šokoladu: plona srovele apšlakstykite braškes.
Knyga „Geri receptai 2“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai 2“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Uogų granitą galite ruošti iš vienos rūšies arba skirtingų uogų. Iš puodelio vandens ir cukraus išvirkite sirupą, atvėsinkite. Išspauskite citrinos sultis.
2. Uogas pertrinkite per sietelį, prieš tai galite sutrinti jas elektriniu maišytuvu. Sumaišykite uogų tyrę, citrinų sultis ir sirupą.
3. Supilkite į plastikinį ar metalinį indą, uždenkite ir porai valandų pastatykite į šaldiklį. Išimkite, suplakite elektriniu grūstuvu ir dar palaikykite šaltai bent 3 val., dar geriau – per naktį. Prieš patiekdama 10 min. palaikykite kambario temperatūroje. Patiekite atšaldytose stiklinėse.
Pagaminsite per 10 min. (šaldymo laikas 5 val.)
1. Kiaušinius išplakite su pienu, žiupsneliu druskos ir miltais. Tešlą palikite 30 minučių.
2. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir apverčiant iškepkite keturis didelius lietinius (galima sudėti ant popierinio rankšluosčio susigerti riebalams).
3. Maskarponę išmaišykite su grietinėle, atšildytomis ir nuvarvintomis žemuogėmis, vaniliniu cukrumi ir cukrumi. Mase plonai aptepkite lietinius ir susukite.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Šokoladą sukapokite ir suberkite į dubenį. Sudėkite sviestą, supilkite kavą, viskį. Dubenį statykite į karšto vandens vonelę ir palikite, kad šokoladas ir sviestas ištirptų. Masę perpilkite į didesnį dubenį.
2. Į šokoladą suberkite cukrų ir plakite, kol ištirps. Masę 30 minučių padėkite į šaldytuvą. Uogas suberkite į sietelį ir atitirpinkite.
3. Į atvėsusią šokolado masę nuolat maišydami supilkite miltus su kepimo milteliais, įberkite žiupsnelį druskos. Įmuškite kiaušinius, įlašinkite vanilės esencijos ir gerai išsukite.
4. Tešlą sukrėskite į riebalais pateptą kepimo indą. Kepkite 125 laipsnių orkaitėje 80–90 minučių. Palikite atvėsti.
5. Pyragą išverskite iš formos, supjaustykite gabalėliais, pabarstykite milteliniu cukrumi. Grietinėlę plakite, kol taps puri, pabarstykite milteliniu cukrumi. Pyragą patiekite su uogomis ir plakta grietinėle.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
- Kiaušinį išplakite, įpilkite vandenį ir dar paplakite. Suberkite pamažu miltus ir gerai išmaišykite, kad masė būtų vientisa. Į elektrinį plaktuvą sumeskite gabalėliais sulaužytus bananus, suberkite kokosus ir supilkite pasukas ar jogurtą ir tešlą. Plakite, kol gausite vienalytę masę. Blyno tešla turi būti grietinėlės konsistencijos. Jei ji per tiršta, įpilkite dar šiek tiek pasukų ar jogurto, jei per skysta – įverkite miltų arba kokoso drožlių.
- Įkaitinkite keptuvę, ištepkite ją apiejumi ir kepkite per visa keptuvę neplonus blynus.
- Maskarponę ir jogurtą išmaišykite su cukrumi ir tarkuotomis citrinos žievelėmis. Išplakite grietinėlę iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į maskarponės masę.
- Blynus atvėsinkite. Vieną blyną dėkite į lėkštę ir tepkite maskarponės kremo sluoksniu, užberkite ant viršaus sujelę pasirinktų uogų. Taip susluoksniuokite vienas ant kito visus turimus blynus. Ant viršaus tepkite maskarponės sluoksnį ir papuoškite uogomis.
- Padėkite bent valandai į šaldytuvą, kad susigulėtų. Ir jau tada mėgaukitės!
P. S. Iš recepte nurodytų produktų iškepsite maždaug keturis blynus per visą keptuvę. Jei norite daugiau blynų, produktų kiekį padauginkite.
Dar kelios desertų su uogomis idėjos:
Mariaus Žičiaus nuotr. / Pica su uogomis |
Mariaus Žičiaus nuotr. / Medaus ir uogų ledai |
Mariaus Žičiaus nuotr. / Baltymų pyragaičiai |
4. Baltymų pyragaičiai su plakta grietinėle ir uogomis
Mariaus Žičiaus nuotr. / Javainių ir uogų tortas |
Mariaus Žičiaus nuotr. / Varškės desertas su uogomis |
6. Varškės desertas su uogomis
Mariaus Žičiaus nuotr. / Nekeptas sausainių tortas su chalva |
7. Nekeptas sausainių tortas su chalva
P. S. Šiuose receptuose norodytas uogas drąsiai galite keisti kitomis.
- Iš pradžių pasiruoškite vyšnių sluoksnį. Dubenyje sumaišykite vyšnias be kauliukų, rudąjį cukrų, tarkuotą citrinos žievelę, citrinos sultis ir kukurūzų krakmolą.
- Paruoštą masę perdėkite į 16 cm skersmens kepimo indą.
- Ant viršaus išdėliokite nedideliais kubeliais supjaustytą sviestą.
Astos Černės nuotr. / Gaminant vyšnių desertą „cobbler“ - Paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir druską. Sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą. Trinkite tarp pirštų masę tol, kol neliks sausų miltų ir gausite trupinius. Tuomet sudėkite grietinę, išmaišykite ir išminkykite minkštą tešlą.
- Perkelkite paruoštą tešlą ant švaraus, lygaus, miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiokite ir formele ar nedidele stikline išspauskite apskritimus. Išdėliokit juos ant vyšnių ir sviesto.
Astos Černės nuotr. / Gaminant vyšnių desertą „cobbler“ - Kepkite iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol paviršius taps gražiai auksinės spalvos. Išjunkite orkaitę, šiek tiek atvėsinkite. Patiekite dar šiltą su kaušeliu ledų: patiekti galite inde, kuriame kepėte, arba paskirstyti į kelis atskirus dubenėlius. Skanaus!
Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: vyšnių „cobbler“
- Vanilės ankštį perpjaukite per pusę ir iškrapštykite sėklytes. Citriną nuplaukite, nusausinkite, žievelę nutarkuokite smulkia trintuve ir išspauskite sultis. Citrinų sultis supilkite į puodelį, suberkite pusę kiekio cukraus, pakaitinkite, kol jis ištirps, atvėsinkite.
- Jogurtą krėskite į plakimo indą ir sumaišykite su vanilės sėklytėmis. Želatiną išbrinkinkite apelsinų sultyse, išlydykite puodelyje virš garų, kiek pravėsinkite ir įmaišykite į jogurtą. Pamažėle supilkite citrinų sirupą, išmaišykite.
- Grietinėlę išplakite iki putų ir įmaišykite į masę. Baltymus su likusiu cukrumi išplakite iki standžių putų ir labai atsargiai kabindama šaukštu iš apačios į viršų sumaišykite su jogurto mase. Pudingą supilkite į dailią formą ir per naktį laikykite šaldytuve. Išimkite iš formos ir gausiai apibarstykite mėlynėmis.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Paruoškite du 16 cm skersmens arba vieną 24 cm dydžio kepimo indą. Tolygiai ištepkite sviestu jo dugną ir sieneles.
- Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite cukrų ir kiaušinius iki purios masės. Plakite apie 3 minutes. Supilkite grietinėlę, pieną, suberkite citrinos žievelę ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus ir žiupsnelį druskos. Šį mišinį supilkite į kiaušinių ir kitų produktų plakinį. Gerai išplakite – masė turi būti visiškai lygi ir vientisa.
- Ant paruošto kepimo indo dugno suberkite uogas. Jos turi pasiskirstyti vienu nestoru sluoksniu.
Astos Černės nuotr. / Šilauogių klafutis - Tuomet supilkite paruoštą tešlą į kepimo indą ant uogų, paskleiskite ją tolygiai.
Astos Černės nuotr. / Šilauogių klafutis - Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 minučių, kol masė sutvirtės ir paviršius gražiai apskrus. Išimkite indą iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite. Apibarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite nedelsiant, dar šiltą.
Plačiau skaitykite: „Pasaulio skoniai: šilauogių klafutis“
- Sausainius sumalkite iki miltų, sviestą ( gal būti ką tik ištrauktas iš šaldytuvo) sutarkuokite burokine tarka ir suminkykite su sumaltais sausainiais. Jei masė per biri, įpilkite lašelį vandens. Paruoštą smėlinę pyrago masę sudėkite į šarnyrinę kepimo formą, ir tolygiai paskirstykite dugne (ne daugiau nei 1-2 cm storio) bei suformuokite šonus. Pastatykite kepti 15 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 160-180 laipsnių karščio.
- Giliame inde išmaišykite kondensuotą pieną su kiaušinių tryniais, citrinos sultimis bei krakmolu. Lengvai išplakti šluotele.
- Iškepusį pyrago pagrindą (bus šiek tiek paskrudęs) ištraukite iš orkaitės, palikite trumpam atvėsti. Tada supilkite paruoštą įdarą. Ant viršaus sudėti vyšnias. Pastatykite kepti 15-20 minučių.
- Ištraukite iš orkaitės, palikite pilnai atvėsti kambario temperatūroje, vėliau perkelkite į šaldytuvą ir palikite kelioms valandoms, o dar geriau per naktį.
- Iš šaldytuvo ištraukite 15-20 min. prieš patiekiant ant stalo - bus lengviau įpjauti (mažiau trupės pyrago sienelės).
Receptas iš tinklaraščio „IRRI style“
- Iš arbūzų pašalinkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Mėlynes perrinkite ir nuplaukite. Bananą nulupkite, supjaustykite. Viską sudėkite į indą ir sutrinkite iki vientisos masės.
- Jeigu kokteilis išėjo per daug tirštas, tuomet praskieskite vandeniu. Pagardinkite moliūgų sėklomis, riešutais. Jeigu trūksta saldumo, paskaninkite medumi.
Dar daugiau įvairių receptų rasite štai ČIA.