Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 10

„Verrine“ – spalvingas skanėstas taurėje

„Verrine“ (/vɛʁin/) – prancūziškos kilmės patiekalas, o iš tiesų net ne patiekalas, o patiekimo būdas, kai maistas gaminamas sluoksniuojant produktus mažoje stiklinėje. Nuo prancūziško žodžio stiklinė (pranc. „verre“) kilęs ir jo pavadinimas.
„Verrine“ – spalvingas užkandis taurėje
„Verrine“ – spalvingas skanėstas taurėje / Shutterstock nuotr.

Verrine gali būti ir saldus patiekalas desertui ir pikantiškas užkandis. Patiekalas tiek pat skanus kiek ir gražus, o be to, ir gana nesudėtingai paruošiamas.

Verrine gali būti ir užkandis, ir amuse-bouche, taip gali būti patiekiamos ir salotos, ir desertas, ir netgi pagrindinis pietų patiekalas, tik čia jau teks šiek tiek pasukti galvą – kokius produktus, ir kokias taures patiekimui pasirinkti.

Visa šio patiekalo esmė – dailus ingredientų sluoksniavimas stikliniame inde, per kurio sieneles viskas matosi. Tai beveik menas, derinant tekstūras, skonius, spalvas ir net temperatūras. Bet tai toli gražu nėra vien aukštosios virtuvės patiekalas, patiekiamas tik restoranuose. Lygiai taip pat kaip garsus šefas, taip ir paprasta namų šeimininkė gali su malonumu pasinerti į šį fantazijos ir išmonės reikalaujančio meno kūrinio ruošimą. Smagiausia tai, kad čia nėra jokių taisyklių, turite visišką laisvę improvizacijai. Tiesiog derinkite produktus, tinkančius tarpusavyje – sūrius, mėsą, jūros gėrybes, daržoves, vaisius ar saldumynus. Tik svarbu deramai įvertinti jų išvaizdą.

Kai kursite savo verrine versiją, stenkitės naudoti ryškių spalvų ingredientus, kad sluoksniai ryškiai atsiskirtų vienas nuo kito. Rinkitės kontrastingas spalvas, arba spalvas, kurias mėgstate, tačiau jos turi būti skirtingos. Pavyzdžiui, rausvos krevetės sudarys puikų kontrastą su smulkiai pjaustytais avokado gabalėliais (pastaruosius būtinai apšlakstykite citrinos sultimis, kad išlaikytų spalvą). Naudokite desertinius šaukštelius ne tik patiekalo valgymui, bet ir ingredientų tvarkingam sudėliojimui į stiklines.

Rinkitės ir skirtingas tekstūras. Sudėtinių dalių skoniai turi derėti tarpusavyje. Pavyzdžiui, klasikinis derinys – saldžios braškės ir rūgštūs rabarbarai. Šilkinė plakta grietinėlė ir traškūs morengai ir pan. Visi sluoksniai turi derėti tarpusavyje, tačiau jie iš tiesų būna valgomi vienas po kito, tad galima atsižvelgti ir į tai, koks skonis seks vienas paskui kitą.

Fotolia nuotr. / „Verrine“ – spalvingas skanėstas taurėje
Fotolia nuotr. / „Verrine“ – spalvingas skanėstas taurėje

Pasirinkite ingredientų, turinčių kreminę tekstūrą (putėsiai, pudingas, įvairūs kremai ir pan.), ir juos derinkite su traškiais ir kietais – su trupintais sausainiais ar pyrago gabalėliais, smulkintais riešutais, šokolado drožlėmis ar karameliniais spragintais kukurūzais, jei ruošiate saldų užkandį. Derinti galite šokoladinius putėsius su karameliniu padažu ir morengais, braškes su kavos kremu, dar pabarstykite kepintomis kokoso riešuto drožlėmis. Apelsinų marmelado, graikiško jogurto ir citrininio kremo sluoksniai derės ne tik spalvomis, bet ir skoniais.

Paprasčiausi parduotuvėje pirkti sausainiai taip pat gali būti puikus priedas desertui. Labai gražiai atrodys ir puikiai tiks želė ar panna cotta sluoksnelis. Kad paruoštas patiekalas neapdžiūtų, viršutiniam sluoksniui geriau pasilikite kietesnius ingredientus, pavyzdžiui, viršų papuoškite kepintomis pistacijomis, jos savo traškumu ir skoniu praturtins desertą. Sutikite, vien pamačius tokį vaizdą bus sunku atsispirti pagundai paragauti. Toks patiekalas – nuostabi vaišių stalo puošmena.

Jei ruošiate nesaldų patiekalą, galite derinti kažką žalio (pavyzdžiui, žirnelius), su kažkuo rusvo (pavyzdžiui, grybais), dar pridėkite kažką aukso spalvos (pavyzdžiui, kepintų svogūnų), gal dar kažką balto – bulvių piurė? Kiekvienas skonis išskirtinis ir suteikiantis savitumo bendram patiekalo skoniui. Ir tai tik vienintelis iš begalės variantų. Galite sluoksniuoti traškią šoninę ar omleto gabalėlius su daržovėmis, galite šiuos patiekalus netgi patiekti šiltus. Išsirinkite receptą ir pridėkite kažką nuo savęs, pavyzdžiui savo firminį gvakamolės padažą (guacamole).

Šis gardumynas stiklinėje yra panašus ir į parfė, tik nešaldytą, ir į kitokius sluoksniuotus patiekalus, tokius kaip Cobb salotos (Cobb salad yra sluoksniuotos salotos, kurių pavadinimas kilęs iš ingredientų pirmųjų raidžių – EAT COBB: Egg, Avocado, Tomato, Chicken, Onion, Bacon, Blue cheese) ar anglišką desertą Trifle, paruoštą iš plikyto kremo, vaisių, žele ir grietinėlės, sudėtų sluoksniais.

Šis patiekalas paprastai patiekiamas atskiromis porcijomis nedidelėse stiklinėse be kojelės, tačiau gali būti tiekiamas ir vermuto ar šampano taurėse. Jei patieksite visai mažose taurelėse (shot glasses), galėsite paruošti daugiau rūšių, o svečiai galės pasimėgauti daugiau nei vienu užkandžiu. Ant stalo išrikiuota daugybė mažų spalvingų taurelių atrodys tikrai gražiai. Na, o jei tieksite didesnėse stiklinaitėse, nebūtina jų pripildyti iki viršaus. Perdaug nesukite dėl to galvos, rinkitės stiklinę, kuri dydžiu tinka jūsų patiekalui. Mažesnė visada atrodys gražiau, tačiau net ir sulčių stiklinė, prikrauta iki viršaus, tinkamai suderinus spalvas ir kontrastus gali atrodyti tiesiog magiškai.

Toks patiekalas papuoš jūsų šventę, nes taip patiekti užkandžiai atrodys prabangiai, net paprasti produktai bus labai elegantiški ir puošnūs. Svečiams bus patogu juos paimti ir valgyti netgi stovint, o jums bus patogu tai, kad daugumą tokių užkandžių galima pasiruošti iš anksto.


Tekstas Linos Tuskėnaitės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius