Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 05

Verta išbandyti: vasariška „salsa“ krepšeliuose

Tuo pačiu vardu – „salsa“ – vadiname tiek šokį, tiek maistą. Ar jie turi kažką bendra? Žinoma! Šokis, pavadinimu „salsa“, yra aistringas, temperamentingas, energingas ir labai emocingas. O maistas, pavadinimu „salsa“, yra lengvas, bet spalvingas, aštrus ir tikrai charakteringas. Be to, kad ir apie ką kalbėtume, teiginys „salsa dovanoja gerą nuotaiką“ tikrai bus teisingas.
Vasariška salsa krepšeliuose
Vasariška salsa krepšeliuose / Astos Černės nuotr.

„Salsa“ padažas (arba aštrus padažas) – tradicinis meksikietiškas padažas, šiandien populiarus daugelyje pasaulio šalių. Šio padažo kilmė siekia actekų, majų ir inkų laikus. Paprasto aštraus padažo istorijos pradžia laikomi 1519–1521 metai, kai ispanai užkariavo Meksiką. Tuo metu jau buvo gaminamas padažas iš pomidorų: actekai maišė pomidorus su aitriosiomis paprikomis, maltomis moliūgų sėklomis ir patiekdavo padažą su kalakutiena, elniena, omarais ar žuvimi. 1571-aisiais Alonso de Molina pavadino jį „salsa“.

Paprastai „salsos“ pagrindas yra pomidorai, kurie dažnai pagardinami svogūnais, česnakais, petražolėmis, druska ir aitriosiomis paprikomis, taip pat lašeliu acto ar citrinų sultimis. Tačiau iš tiesų vien Lotynų Amerikoje yra išskiriama itin daug šio ašraus padažo variantų: švelnių ir subtilių, pikantiškų ir labai aštrių.

Vienos žinomiausių „salsos“ rūšių yra salsa roja, ruošiama iš pomidorų, aitriųjų paprikų, svogūnų, česnakų ir šviežių petražolių, salsa mexicana, gaminama iš šviežių pomidorų, žaliosios citrinos sulčių, aitriųjų paprikų, svogūnų, petražolių ir kartais kitų papildomų ingredientų. Juodoji „salsa“ (salsa negra) gaminama iš džiovintų aitriųjų paprikų, aliejaus ir česnakų. Labai aštri „salsa“, kartais vadinama laukine (salsa brava), susideda iš pomidorų, česnakų, svogūnų, acto ir paprikos. Populiarios yra ne tik pikantiškos ar aštrios, bet ir saldžios „salsos“ iš vaisių. Pavyzdžiui, mangų, persikų ar ananasų „salsos“. Šiek tiek rečiau ruošiama, tačiau labai įdomi – kukurūzų aštrus padažas, gaminamas iš saldžiųjų kukurūzų, svogūnų, aitriųjų paprikų.

Suskirstyti „salsas“ į daug rūšių galima ne tik pagal joms pagaminti reikalingų produktų sąrašą, bet ir pagal atskirus Lotynų Amerikos regionus. Argentinoje populiarus padažas yra chimichurri. Tai aštrus acto, petražolių, svogūnų, česnakų, raudonėlių, druskos ir pipirų padažas, dažniausiai tiekiamas su ant grotelių iškepta mėsa. Karibuose ir Kuboje populiariausia „salsos“ rūšis yra mojo. Priešingai nei kituose „salsos“ receptuose, čia pagrindą sudaro ne pomidorai, o česnakai, alyvuogių aliejus, citrinų sultys. Mojo naudojamas tiek mėsai marinuoti, tiek kaip padažas. Na, o Peru tradicinė „salsa“ vadinama piri piri. Tai itin aštrus padažas su daug aitriųjų paprikų, svogūnais, česnakais, citrinomis, alyvuogių aliejumi ir įvairiomis žolelėmis.

„Salsa“ kartais vadinamas meksikiečių virtuvės karaliumi. Neabejotinas vienas faktas: kiekvienas Meksikos ir pasaulio restoranas, o taip pat ir kiekviena bet kurio pasaulio kampelio šeimininkė turi savo mėgstamiausią, populiariausią, galbūt patobulintą ir unikalų šio aštraus padažo receptą. Juk „salsa“ – tiesiog idealus užkandis, suteikiantis daug galimybių mažoms improvizacijoms!

Tradicinė meksikietiška „salsa“ turėtų būti ruošiama tikro akmens grūstuvėje. Tačiau šiandien, modernių technologijų laikais, puikią „salsa“ galite paruošti ir su kitokio tipo smulkintuvu. Beje, gaminti ją galite dviem būdais: sutrinti produktus iki vientisos tyrės arba supjaustyti nedideliais gabalėliais ir sumaišyti. Abu variantai ruošiami ir pačioje Meksikoje. Taigi tereikia išsirinkti labiausiai patikusįjį.

Šis padažas tradiciškai tiekiamas šaltas. Jis gali būti valgomas kaip pagardas prie bet kokio patiekalo, tačiau dažnai tiekiamas ir kaip užkandis, pavyzdžiui, su Tortilla traškučiais, arba (tai dar vienas gražus ir įdomus patiekimo būdas) galite patiekti jį tešlos krepšeliuose.

Dar viena gera žinia: „salsa“ – ypač vasariškas ir lengvas užkandis, kuriame gausu vitamino C ir labai mažai riebalų. Nors kartais galima suabejoti, ar tai įmanoma, tai yra tiesa: „salsa“ – ir sveikas, ir skanus užkandis.

 
Vasariška salsa krepšeliuose
Receptas: Vasariška „salsa“ krepšeliuose
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 5
Receptas
Ingredientai
„Egg rolls“ ar panaši tešla (keli lakštai) (krepšeliams): 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (šlakelis krepšeliams ir 2 valg. š. padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (po žiupsnelį krepšeliams ir salsai bei ¼ arbat. š. - padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (po žiupsnelį šviežiai maltų - krepšeliams ir salsai bei ¼ arbat. š. - padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių - padažui)
Mangas: 1.00 vnt. (salsai)
Pomidorai: 2.00 vnt. (dideli - salsai)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio - salsai)
Česnakai: 1.00 skiltelės (salsai)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (salsai)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių kapotos - salsai)
Kaip gaminti

PARUOŠKITE KREPŠELIUS

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Pasiruoškite keksiukų kepimo indą. Šlakeliu alyvuogių aliejaus plonai ištepkite visų keksiukų formelių dugną ir šonus.
  2. Įklokite į keksiukų formeles po lakštelį atšildytos tešlos, lengvai paspauskite pirštais, kad įgautų tvirtesnę formą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 7–10 min., kol tešla taps gražios aukso spalvos. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

PASIRUOŠKITE PADAŽĄ

  • Visus produktus sudėkite į dubenį ir sumaišykite iki vientisos masės. Atidėkite į šalį.
    Astos Černės nuotr. / Padažas
    Astos Černės nuotr. / Padažas

PARUOŠKITE SALSĄ

  1. Nnulupkite mangą, išimkite kauliuką ir supjautykite nedideliais kubeliais. Pomidorus perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes, o likusią dalį supjaustykite kubeliais. Susmulkinkite mėlynąjį svogūną. Česnaką sukapokite kuo mažesniais gabalėliais. Perpjaukite per pusę aitriąją papriką, išimkite sėklytes, o likusią dalį smulkiai sukapokite.
  2. Visus produktus sudėkite į dubenį, pagardinkite druska ir pipirais ir išmaišykite.
  3. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve apie 30–50 minučių.
    Astos Černės nuotr. / Salsa
    Astos Černės nuotr. / Salsa

PARUOŠKITE IR PATIEKITE „SALSOS“ KREPŠELIUS

  1. Atvėsusius tešlos krepšelius išimkite iš keksiukų kepimo indo ir išdėliokite lėkštėje ar ant padėklo. Į kiekvieną krepšelį dėkite po šaukštą „salsos“. Apšlakstykite padažu.
  2. Patiekite nedelsiant. Skanaus!

P. S. Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 18 vasariškos „salsos“ krepšelių.

Plačiau skaitykite: Verta išbandyti: vasariška „salsa“ krepšeliuose

Suskleisti

Tekstas ir receptas Astos Černės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius