-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Virtuvės abėcėlė: kaip išvirti norimo minkštumo kiaušinius

Manote, kad kiaušinius išsivirti gali bet kas? Galbūt ir taip, tačiau keletas gudrybių bei patarimų nepamaišys net ir didžiausiems virtuvės guru.
Kiaušiniai
Kiaušiniai / „Scanpix“ / „Panthermedia“ nuotr.
Temos: 1 Kiaušiniai

Atrinkome jums pačius naudingiausius patarimus, kurie padės išsirinkti tik šviežius kiaušinius, išmokys tobulai išvirti minkštą, pusiau kietą ar visiškai kietą kiaušinį bei padės išvirti kiaušinį be lukšto.

Kaip išsirinkti kokybiškus kiaušinius?

Nereikia net sakyti, kaip svarbu, jog ant stalo būtų tik švieži kiaušiniai. Pasenę jie netinkami vartoti ne tik dėl suprastėjusio skonio bet ir dėl įvairių ligų grėsmės. Ganėtinai daug apie kiaušinių kokybę pasako ir jų ženklinimas, tad parduotuvėje renkantis šį maisto produktą derėtų atkreipti dėmesį į raides ir skaičius:

  • Ką reiškia skaičiai? Pirmasis skaičius nurodo vištų dedeklių laikymo būdą. 1 patvirtina, kad vištos laikomos laisvai, t. y. gali vaikščioti lauke. 2 reiškia, kad jos laikomos ant kraiko. Taip dažniausiai auginamos dedeklės paukštynuose ir tam tikroje teritorijoje pastato viduje gali laisvai vaikštinėti. 3 reiškia, kad vištos laikomos narvuose. 0 žymimi ekologinėmis sąlygomis auginamų dedeklių kiaušiniai, kurie  yra vertingiausi. Mat vištos šiltuoju metų laiku visą dieną laisvai vaikšto, lesa žolę ir natūralius pašarus. Laisvai laikomų vištų kiaušiniai taip pat aukštos kokybės, nes vištos gali pramankštinti kojas, todėl jos stipresnės, rečiau serga nei auginamos narvuose.
  • Raidžių trumpinys nurodo šalies kodą. Kiaušiniai į prekybos vietas atkeliavę iš Lietuvos paukštynų ar ūkių, yra pažymėti trumpiniu LT, iš Lenkijos – PL, Latvijos – LV ir pan.
  • Raidėmis A ir B žymima kiaušinių klasė. Parduotuvėse ir turgavietėse gali būti parduodami tik A klasės kiaušiniai. B klasės naudojami perdirbimui.
  • Penki paskutiniai skaičiai – paukštyno registracijos numeris. Jis nurodo, kad vištų laikymo vieta turi veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, kad paukštynas ar ūkis yra kontroliuojamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.

Spalva ir dydis nėra kokybės įrodymas

Kiaušinio lukšto spalva priklauso nuo vištų rūšies. Nėra skirtumo tarp rudų ir baltų kiaušinių – jų maistinė vertė vienoda.

Nuo kiaušinio dydžio maistinių medžiagų kiekis taip pat nepriklauso. Kiaušiniai skirstomi į keturias svorio kategorijas: XL – labai dideli (73 g ir didesni), L – dideli (63–73 g), M – vidutiniai (53–63 g), S – maži (iki 53 g). Tačiau tiek labai dideliame, tiek mažame kiaušinyje – tos pačios maistinės medžiagos ir vitaminai.

Taip pat skaitykite: Kai lieka kiaušinių trynių ar baltymų: ką daryti ir kaip laikyti?

Kaip žinoti, ar kiaušinį dar galime vartoti?

„Shutterstock“ nuotr./Jausmingi kiaušiniai
„Shutterstock“ nuotr./Jausmingi kiaušiniai

Kartais net nesusimąstome, kiek laiko šaldytuve išgulėjo turimi kiaušiniai, kol nusprendžiame juos išsivirti. Vis tik yra būdų patikrinti, ar kiaušinius dar galima valgyti. Štai keletas gudrybių:

  • Perskelkite kiaušinį. Tai vienas paprasčiausių būdų patikrinti kiaušinio šviežumą. Perskelkite jį ir stebėkite, kaip atrodo trynys ir baltymas. Jeigu trynys iškilus ir apgaubtas standaus baltymo – kiaušinis šviežias. Jeigu baltymas pavandenijęs ir praradęs formą, trynys nestandus, išsiliejęs, vadinasi, kiaušinis nelabai tinkamas vartoti.
  • Supurtykite kiaušinį. Jeigu purtydami girdite garsius kliuksėjimus, vadinasi, oro tarpas kiaušinyje jau pasiekė maksimumą, ir baltymas tapo vandeningas. Toks kiaušinis negali būti vadinamas šviežiu.
  • Panardinkite į vandenį. Jeigu turite laiko, panardinkite kiaušinį į šaltą sūdytą vandenį (0,5 l vandens reikia 3 valg. š. druskos). Šviežias (t. y. 1–6 dienų) bus indo dugne, o jei kiaušinis iškils į paviršių, tuomet jis jau sugedęs. 

Taip pat skaitykite: Kaip virti kiaušinius, kad šie neįskiltų

Minkštas, pusiau kietas ir kietas kiaušinis: kiek laiko virti?

„Fotolia“ nuotr./Putpelių kiaušiniai
„Fotolia“ nuotr./Putpelių kiaušiniai

Jei savo Velykų stalo neįsivaizduojate be minkštai virto kiaušinio, turėtumėte žinoti, kad tokiu būdu verdami kiaušiniai skaniausi – švieži. Minkštas kiaušinis vandenyje yra verdamas 3 arba 4 minutes.

Labiausiai mėgstate kiaušinį kietu baltymu ir skystu tryniu? Tuomet įsidėmėkite, kad pusiau virto kiaušinio virimo laikas – 5–6 minutės.

Virtuvės šefas Hestonas Blumenthalis siūlo dar paprastesnį būdą, kaip išvirti kiaušinius, kad trynys liktų skystas, o baltymas tiesiog tirptų burnoje:

  1. Paimkite nedidelį puodą su stikliniu dangčiu ir atsargiai įdėkite vieną ar kelis kiaušinius. Pripilkite tiek vandens, kad jis apsemtų kiaušinius, bet ne daugiau. Jei pripilsite per daug vandens, rezultatas bus toks pat, tačiau teks ilgiau virti.
  2. Atsukite maksimalią viryklės temperatūrą, uždenkite puodą su dangčiu ir leiskite vandeniui užvirti.
  3. Kai vanduo pradės burbuliuoti, nukelkite puodą nuo ugnies ir palikite uždengtą 6 minutėms. Įsitikinkite, kad tą padarysite tiksliai tiek, kiek reikia, ir štai – turite puikius kiaušinius!

Norint išvirti kietą kiaušinį, svarbiausia jo nepervirti, t. y, neviršyti 8–9 minučių virimo laiko.

Taip pat skaitykite: Kaip panaudoti kiaušinių trynius

Na, o jei norite kiaušinius išsivirti be lukšto, išbandykite šį receptą:

Virti kiaušiniai be lukšto
Receptas: Virti kiaušiniai be lukšto
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 64
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (mėgstamų -svogūnų, petražolių)
Kaip gaminti
  1. Atsiplėškite maistinės plėvelės kvadratą ir ją įtieskite į puodelį/plastikinį indelį/dubenėlį...
  2. Užberkite smulkintų žalumynų/svogūniukų...
  3. Užvirkite didesnį puodą su vandeniu. Vandens turėtų būti apie 5 cm aukščio, kad nepasidėtų verdami kiaušiniai ant dugno...
  4. Uždėkite po gabalytį sviesto į dubenėlius su plėvele, arba šiek tiek kokoso aliejaus (nebūtinai; viskas pavyko ir be to). Įkulkite po kiaušinį į plėvele išklotus dubenėlius, plėvelės kraštus suimkite ir suriškite siūlu, ar tiesiog gerai užsukite...
  5. Į užvirusį vandenį puode dėkite plėvele susuktus lauknešėlius taip, kad dangčiu prispaustumėte lauknešėlių galus, ir jie laikytųsi bei taip virtų...
  6. Virkite apie 10-12 minučių, arba kol pabals baltymas. Nepervirkite.
  7. Sugriebkite lauknešėlių kraštelius ir atidenkite puodo dangtį. Lauknešėlius atidarykite ir kiaušinius išverskite ant špinatų lapų, ant žalių salotų lapų ar ant apskrudintais krašteliais juodos duonos riekės... Pabarstykite druska ar pipiriukais... 

Receptas iš tinklaraščio KEISTAI PAPRASTA

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius