-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PASAULIO SKONIAI: itališkas skanėstas „struffoli“ (Italija)

Italija visame pasaulyje garsėja savo desertais: visi yra ragavę dangiškojo tiramisu, burnoje tirpstančios „panna cotta“... „Struffoli“ – šiek tiek mažiau girdėtas pavadinimas, tačiau tai lygiai toks pat puikus itališkas desertas.
Itališkas skanėstas „struffoli“
Itališkas skanėstas „struffoli“ / A. Černės nuotr.

Pirmą kartą struffoli buvo pagamintas pačioje Italijos širdyje – Neapolyje. Pasakojama, kad kadaise šį desertą per Kalėdas vienuolės įteikė Italijos aukštuomenei, taip atsidėkodamos už gerus darbus, kilnumą ir dosnią labdarą. Italijoje tikrai atsiras žmogus, kuris jums papasakos, kad struffoli – ypatingas desertas, simbolizuojantis didelę sėkmę ir gerumą.

Tradicinis Struffoli variantas – karštame aliejuje virti tešlos kamuolėliai, apipilti medaus sirupu ir apibarstyti ryškiaspalviais pabarstukais – yra kilęs iš Neapolio, tačiau labai greitai šis desertas imtas kepti ir kituose Italijos kraštuose. Romoje galite paragauti beveik identiško deserto, kuris vadinamas visiškai kitaip – cicerchiata. Jei prie toliau pateikto recepto pridėsite kelias dosnias saujas kepintų lazdynų riešutų ar džiovintų vaisių, pagaminsite būtent cicerchiata. Abu šie kepiniai yra itališki ir abu variantai tikrai labai gardūs. Kad ir kurį gaminsite, galima drąsiai sakyti – jūsų laukia labai skani popietė.

Šiandien sakoma, jog struffoli – tradicinis itališkas Kalėdų kepinys. Kalėdų laikotarpiu italai šį desertą, kurio forma šiek tiek primena šventinę eglutę, dovanoja draugams ir artimiesiems. Artėjant gruodžio pabaigai, struffoli galima rasti ir pamatyti kone visuose Italijos kampeliuose. Tai tarsi ženklas, kad žiemos šventės jau ne už kalnų. Tačiau tiek Italijoje, tiek visame pasaulyje struffoli nėra kepamas tik per Kalėdas. Kartais šis desertas patiekiamas ir ant Velykų stalo, kartais juo mėgaujamasi tiesiog įprastą dieną. Todėl ir mes, ir jūs šį puikų desertą, šiek tiek primenantį lietuviškąjį „Koriuką“, galite išsikepti nors ir šiandien: tokiems skaniems gardėsiams nereikia laukti ypatingo meto, jie gali ir turi džiuginti bet kurią mūsų dieną.

Itališkas skanėstas struffoli

Reikės:

• 2 puodelių miltų,

• 1 didelės citrinos žievelės,

• 1 vidutinio dydžio apelsino žievelės,

• 3 valg. š. cukraus,

• ½ arbat. š. druskos,

• ¼ arbat. š. kepimo miltelių,

• 60 g sviesto (kambario temperatūros),

• 3 didelių kiaušinių,

• 1 valg. š. baltojo vyno,

• 1 arbat. š. vanilės ekstrakto,

• aliejaus (virti).

Sirupui:

• 1 puodelio medaus,

• ½ puodelio cukraus,

• 1 valg. š. citrinos sulčių,

• spalvotų pabarstukų (papuošti),

• miltelinio cukraus (papuošti).

Kaip gaminti:

1. Iš pradžių paruoškite tešlą. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, tarkuotas citrinos ir apelsino žieveles (nepamirškite, kad nutarkuoti reikia tik geltoną / oranžinę vaisiaus dalį, nes po ja esanti balta žievelės dalis yra labai karti), cukrų, druską ir kepimo miltelius.

A. Černės nuotr. / Tealos paruoaimas
A. Černės nuotr. / Tešlos paruošimas

2. Sudėkite į dubenį kubeliais supjaustytą kambario temperatūros sviestą. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.

3. Įmuškite kiaušinius, įpilkite vyno ir vanilės ekstrakto. Sumaišykite ir išminkykite minkštą tešlą. Jei matote, kad tešla yra per lipni ir per minkšta, įberkite dar saują ar dvi miltų.

4. Suformuokite iš tešlos apvalų rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę. Dėkite paruoštą tešlą į šaldytuvą ir 30 min. palaikykite.

5. Iš šaldytuvo išimtą tešlą padalykite į keturias lygias dalis.

6. Ant miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus kiekvieną tešlos dalį iškočiokite į kelių milimetrų storio lakštą.

7. Iškočiotą tešlos lakštą supjaustykite 1–1,5 cm pločio juostomis, o kiekvieną iš šių juostų supjaustykite 1–1,5 cm pločio kvadratėliais.

A. Černės nuotr. / Supjaustyta teala
A. Černės nuotr. / Supjaustyta tešla

8. Kiekvieną tešlos gabaliuką imkite ir tarp delnų suformuokite į mažą kamuoliuką (šio kamuoliuko dydis turėtų būti maždaug lazdyno riešuto dydžio). Suformuotus kamuoliukus apvoliokite miltuose.

9. Į prikaistuvį ar keptuvę įpilkite tiek aliejaus, kad apie 5 cm apsemtų dugną. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų iki 190 °C temperatūros. Jei neturite termometro, aliejaus temperatūrą galite pamatuoti tokiu būdu: įmetus į aliejų kubelį baltos duonos, tamsiai rudos spalvos jis turi tapti po maždaug 3 minučių.

10. Aliejui įkaitus iki reikiamos temperatūros, suberkite ketvirtadalį paruoštų tešlos kamuoliukų.

11. Lengvai pamaišydama, virkite apie 2–3 minutes, kol jie taps gražios aukso spalvos.

A. Černės nuotr. / Tealos rutuliukų virimas
A. Černės nuotr. / Tešlos rutuliukų virimas

12. Kiaurasamčiu išimkite iš aliejaus ir suberkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius. Taip  išvirkite likusius tris ketvirtadalius tešlos kamuoliukų.

13. Kitame prikaistuvyje sumaišykite medų, cukrų ir citrinos sultis. Kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, nuolat pamaišydama, kol užvirs. Tuomet maišydama kaitinkite dar apie 3 minutes, kol cukrus ištirps.

A. Černės nuotr. / Sirupo virimas
A. Černės nuotr. / Sirupo virimas

14. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Į sirupą suberkite išvirtus tešlos kamuolėlius. Išmaišykite, kad visi apsiveltų sirupu.

15. Palikite viską prikaistuvyje 2 minutėms, leiskite šiek tiek atvėsti. Tačiau nepalikite per ilgai, nes sirupas sustings ir bus sunku suformuoti norimos formos desertą.

16. Pasiruoškite lėkštę ar dubenį aukštesniais kraštais ir stiklinę. Stiklinės išorinę dalį apipurškite ar aptepkite šlakeliu aliejaus ir dėkite į lėkštės centrą. Aplinkui stiklinę ant lėkštės sudėkite tešlos kamuolėlių ir sirupo masę, suformuodami kuo taisyklingesnį apskritimą (kai vėliau iš vidurio išimsite stiklinę, gausite žiedo formos desertą su skyle viduryje).

17. Desertą iš karto, kol sirupas nesustingo, apibarstykite spalvotais pabarstukais ir, jei norite, milteliniu cukrumi.

A. Černės nuotr. / Italiakas skanėstas Struffoli
A. Černės nuotr. / Itališkas skanėstas struffoli

18. Suformuotą desertą palikite pastovėti ir sustingti mažiausiai 1 valandai (galite palaukti ir visą parą, iki kitos dienos). Praėjus šiam laikui, iš vidurio atsargiai išimkite stiklinę. Patiekite. Skanaus!

Itališką skanėstą struffoli gamino, ragavo ir aprašė Asta Černė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius