-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

PASAULIO SKONIAI: meksikietiškas užkandis kesadilija (Meksika)

Kartais po ilgais ir sunkiai ištariamais žodžiais iš tiesų slepiasi ne tokie sudėtingi patiekalai ir puikūs skoniai. Atrasti juos nėra sunku, tačiau kaip smagu į virtuvę įsileisti kitų šalių virtuves ir jų tradicijas. Juk kai savo rankomis gaminame ir ragaujame kesadilijas (ispanų k. „quesadillas“), Meksika nebeatrodo tokia nepasiekiama...
Meksikietiškas užkandis „Quesadillas“
Meksikietiškas užkandis „Quesadillas“ / A. Černės nuotr.

Šis populiarus meksikietiškas patiekalas dažnai patiekiamas kaip užkandis. Kesadilijos – tai kukurūzų miltų arba kvietinių miltų tortilijos, įdarytos sūriu ir kitais pasirinktais ingredientais, įvairiomis daržovėmis ar mėsa (vištiena, kiauliena, kumpiu).

Priešingai nei kitų įvairių pasaulio virtuvių patiekalų, tikslus šio užkandžio atsiradimo laikas neaiškus. Bėgant metams, jis keitėsi, tobulėjo, atsirado naujų kesadilijų variantų ir variacijų. Žinoma, kad XV a., kai ispanai pasiekė Naująjį Pasaulį, ploni ir patogūs valgyti kukurūzų miltų paplotėliai jau buvo ruošiami vietinių gyventojų virtuvėse. Atvykėliai iš Ispanijos juos pavadino tortilijomis (ispanų k. tortilla). Šviežios tortilijos dažnai buvo valgomos kaip duona, o kartais įdaromos įvairiais įdarais. Laikui bėgant, buvo pradėtas gaminti vienas iš šiandien populiariausių meksikietiškų užkandžių, kuriam skirtas quesadilla vardas, reiškiantis mažą sūrio užkandį (ispaniškai queso reiškia „sūrį“). Taigi natūralu, kad, ruošiant šį patiekalą, sūris visuomet yra pagrindinis ir būtinas ingredientas, be kurio neįsivaizduojamas tortilijų įdaras.  

Šiandien tradicinė meksikietiška kesadilija dažniausiai ruošiama su kukurūzų miltų tortilijomis ir visuomet įdaroma sūriu – paprastai su meksikietišku minkštu ir švelniu sūriu, panašiu į mocarelą. Nors kesadilijas galima ruošti vien tik su sūriu, dažnai yra pridedama ir kitų įvairių priedų, o paruoštas patiekalas patiekiamas su raudonuoju aštriu padažu (salsa), gvakamole ar kitu padažu.

Vienas iš tikrų tradicinių Meksikos kesadilijos išskirtinumų – jų pateikimo forma. Tortilijos su įdaru perlenkiamos per pusę į dvi dalis ir tuomet kepamos įkaitintoje keptuvėje (dažnai be aliejaus), kol išsilydo sūris, o jos pačios apskrunda. Perkėlus šį mėnulio formos paplotėlį į lėkštę ir šalia padėjus indelį su padažu, jos iš karto tiekiamos į stalą. Kitose šalyse, pavyzdžiui, JAV, kesadilijomis vadinami trikampiais supjaustyti įdaryti paplotėliai. Tačiau tai nėra visiškai teisinga: Meksikoje toks užkandis žinomas kitu pavadinimu – sincronizada de queso

Dažnai išgirstama nuomonė, kad kesadilijos yra Ispanijos ir Meksikos virtuvių susiliejimo rezultatas. Pavyzdžiui, būtent atvykėliai iš Ispanijos XVI a. į Meksiką atvežė vištieną, kuri šiais laikais labai dažnai naudojama ruošiant šį užkandį.

Bet kokiu atveju galima drąsiai sakyti, kad šis dviejų skirtingų virtuvių susiliejimas tikrai buvo sėkmingas: šiandien kesadilijas su vištiena ruošia ne tik Meksikos ir Ispanijos, tačiau ir daugelio kitų pasaulio šalių žmonės.

Meksikietiškas užkandis kesadilijos

Reikės:

• 6 vidutinio dydžio kukurūzų miltų tortilijų,

• 450 marinuotos vištos krūtinėlės,

• 170 g tarkuoto fermentinio sūrio,

• 130 g tarkuotos mocarelos,

• 2 svogūnų,

• poro,

• ryšelio petražolių.

Vištienos marinatui:

• 1/4 puodelio sojų padažo,

• 1/8 puodelio žaliosios citrinos sulčių,

• 1 valg. š. rudojo cukraus,

• 1/2 valg. š. medaus,

• 2 česnako skiltelių (sutrintų),

• 1 arbat. š. džiovintos raudonosios paprikos.

Raudonajam padažui (Salsa Roja):

• 6 didelių raudonų pomidorų,

• 2–3 aitriųjų paprikų,

• svogūno,

• 3 česnako skiltelių,

• 2 valg. š. alyvuogių aliejaus,

• 2 valg. š. žaliosios citrinos sulčių,

• druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį),

• žiupsnio petražolių.

VIŠTIENOS PARUOŠIMAS

Dubenyje sumaišykite visus produktus: sojų padažą, žaliosios citrinos sultis, rudąjį cukrų, medų, sutrintą česnaką ir džiovintą papriką. Sudėkite į marinatą mažais gabalėliais supjaustytą vištos krūtinėlę. Sumaišykite, kad visi gabalėliai apsiveltų marinatu. Uždenkite dubenį su vištiena maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą 2 valandoms, kad mėsa marinuotųsi.

A. Černės nuotr. / Viatiena marinate
A. Černės nuotr. / Vištiena marinate

RAUDONOJO PADAŽO (SALSA ROJA) PARUOŠIMAS

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Pomidorus perpjaukite per pusę į dvi dalis. Aitriąsias paprikas perpjaukite per pusę ir pašalinkite didžiąją dalį sėklyčių. Svogūną padalykite į keturias dalis.

3. Pomidorus, aitriąsias paprikas, svogūną ir česnakus išdėliokite ant paruoštos kepimo skardos. Aptepkite trupučiu alyvuogių aliejaus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–30 min., kol daržovės suminkštės.

A. Černės nuotr. / Orkaitėje pakepintos daržovės
A. Černės nuotr. / Orkaitėje pakepintos daržovės

4. Pakepintas daržoves sudėkite į maisto smulkintuvą. Smulkinkite, kol gausite beveik vientisos konsistencijos masę. Įspauskite žaliosios citrinos sulčių ir sumaišykite. Paragaukite ir pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Galiausiai įmaišykite kapotas petražoles. Atvėsinkite.

A. Černės nuotr. / Raudonoji salsa
A. Černės nuotr. / Raudonasis padažas

KESADILIJŲ PARUOŠIMAS

1. Įkaitintoje keptuvėje kelias minutes pakepinkite smulkintą svogūną ir griežinėliais supjaustytą porą, kol svogūnas suminkštės. Sudėkite išsimarinavusią vištieną ir, retkarčiais pamaišydami, kepkite, kol vištiena gražiai apskrus. Įmaišykite sukapotas petražoles.

2. Ant tortilijos tolygiai paskleiskite šeštadalį pakepintos vištienos su daržovėmis. Tolygiai apiberkite šeštadaliu sumaišytų tarkuotų sūrių. Perlenkite tortiliją per pusę.

A. Černės nuotr. / Tortiija su įdaru
A. Černės nuotr. / Tortilija su įdaru

3. Įkaitinkite didelę keptuvę. Labai plonai ištepkite ją šlakeliu aliejaus. Įdėkite per pusę perlenktą tortiliją ir kepkite, kol ji apskrus, o sūris išsilydys. Apverskite kita puse ir kepkite, kol ir ši pusė apskrus bei bus gražios aukso spalvos. Taip pat paruoškite ir iškepkite likusias kesadilijas.

A. Černės nuotr. / Tortilija keptuvėje
A. Černės nuotr. / Tortilija keptuvėje

Tiekite šiltas su raudonuoju padažu. Skanaus!

Tekstas Astos Černės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius