Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 24

Raugiame agurkus

Be traškių raugintų agurkėlių lietuviška virtuvė tiesiog neįsivaizduojama. Taigi tikriausiai jau pats metas pasitarti, kaip juos užraugti, kad būtų gardūs ir gerai laikytųsi. O gal ir jūs žinote šaunų receptą? Pasidalinkite!
CENTRINE Fotolia_42622590_Subscription_Lm
Raugiame agurkus / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Receptai Virtuvė

Apie indus

Agurkams raugti idealiausia – ąžuolinės statinės, tačiau tai jau labai ūkiškas variantas. Namų sąlygomis nedidelėms reikmėms puikiausiai pakanka ir stiklainių. Pageidautina ne mažesnių kaip 3 l talpos. Dangteliai gali būti įvairūs: užsukami metaliniai ar plastikiniai. Tinka ir užspaudžiami stiklainiai su gumine tarpine. Indus reikia tinkamai paruošti, kad procesas vyktų sklandžiai: stiklainius ir dangtelius išplaukite silpnu geriamosios sodos tirpalu (1 šaukštelis sodos, 1 l vandens), perliekite verdančiu vandeniu (tik atsargiai, kad nesutrūktų stiklas) ir palikite išdžiūti.

Agurkai „Rodničiok“
Agurkai „Rodničiok“

Kokie agurkai tinka

Svarbu žinoti, kad ne visos agurkų rūšys tinka raugti. Vieni agurkai yra skirti valgyti švieži (vadinamieji salotiniai), kiti skaniausi marinuoti. Patyrusios šeimininkės teigia, kad raugti ypač tinka „Rodničiok“ rūšis. Tokių neradusi, ieškokite panašių – su gruoblėta odele, mažomis sėklomis.

Patyrusios šeimininkės žino dar vieną paslaptį: agurkus geriausia raugti per delčią, ypač tuos, kurie skirti ilgiau laikyti. Sako, tuo metu raugti agurkai geriausiai išsilaiko ir išlieka kieti bei traškūs.

Priedai

Nemažai įtakos raugintų agurkų skoniui turi įvairūs priedai – krienai, krapai, česnakai, juodųjų serbentų ir vyšnių lapai. Kai kas dar deda mėtų, bazilikų, peletrūnų ar gelsvių, bet šios žolelės pakeičia įprastą raugintų agurkų skonį, todėl prieš jų dėdama įsitikinkite, ar jums patiks. Galite paeksperimentuoti – užsiraugti nedidelį kiekį. Neprašausite pro šalį į rauginamų agurkų stiklainį įmesdama ąžuolo žievės gabaliukų – agurkai bus tarsi rauginti tikroje statinėje. Įmeskite krienų šaknų – agurkai ne tik ilgiau laikysis (krienai turi antimikrobinių savybių), bet ir bus traškesni. Nepamirškite ir česnakų – ir dėl puikaus skonio ir dėl to, kad jie saugo nuo gedimo.

Geras patarimas

Kartais būna, kad staiga įsigeidi gaivios agurkų rūgštelės. Tuomet galite daryti taip: agurkus nuplaukite, nupjaustykite galiukais (greičiau įsisūrės), sudėkite į stiklainį, įmeskite krieno šaknies gabaliuką arba pora krienų lapų, 4 krapų žiedynus, 3 česnakų skilteles. Viską užpilkite silpnu druskos tirpalu (1 šaukštelis druskos, 200 ml vandens). Stiklainį pastatykite šviesioje šiltoje vietoje ir jau kitą dieną galėsite skanauti raugintų agurkų.

Siūlome išbandyti! Gardūs rauginti agurkai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius