RUOŠIAME SAVAITGALIO DESERTĄ: Žemės riešutų sviesto triufeliai

Ar prisimenate vaikystę, kai kiekvienas netyčia spintelėje rastas saldainis sukeldavo didžiausią džiaugsmą? O tą vaikišką naivumą, kai slėpdavote suvalgytų saldainių popierėlius už pagalvės kuo nuoširdžiausiai tikėdami, kad apie jūsų radinį niekas niekada nesužinos? Saldainiai – vienas iš tų gardėsių, kurie dažnai savy slepia daug nostalgiškų prisiminimų...
Žemės riešutų sviesto triufeliai
Žemės riešutų sviesto triufeliai / Astos Černės nuotr.

Tik štai dabar, priešingai nei vaikystėje, ne visi saldainiai yra supakuoti į blizgius popierėlius. Be to, dažniausiai tie, kurie nėra supakuoti, yra keliskart prabangesni. Ir jie turi savo vardą... Tai – triufeliai. Klasikiniai triufeliai pirmą kartą pagaminti 1895 m. Prancūzijoje. Jie daromi iš juodojo šokolado, apliejami šokolado glaistu ar apibarstomi kakavos milteliais. Tokie triufeliai patiks visiems klasikos ir šokolado gerbėjams, nes iš kitų desertų išsiskiria ypač sodriu šokolado skoniu. Tradiciniai karčiai saldūs triufeliai tiesiog tirpsta burnoje ir tikrai nepalieka abejingų. Vieni juos įsimyli, o kiti ieško šiek tiek lengvesnių, naujų ir kitokių skonių.

Gera žinia, kad šiandien triufelių skonių ir rūšių yra be galo daug! Net patys išrankiausi gali rasti ar susikurti tokius, kurie akimirkai atimtų žadą, ir rankos pačios tiestųsi dar vieno... ir dar vieno...

Šie – žemės riešutų sviesto triufeliai – visiškai atims protą žemės riešutų sviesto mėgėjams. Šis skonis čia itin intensyvus, o su šokolado glaistu jis atsiskleidžia dar šiek tiek kitokiomis – dar puikesnėmis – spalvomis. Labai švelniai sūrstelėjęs žemės riešutų sviestas ir saldus šokoladas – tiesiog tobulas skonių duetas didžiausiems smaližiams! 

Žemės riešutų sviesto triufeliai
Receptas: Žemės riešutų sviesto triufeliai
7 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 12
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (minkštas, 82 proc. riebumo)
Kreminis žemės riešutų sviestas: 350.00 g
Miltelinis cukrus: 500.00 g
Sausainiai: 250.00 g (mėgstami paprasti arba viso grūdo)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (½ arbat. š. vanilės ekstrakto)
Šokoladas: 700.00 g (600 g pieninio arba juodojo šokolado - glaistui ir 100 g juodojo arba pieninio - dekoruoti)
Kaip gaminti

1. Minkštą kambario temperatūros sviestą ir kreminį žemės riešutų sviestą išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės. Geriausia, jeigu šie produktai bus vienodos temperatūros, todėl jau iš vakaro galite išimti sviestą iš šaldytuvo ir su žemės riešutų sviestu palikti kambario temperatūroje.

2. Į išplaktą sviestą suberkite miltelinį cukrų ir išplakite iki vientisos masės. Sausainius susmulkinkite iki smulkių trupinukų ir taip pat suberkite į dubenį. Supilkite vanilės ekstraktą. Sumaišykite visus produktus iki vientisos masės.

3. Dubenį uždenkite maistine plėvele, įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 1 valandą. Po šio laiko formuokite triufelius: imkite po arbatinį šaukštelį masės ir tarp delnų darykite nedidelius apvalius kamuolėlius. Dėkite juos ant lėkštės ar ant padėklo (geriausia – ištiesto kepimo popieriumi) taip, kad nesiliestų. Kai paruošite visus triufelius, perdėkite padėklą su jais į šaldytuvą.

4. Tuo metu pasiruoškite šokoladą glaistui: galite jį ruošti garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje:

⇒ Jei ruošiate garų vonelėje. Pasiruoškite garų vonelę: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad dubuo neliečia vandens – tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Kaitinkite puodą ant vidutinio stiprumo ugnies, maišydami dubenėlyje esantį šokoladą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį, ir tuomet produktai ims tirpti.  Kaitinkite, kol šokoladas ištirps ir iš karto išjunkite ugnį. Intensyviai maišykite šokoladą, kol gausite visiškai vientisą masę. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.

⇒ Jei ruošiate mikrobangų krosnelėje. Gabalėliais sulaužykite ir į dubenėlį sudėkite pieninį šokoladą. Kaitinkite jį mikrobangų krosnelėje, nuolat išimdami ir pamaišydami. Kai tik matote, kad šokoladas beveik visiškai ištirpo, liko tik nedideli gabalėliai, intensyviai maišykite masę, kol ir jie ištirps. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.

5. Išimkite triufelius iš šaldytuvo. Imkite po vieną triufelį šaukštu, pasmeikite jį šakute ar mediniu iešmeliu. Įmerkite į tirpintą šokoladą ir pasukinėkite taip, kad triufelis pasidengtų šokoladu tolygiai iš visų pusių. Tuomet atsargiai perdėkite ant lėkštės ar padėklo bei vėl dėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite juodojo šokolado glaistą.

6. Juodąjį šokoladą taip pat ištirpinkite garų vonelėje ar mikrobangų krosnelėje. Paruoštą šokoladą supilkite į konditerinį maišelį su itin plonu apvaliu antgaliu ir dekoruokite triufelius. Jei neturite konditerinio maišelio, šokoladą supilkite į paprastą maišelį ir vieną jo kamputį nukirpkite – taip pasigaminsite tą patį „naminį“ konditerinį maišelį. Svarbu tik tai, kad nenukirptumėte maišelio kampo per plačiai, nes tokiu atveju šokolado bėgs daug ir bus sunku gražiai dekoruoti triufelius.

7. Paruoštus triufelius dėkite atgal į šaldytuvą ir palaikykite, kol šokoladas visiškai sustings. Laikykite šaldytuve iki patiekimo, nes kambario temperatūroje triufeliai gana greitai suminkštėja.

Pastaba: dalį triufelių galite glaistyti pieniniu šokoladu ir dekoruoti juoduoju šokoladu, o kitą dalį – atvirkščiai. Pagal tai apskaičiuokite, kiek reikės skirtingų rūšių šokolado.

Plačiau skaitykite: RUOŠIAME SAVAITGALIO DESERTĄ: Žemės riešutų sviesto triufeliai

Suskleisti

Kviečiame rinktis ir iš kitų triufelių rūšių:

Šokoladiniai triufeliai
Receptas: Šokoladiniai triufeliai
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.1 / 25
Receptas
Ingredientai
Grietinėlė: 150.00 ml (35 proc. riebumo)
Sviestas: 60.00 g
Konjakas: 40.00 ml
Kakava: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Susmulkinkite arba stambiai sutarkuokite 250 g šokolado.

2. Sviestą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.

3. Nedideliame puode užvirinkite grietinėlę, supilkite ant šokolado, trumpai palaikykite, plakite šluotele, kol masė taps vientisa. Sudėkite sviesto gabalėlius, išmaišykite, įpilkite konjako, dar kartą gerai išmaišykite. Uždenkite dubenį plėvele ir bent 3 val. palaikykite šaldytuve.

4. Dar kartą atsargiai išmaišykite masę. Į puodelį įpilkite šilto vandens ir pamerkite kelis šaukštelius, kad sušiltų. Nusausinkite šaukštelį, pakabinkite šokolado masės ir krėskite ant plėvele užklotos pjaustymo lentelės. Iš šio kiekio turėtų išeiti 12 vienodo dydžio skanėstų. Uždenkite plėvele ir pusvalandį palaikykite šaldytuve, kad sustingtų.

5. Nedideliame puode ištirpinkite 100 g šokolado. Užsimaukite plonas gumines pirštines, užpilkite ant delno tirpinto šokolado, suvilgykite juo šokolado gumuliuką, tuojau pat jį apvoliokite kakavos milteliuose. Paruoštus triufelius palikite pusvalandžiui kambario temperatūroje ir patiekite.

Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Suskleisti
Šokoladinės fantazijos
Receptas: Triufeliai „Šokoladinės fantazijos“
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Grietinėlė: 100.00 ml (35 proc. riebumo)
Kakava: 50.00 g
Kaip gaminti

1. Grietinėlę pakaitinkite iki virimo. Nukėlusi nuo ugnies, suberkite tarkuotą šokoladą ir maišykite mediniu šaukštu, kol masė taps vientisa.

2. Kai atvės, dviem valandoms pastatykite į šaldytuvą. Ištraukusi rankomis (užsimaukite polietileno pirštines!) suformuokite rutuliukus ir pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą.

3. Ištraukusi apvoliokite kakava.

Verta žinoti

• Klasikiniams triufeliams gaminti rinkitės ne mažiau nei 56 proc. kakavos turintį juodąjį šokoladą.

• Ėmusis baltojo šokolado triufelių, nepamirškite: beprotišką jų saldumą galima „prigesinti“ gausiai apvoliojus rutuliukus karstelėjusiomis tarkuotomis citrusų žievelėmis.

• Tiek juodojo, tiek baltojo šokolado triufeliams pikantišką prieskonį suteiks vienos ar kitos rūšies riešutai, tarkuotos citrusų žievelės, saulėgrąžos, sezamai, smulkinti vafliai, konjakas, šampanas, likeris, žaliųjų arbatžolių, mėtų ar aitriųjų paprikų milteliai. Pasirinktus priedus galima įmaišyti į karštą šokolado masę arba juose pavolioti jau suformuotus saldainius.

Suskleisti
Juodieji duonos triufeliai „Ugnikalniai“
Receptas: Juodieji duonos triufeliai „Ugnikalniai“
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 7
Receptas
Ingredientai
Juoda duona: 5.00 riekės
Slyvos: 4.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (baltymo)
Migdolai: 50.00 g (arba razinų)
Džiūvėsiai: 50.00 g
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Romas 5.00 valg. š.
Sezamo sėklos: 80.00 g (juodųjų)
Miltelinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Pirmiausia nupjaukite žieveles nuo duonos ir ją susmulkinkite smulkintuvo pagalba (turi būti smulkūs trupiniai).

2. Slyvas nulupkite, pašalinkite kauliukus ir su maišytuvu išmaišykite iki vienalytės masės.

3. Tuomet sumaišykite duonos trupinius, slyvų masę, įpilkite cukrų, romą, iki standumo išplakite kiaušinio baltymą ir sumaišykite su likusia mase. Džiuvėsius naudokite esant reikalui (jei tešla per skysta, įdėkite šiek tiek džiuvėsių, kad būtų galima formuoti triufelius).

4. Beliekia imti po nedidelį gabalėlį tešlos, į vidų įdėti migdolo riešutą (arba išmirkytą raziną), rankose suformuoti rutuliuką, apvolioti jį sezamo sėklose ir dedant ant skardos formuoti triufelio formos užkandėlį.

5. Kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15-20 min. Atvėsus viršų apibarstykite milterliniu cukrumi.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Suskleisti
Šokoladiniai triufeliai (Brigadeiro)
Receptas: Šokoladiniai triufeliai „Brigadeiro“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Sutirštintas pienas: 397.00 g (saldintas)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kakava: 2.00 valg. š. (nesaldžios kakavos milteliai)
Šokoladiniai pabarstukai: 60.00 g
Kaip gaminti

1. Prieš gamindami triufelius, pasiruoškite lėkštę ar negilų dubenėlį: ištepkite jį trupučiu sviesto ir atidėkite į šalį.

2. Į prikaistuvį supilkite saldintą sutirštintą pieną, sudėkite sviestą ir suberkite kakavos miltelius. Kaitinkite ant vidutinio silpnumo ugnies, kol užvirs. Nepamirškite masės nuolat maišyti: ji turi būti vientisa, neturi likti neištirpusių kakavos gumulėlių.

3. Masei užvirus, sumažinkite ugnį. Toliau kaitinkite nuolat maišydami. Po kelių minučių (ne daugiau kaip 10-ies) pastebėsite, kad masė sutirštėjo. Ją maišant, kelias sekundes turite spėti pamatyti prikaistuvio dugną, o šaukštas maišomoje masėje turi palikti žymes („takelius“). Štai šią akimirką nukelkite prikaistuvį su mase nuo viryklės. Atminkite, jei baigsite kaitinti anksčiau nei reikia, triufeliai bus per minkšti, neišsaugos formos, negalėsite suformuoti jų į dailius apvalius saldainius. O jeigu masę kaitinsite per ilgai, sustingę triufeliai bus kieti, sunkiai įkandami.

4. Dar vienas būdas įsitikinti, kad masė yra idealiai paruošta ir prikaistuvį reikia nedelsiant nukelti nuo ugnies: maišant masę, jį turi atšokti nuo prikaistuvio sienelių. Pabandykite prikaistuvį paversti ant šono. Visa masė turi gražiai ir vientisai nuslysti į šoną, lyg vienas didelis „lašas“.

5. Paruoštą ir nuo ugnies nukelto prikaistuvio masę perpilkite į anksčiau pasiruoštą, sviestu išteptą lėkštę ar dubenį. Palikite, kol atvės iki kambario temperatūros. Tuomet uždenkite maistine plėvele ir maždaug 30 min. dėkite į šaldytuvą. Kai masė šiek tiek pabus šaldytuve, bus daug lengviau formuoti triufelius.

6. Išėmę dubenį iš šaldytuvo, arbatiniu šaukšteliu kabinkite masę ir tarp delnų formuokite nedidelius apvalius triufelius (apie 2 cm skersmens). Kad būtų lengviau tai daryti, delnus galite patepti trupučiu sviesto, tačiau nepersistenkite – jei rankos bus pernelyg sviestuotos, prie suformuotų triufelių nelips pabarstukai. Paruoškite kuo vienodesnio dydžio triufelius iš visos masės.

7. Į lėkštę suberkite šokoladinius pabarstukus. Juose apvoliokite visus triufelius, kad šie pabarstukais apliptų iš visų pusių. Paruoštus triufelius dėkite į mažutes popierines formeles.

8. Patiekite iš karto. Arba, jei norite, galite laikyti triufelius šaldytuve, uždarame indelyje, net iki dviejų savaičių. Tokiu atveju, prieš patiekdami, išimkite iš šaldytuvo ir šiek tiek palaikykite kambario temperatūroje. Skanaus!

Patarimas: jeigu nutiktų taip, kad pirmą kartą jums nepavyks laiku nukelti prikaistuvio su triufelių mase nuo viryklės ir masė bus pernelyg minkšta, per daug neliūdėkite. Supilstykite ją į labai mažas stiklines ir viršų apibarstykite šokoladiniais pabarstukais. Toks braziliškas desertas taip pat egzistuoja, o jo pavadinimas – Brigadeiro de copinho.

Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: Šokoladiniai triufeliai „Brigadeiro“ (Brazilija)

Suskleisti
Citrininiai triufeliai
Receptas: Citrininiai triufeliai
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Šokoladas: 200.00 g (baltas)
Sviestas: 75.00 g
Grietinėlė: 40.00 g (riebi)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrinų ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. tarkuotos žievelės)
Lašelis geltonos spalvos maistinių dažų (nebūtinai): 2.00 ml
Miltelinis cukrus: 50.00 g (arba perlinis, arba paprastas cukrus apvoliojimui)
Kaip gaminti

1. Baltą šokoladą, sviestą ir grietinėlę pakaitinkite ant garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje, kol ištirps ir gausite vientisą masę.

• Jei tirpinate „garų vonelėje“. Pasiruoškite „garų vonelę“: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad vandens dubuo neliečia – tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite reikiamus produktus. Kaitinkite puodą ant vidutinio didumo ugnies, maišydami dubenėlyje esantį šokoladą, sviestą ir grietinėlę. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol produktai ištirps ir iš karto išjunkite ugnį. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.

• Jei kaitinate mikrobangų krosnelėje. Gabalėliais sulaužykite ir į dubenėlį sudėkite šokoladą, sviestą ir supilkite grietinėlę. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, nuolat išimdami ir pamaišydami. Kai tik matote, jog produktai beveik visiškai ištirpo, intensyviai išmaišykite masę, kol ji taps visiškai vientisa. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.

2. Į ištirpusią vientisą produktų masę supilkite citrinų ekstraktą, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir išmaišykite. Jeigu norite intensyviau geltonos spalvos citrininių triufelių, šiame etape galite įmaišyti ir porą lašelių geltonos spalvos maistinių dažų. Tačiau tai nėra būtina, o triufelių skonis bet kuriuo atveju bus puikus.

3. Leiskite masei šiek tiek atvėsti, tuomet uždenkite indą maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palikite porai valandų ar per naktį.

4. Su nedideliu šaukšteliu imkite po gabalėlį paruoštos atšalusios masės ir tarp delnų suformuokite maždaug 1 cm skersmens kamuoliukus. Apvoliokite juos milteliniame cukruje, perliniame cukruje ar tiesiog paprastame cukruje.

5. Sudėkite triufelius ant padėklo ar lėkštės ir dėkite į šaldytuvą dar bent pusei valandos. Triufeliai kambario temperatūroje greitai minkštėja, todėl išimkite juos iš šaldytuve prieš pat patiekdami.

Iš nurodyto produktų kiekio paruošite 25 citrininius triufelius.

Plačiau skaitykite: „Savaitgaliui – kvapnūs citrininiai desertai“

Suskleisti
Imbieriniai triufeliai
Receptas: Imbieriniai triufeliai
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Grietinėlė: 100.00 ml (plakamosios)
Sviestas: 75.00 g (nesūdyto)
Miltelinis cukrus: 75.00 g („Dansukker“)
Sirupas: („Dansukker“ šviesiojo) 2.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (malto)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (0,5 - malto)
Gvazdikėliai: 1.00 g (maltų)
Šokoladas: 200.00 g (pieninio)
Meduoliai: (10 - 12 imbierinių - papuošimui) 10.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Prikaistuvyje sumaišykite plakamąją grietinėlę, sviestą, cukraus miltelius, šviesųjį sirupą ir prieskonius.
  2. Užvirinkite. Susmulkinkite šokoladą ir sudėkite į grietinėlės mišinį. Maišykite, kol šokoladas ištirps.
  3. Padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Imbierinius meduolius sutrupinkite.
  4. Suformuokite triufelių rutuliukus ir pavoliokite meduolių trupiniuose.
  5. Laikykite sausoje ir vėsioje vietoje.

Receptas DANSUKKER“

 

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius