-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio pietums: pasaulio virtuvių patiekalai per pusvalandį

Ruošti maistą greitai ir skaniai – tikras menas. Siūlome jums 7 nesudėtingų patiekalų receptus, kuriuos galima paruošti ir greitai, ir skaniai. Išsirinkite ir... skanaus!
Vištienos kepsnys
Vištienos kepsnys / Fotolia nuotr.

Vištienos kepsnys

Jis itin mėgstamas pietinėse JAV valstijose. Vištieną galite pakeisti veršiena ar kalakutiena, o padažui panaudoti graikišką jogurtą – tuomet patiekalas nebus pernelyg riebus.

Reikės:  citrinos, 2 valg. š. medaus, 4 vištų krūtinėlių, druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį, žiupsnelio čiobrelių (jei nemėgstate, tiks ir kitokios žolelės ar jų mišinys), 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, 50 g jautienos faršo, 0,5 stikl. jautienos sultinio, 1 valg. š. kukurūzų krakmolo, 1 stikl. natūralaus jogurto, skiltelės česnako.

Kaip ruošti:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.

2. Vištų krūtinėles šiek tiek lengvai pamuškite mėsos plaktuku, apšlakstykite iš abiejų pusių citrinos sultimis, įtrinkite druska, pipirais, čiobreliais, galiausiai abi puses ištepkite aliejumi.

3. Sudėkite ant folija apvyniotų grotelių ir apie 10 min. kepkite orkaitėje.

4. Per tą laiką gerai įkaitintame aliejuje apkepkite faršą. Maišykite jį, kad nesukristų į gabalus. Po kelių minučių supilkite sultinį, į kurį įmaišytas krakmolas. Kai padažas sutirštės, supilkite jogurtą ir nukelkite nuo viryklės.

5. Pasūdykite, pabarstykite pipirais, įberkite trinto česnako. Tokiu padažu užpilkite vištienos kepsnius.

 

Stroganovo kepsnys

Jam galima naudoti ne tik žalią mėsą, bet ir virtos ar keptos jautienos likučius. Per pusvalandį pagaminsite slavų kraštuose ypač paplitusį skanų ir sotų patiekalą.

Fotolia nuotr./Befstrogenas
Fotolia nuotr. / Stroganovo kepsnys

Reikės: 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, smulkiai pjaustyto svogūno, 300 g pievagrybių, saldžiosios paprikos, druskos ir maltų juodųjų  pipirų, 1 stikl. sultinio, 100 g grietinės, 500 g juostelėmis supjaustytos jautienos (virtos ar keptos).

Kaip ruošti:

1. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūno gabalėlius, pjaustytus pievagrybius, saldžiąją papriką, pabarstykite druska ir pipirais, patroškinkite, kol parus.

2. Įpilkite sultinio ir grietinės, po poros minučių sudėkite jautieną, troškinkite dar 15 minučių.

3. Paprastai šis troškinys patiekiamas su balta duona, bet tiks ir su makaronais, ryžiais, bulvėmis ar daržovių salotomis.

 

Vištiena greitpuodyje

Puikus itališkas patiekalas. Tereikės tik pasigaminti garnyro, ypač tiks spagečiai arba ryžiai.

Fotolia nuotr./Viatiena greitpuodyje
Fotolia nuotr. / Vištiena greitpuodyje

 

Reikės: gabalėliais supjaustytos vištienos, 1,5 arbat. š. druskos, maltų juodųjų pipirų, 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, stambiai supjaustyto didelio svogūno, saldžiosios paprikos, 5 gvazdikėlių, 1/2 stiklinės sauso raudonojo vyno, 300 g trintų pomidorų. 

Kaip ruošti:

1. Vištienos gabalėlius nuplaukite, nusausinkite, pabarstykite druska ir pipirais.

2. Apkepkite juos įkaitintoje keptuvėje su aliejumi, kol gražiai parus.

3. Suberkite į greitpuodį svogūno ir paprikos gabalėlius, supilkite vyną, gvazdikėlius ir troškinkite ant silpnos ugnies, kol pusė skysčio išgaruos – vos kelias minutes.

4. Paskui sudėkite vištienos gabalėlius, užpilkite pomidorų tyre, užvirkite ir 10 min. dar patroškinkite. 

 

Bulvių apkepas su mėsa

Tai tikrai sotus ir populiarus patiekalas. „Piemenų pyragas“, tiksliau – vienas iš gausybės šio pyrago variantų, mėgstamas Didžiojoje Britanijoje. Jam galima naudoti bulvių košės likučius.

Fotolia nuotr./Bulvių apkepas
Fotolia nuotr. / Bulvių apkepas

 

Reikės: 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, smulkiai supjaustyto svogūno, 2 česnako skiltelių, 500 g jautienos faršo, 1 arbat. š. druskos, 0,3 arbat. š. maltų juodųjų pipirų, 200 ml daržovių sultinio, 2 valg. š. Vusterio padažo, 800 g bulvių košės.

Kaip ruošti:

1. Gilioje sunkioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūną, česnaką, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
Apie 5 min. kepkite, kol svogūnai įgaus aukso spalvą.

2. Sudėkite faršą, pamaišydama dar kepkite keletą minučių, paskui supilkite sultinį, Vusterio padažą, užvirkite. Troškinkite dar 10 min., kol skystis visai išgaruos.

3. Įkaitinkite orkaitę. Į formą sudėkite troškintą mėsą, o ant viršaus lygiu sluoksniu paskirstykite bulvių košę. Kepkite apie 10 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje, kol bulvės gražiai parus.

4. Jei mėgstate, ant viršaus galite užberti tarkuoto parmezano ir apibarstykite žiupsneliu kmynų. Palaikykite dar kelias minutes orkaitėje, kol sūris išsilydys. Tiekite su mėgstamu padažu. Skanu su šviežių daržovių salotomis, ypač pomidorų.

 

Itališkas makaronų ir sūrio apkepas

Jei norite, kad patiekalas būtų mažiau kaloringas, rinkitės liesesnį sūrį.

Makaronų apkepas
Fotolia nuotr. / Makaronų ir sūrio apkepas

 

Reikės: 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, 500 g mėgstamų makaronų, 100 g smulkintų svogūnų ir česnakų, 0,5 šaukštelio garstyčių miltelių, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų, 100 g smulkintų savo sultyse konservuotų pomidorų, 100 g čederio, 50 g tarkuoto parmezano, 70 g lieso jogurto.

Kaip ruošti:

1. Makaronus išvirkite, smulkintus svogūnus ir česnakus apkepkite aliejuje su pipirais, suberkite tarkuotą čederį ir kaitinkite, kol jis išsileis. Nuimkite nuo viryklės ir supilkite jogurtą, garstyčių miltelius.

2. Padažą sumaišykite su makaronais ir smulkintais konservuotais pomidorais, pasūdykite, supilkite į kepimo formą ir užbarstykite parmezano (ar kito panašaus sūrio). Apie 15–20 min. kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje.

 

Kiaulienos muštiniai

Labai paprastas patiekalas, kurį 4 asmenims pagaminsite per 25 minutes.

Fotolia nuotr./Kiaulienos muatiniai
Fotolia nuotr. / Kiaulienos muštiniai

 

Reikės: 4 kiaulienos sprandinės gabalėlių, 2 valg. š. Dižono garstyčių, 100 g džiūvėsėlių, 1 arbat. š. tarkuotos citrinos žievelės, 2 arbat. š. alyvuogių aliejaus.

Kaip ruošti:

1. Kiaulienos gabalėlius nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pasūdykite, pagardinkite pipirais, sudėkite į kepimo formą, aptepkite garstyčiomis.

2. Paskui užtepkite džiūvėsėlių, sumaišytų su aliejumi, citrinos žievelėmis, druska ir pipirais. Masę lengvai paspauskite. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai parus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius