Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visi obuoliai tik apvalūs – ES vaisių ir daržovių kokybės standartai

Dažnai įsivaizduojame, kad prekybos centruose parduodamos daržovės yra apdorotos įvairiais chemikalais, kenksmingos sveikatai ir tikrai ne šviežios. Tačiau realybė yra visiškai priešinga.
Daržovių derlius.
Daržovių derlius. / Scanpix/Panthermedia nuotr.

Europos Sąjunga kontroliuoja jos teritorijoje parduodamų vaisių ir daržovių kokybę. Lietuvoje tuo rūpinasi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, todėl pasidomėjome, kas yra kokybė, kaip ji nustatoma ir kodėl tai svarbu.

Kodėl pomidorai tik apvalūs ir ryškiai raudoni?

Dirbtinumo įspūdį prekybos centruose dažnai sudaro tai, kad vaisiai ir daržovės atrodo tarsi iš reklaminių plakatų – vienodos formos ir spalvos, be didesnių defektų. Būtent produkto dydis, spalva, sulčių kiekis ir cukringumas yra tai, ką vadiname kokybe, kurią griežtai apibrėžia ES teisės aktai.

Visiems vaisiams bei daržovėms, kuriais prekiaujama ES valstybėse taikomi tokie paties būtinieji kokybės reikalavimai.

Visiems vaisiams bei daržovėms, kuriais prekiaujama ES valstybėse taikomi tokie paties būtinieji kokybės reikalavimai. Produktų būklė turi būti tokia, kad jie nenukentėtų vežant bei tvarkant, į paskirties vietą būtų pristatyti tinkamos būklės. Visi produktai turi būti nepažeisti, nesugedę, švarūs, iš esmės be jokių matomų pašalinių medžiagų, be kenkėjų, be perteklinės išorinės drėgmės, be pašalinio kvapo ir skonio.

Tačiau dešimčiai vaisių bei daržovių kategorijų taikomi privalomi ir daug griežtesni specialieji kokybės standartai. Specialieji prekybos standartai taikomi: obuoliams, citrusiniams vaisiams, kiviams, salotoms, persikams ir nektarinams, kriaušėms, braškėms, saldžiosioms paprikoms, vynuogėms, pomidorams. Lietuvoje be šių produktų dar papildomai stebima ir bulvių kokybė.

Trys kokybės klasės

Būtent todėl dažnai ant obuolių etiketės galite rasti užrašą „klasės“. Tokių kokybės klasių yra trys: ekstra, pirma ir antra. „Jei tai ekstra klasės vaisius ar daržovė, jis turi būti absoliučiai be pažeidimų, sufasuotas po vieną. Taip pat taikomas tam tikras dydžio standartas.

Pirmos klasės produktai gali turėti minimalius mechaninius ar odelės pažeidimus. Dažniausi yra antros klasės produktai - jiems galima turėti iki 10 proc. kokybės pažeidimų, galimi dydžio, formos ir spalvos nukrypimai bei defektai“, - teigia Aurelija Drumstienė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė ir valstybinė maisto produktų inspektorė.

Lietuvoje kokybė atitinka standartus

Mažmeniniai pardavėjai dažnai apsidraudžia ir nurodo, kad jų parduodami vaisiai ar daržovės yra antros klasės. Visgi jie gali būti ir kokybiškesni.

„Nors į Lietuvą vaisiai ir daržovės atkeliauja ir iš toliausių Europos valstybių, tačiau turiu pasakyti, kad produktų kokybė net ir po ilgos kelionės atitinka keliamus kokybės standartus. Lietuvoje dažniausiai pasitaiko antros klasės produktai, bet tai nereiškia, kad gauname tik žemiausios klasės vaisius ar daržoves.

Kadangi Europos Sąjungoje  transportavimo kelias gali būti pakankamai ilgas, gamintojas savo produkciją pradžioje gali pažymėti ekstra klase. Tačiau kol vaisiai ar daržovės pasiekia galutinį tikslą, per laiką gali pasikeisti jų klasė. Atsiranda pažeidimų, sumušimų, kurie neleidžiami ekstra klasei.

Mažmeniniai pardavėjai dažnai apsidraudžia ir nurodo, kad jų parduodami vaisiai ar daržovės yra antros klasės. Visgi jie gali būti ir kokybiškesni“, - teigia maisto produktų inspektorė.

Viskas dėl vartotojo

Pirkėjas, produkto etiketėje matydamas pažymėtą klasę gali įsivaizduoti, kokios kokybės daržovė ar vaisius turi būti, kiek pažeidimų leidžiama. Maisto veterinarijos tarnyba vertina ar informacija etiketėje atitinka reikalavimus, todėl tikrina šviežių vaisių ir daržovių kokybę mažmeninėje prekyboje.

Jeigu maisto produktų inspektoriai pamato, kad produktas neatitinka klasės, nurodytos etiketėje, pasiūlo perrūšiuoti, pašalinti sugedusius produktus ir perženklinti suteikiant žemesnę klasę. Todėl rekomenduojame drąsiai rinktis Europos Sąjungoje užaugintus vaisius bei daržoves.

ES finansuojama priemonė

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius