Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 25

Kad grindys blizgėtų: kaip prižiūrėti laminatą ir plyteles

Po remonto ar atnaujinę grindis visi norime, kad pokyčiai ilgiau džiugintų. Tikrai prastas sumanymas namiškiams, net keturkojam augintiniui, liepti vaikščioti avint minkštas šlepetes ir dar ant pirštų galiukų. Ko griebtis, kad grindys ilgai tvertų?
Laminatas
Laminatas / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 1 Grindys

Laminato grindys 

„Fotolia“ nuotr./Laminatas
„Fotolia“ nuotr./Laminatas

Laminato (plūdriųjų) grindų pagrindas – medienos plaušų plokštė. Pasak specialistų, mediena yra jautri drėgmės svyravimams, todėl patalpose, kur suklotos laminato grindys, stenkitės palaikyti 50–65 proc. santykinį oro drėgnį ir 18–22 laipsnių šilumą.

Jei santykinis oro drėgnis smarkiai sumažėja, naudokite patalpų drėkintuvus. Ypač per šildymo sezoną, antraip gali atsirasti plyšelių. Kai drėgmės yra per daug, laminuotos plokštės plečiasi ir išsiklaipo, banguojasi.

Laminato grindis reguliariai siurbkite plastikinį antgalį turinčiu dulkių siurbliu, kad nesubraižytų paviršiaus. Arba valykite gerai išgręžta šluoste. Naudokite tik šios dangos valymo priemones. Jų negalima valyti garais, šiurkščiomis šluostėmis, valikliais su vašku ar poliruoti. Dėmes šalinkite specialiai šioms grindis pritaikytomis priemonėmis.

Verta žinoti. Laminato grindys linkusios braižytis, tad prieškambaryje prie lauko durų būtinai patieskite kilimėlį – sulaikys purvą, apsaugos nuo trinties ir susiraižymo.

Taip pat skaitykite: 5 taisyklės namų orui gaivinti

Kambariuose baldų, ypač kėdžių kojeles apklijuokite specialiu veltiniu (parduotuvėse parduodami specialūs lipnūs paminkštinimai). Kietus plastikinius kėdžių ratukus pakeiskite minkštais guminiais, po kėdėmis su ratukais patieskite specialius kilimėlius.

Plytelės

„Fotolia“ nuotr./Vonios kambarys
„Fotolia“ nuotr./Vonios kambarys

Tiek keraminės, tiek akmens masės plytelių danga lengvai prižiūrima, nes yra atspari drėgmei, trinčiai, temperatūros svyravimams, į ją neįsigeria nešvarumų. Keraminę dangą siurbkite plastikinį antgalį turinčiu siurbliu arba valykite drėgna šluoste. O akmens masės plyteles švarinkite vos drėgna šluoste arba siurbliu su švelnių šerelių antgaliu, antraip nuo vandens pertekliaus gali rastis dėmių.

Plytelių dangoms naudokite neutralius arba silpnai šarminius valiklius, geriausiai – skirtus būtent plytelėms. Rūgštinėmis priemonėmis tinka valyti ką tik išklotas plyteles norint pašalinti klijų, glaisto ar cemento likučius.

Venkite valiklių, kuriuose yra šveičiamųjų dalelių – braižosi, taip pat organinių rūgščių ir riebalų, nes esant didesniam santykiniam oro drėgniui patalpoje ima veistis pelėsis. Be to, susidarius riebalų sluoksniui, plytelių glazūra praranda blizgesį.

Taip pat skaitykite: Kaip tinkamai skalbti užuolaidas iš tam tikrų medžiagų

Taip pat venkite stiprios koncentracijos cheminių valymo priemonių, nes jos gali pažeisti plytelių paviršių. Atsiradusias įtrūkas plytelėse kuo greičiau panaikinkite specialiomis priemonėmis, antraip jose ims kauptis purvas ir pelėsis.

Verta žinoti. Kad plytelės nesuskilinėtų, nesusibraižytų, baldų kojas apklijuokite veltiniu. Plytelių jungiamąsias siūles (ypač vonios ir virtuvės kambariuose) patartina ištepti specialia priemone. Ji plyteles padengia psauginiu sluoksniu ir neleidžia tarpeliuose kauptis nešvarumams.

Plačiau apie tai, kaip prižiūrėti įvairių rūšių dangą, kad ji ilgai tarnautų, skaitykite 17-ajame savaitraščio „Ji“ numeryje!

Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalo „Ji“ viršelis (17 nr.)
Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalo „Ji“ viršelis (17 nr.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius