Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Majamio motociklų karalienės gali tikėtis visko – Bessie Stringfield

Pirmoje XX amžiaus pusėje Amerikos gyventojai pradėjo gyventi amerikietiškosios svajonės idealais. Tačiau ši svajonė buvo pasiekiama tik vienai gyventojų daliai – dėl rasinės atskirties afroamerikiečiai gyveno visai kitokį gyvenimą.
Bessie Stringfield
Bessie Stringfield / Iš

Visgi Bessie Stringfield, jaunutė afroamerikietė motociklu ieškodama savo gyvenimo kelio sulaužė visus tuometinius rasinius ir lyčių prietarus.

Per jauna motociklui

Kai Jamaikoje gimusiai Bessie buvo penkeri, ją įsivaikino airė, gyvenusi Bostone. Ypač katalikiška moteris mergaitei leido turėti viską, ko tik šioji panorėdavo. Tik visuomet primindavo, kad Dievo sūnus yra vienintelis, kuris gali suteikti iš tikrųjų viską. Bessie visą gyvenimą tikėjo, kad būtent Dievo sūnus jai suteikė gebėjimus vairuoti motociklą, kai ji užsėdo ant savo pirmojo būdama vos penkiolikos ir visai nesuprasdama mechanikos.

Kelią rinkdavosi mesdama monetą

Motociklas Bessie tapo gyvenimo paieškų priemone, o kartais ir pastoge. Per savo jaunystę, Bessie aštuonis kartus yra pervažiavusi Ameriką, iš viso aplankydama 48 valstijas. O ir kelią ji pasirinkdavo mesdama monetą – ji visuomet tikėjo, kad Dievo sūnus ją saugo. Ir nors kelyje ne kartą yra susidūrusi su nedraugiškais vairuotojais, Bessie nepabūgo pervažiuoti net pietinių valstijų, kuriose rasinė atskirtis buvo itin nuožmi. Tačiau ji rado daugybę gerų žmonių, įsileidusių Bessie į savo namus nakčiai, o jei nerasdavo – nakvodavo ant savo motociklo kuro kolonėlėse.

Dalyvavo kare

Bessie ir jos motociklas kelyje buvo tarsi vienas kūnas – dėl šio merginos išskirtinumo Amerikos armija pakvietė Bessie dalyvauti Antrajame Pasauliniame kare. Ir taip viena mergina atsidūrė tarp vyrų – nešiodama žinutes tarp dalinių, savajame ji buvo ne tik vienintelė mergina, bet ir vienintelė afroamerikietė.

Įkvėpė judėjimą už rasinę lygybę

Bessie kelionės neturėjo konkretaus tikslo, juo labiau ji neketino priešintis visuomenės nuostatoms ar kelti nepatogių klausimų. Kaip pati Bessie sako, viskas, ko ji tuomet norėjo – tai pažinti ją supantį pasaulį. Visgi perskrodusi visą Ameriką ji negalėjo nepalikti savo ženklo sutiktų žmonių širdyse. Apie Bessie ėmė sklisti legendos ir jaunutė afroamerikietė tapo vilties simboliu visiems, kurie gyveno engime, priespaudoje ir netikėjo savo jėgomis.

Majamio motociklų karalienė

Baigusi savo keliones, Bessie persikėlė į Majamį, kurio gyventojus toliau stebino savo vairavimo įgūdžiais. Bessie gyvenimo patirtis lėmė, kad ji pasirinko seselės profesiją, tačiau motociklų nepamiršo. Majamyje ji įkūrė „Geležinio arklio motociklų klubą“ ir motociklais važinėjo iki pat savo gyvenimo pabaigos 1993 metais. Išeidama iš šio pasaulio ji paliko įspūdingą 27 Harley Davidson motociklų kolekciją ir labai gyvą, nuotaikingą ir įkvepiančią jaunos merginos istoriją. Būtent apie tokias moteris, iš kurių gali tikėtis visko, pasakoja jau šeštasis tarptautinis moterų kino festivalis „Šeršėliafam“.

Tarptautinis moterų filmų festivalis „Šeršėliafam“ – kovo 3–13 d. kino teatruose „Pasaka“ ir „Skalvija“ Vilniuje.  Daugiau informacijos rasite adresu: www.serseliafam.com

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius