Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaunietė rašytoja Ineza Janonė įsteigė literatūrinę premiją, skirtą jos vyrui atminti

Kaunietės rašytojos Inezos Juzefos Janonės savo lėšomis įsteigta literatūrinė premija – išskirtinis atvejis. Prieš ketverius metus mylimo vyro, rašytojo Jurgio Buitkaus, netekusi moteris premiją pavadino būtent jo vardu.
Jurgis ir Ineza Buitkai
Jurgis ir Ineza Buitkai / Asmeninio archyvo nuotr.

Tokia dvylikos poezijos ir prozos knygų autorės iniciatyva verta pagarbos. Ne pačius geriausius laikus išgyvenančioje Lietuvoje dėmesys kultūrai, ypač rašytojams, itin menkas. Talentingi rašytojai dažnai lieka niekam nežinomi, nes jų knygų niekas neleidžia, o patys jie neturi pinigų. Tokia situacija I.J.Janonei puikiai pažįstama. Joje buvo atsidūrusi ir ji pati, ir jos vyras. Prozininkė ir poetė siekia padėti šviesos tunelio gale nebematantiems kūrėjams ir taip įprasminti savo vyro atminimą.

„Jurgis buvo labai talentingas rašytojas. Tiesa, knygą išleido vos vieną, bet rašė nemažai. Įspūdingu debiutu literatūrinį kelią pradėjusiam rašytojui iki galo atsiskleisti sutrukdė nuolat veidmainiauti vertusi konjunktūra. Nenorėdamas su tuo taikstytis buvai ir vis dar esi ignoruojamas. Užsisklęsti vertė ir kasdieninė kova su nepritekliais. Įsteigdama Jurgio Buitkaus literatūrinę premiją noriu padėti prasimušti tikriesiems talentams ir taip įamžinti savo mylimo vyro vardą“, – savo sprendimą paaiškino Ineza.

Ji stengsis ieškoti brandžių kūrinių rašytojų, kurie nepriklauso vadinamajam elitui ir nesistengia prie jo prisiplakti, todėl dar niekada nebuvo apdovanoti jokia premija.

Jurgis Buitkus buvo Lietuvos rašytojų sąjungos narys, prozininkas, publicistas. Nors jis rašė nemažai, kūrybos beveik nepublikavo. Į klausimą kodėl, atsakymo Ineza ieško iki šiol. Pastaraisiais metais rašytoja intensyviai dirbo prie vyro rankraščių. Jos dėka jau išleista ne viena Jurgio Buitkaus knyga. 2008 metais Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla išleido J.Buitkaus apsakymų rinktinę, kurią ypač gerai įvertino Nacionalinės premijos laureatas rašytojas Juozas Aputis.

„Ne viename knygos pasakojime pasijunti išėjęs į gaivią kalbos erčią" – sužavėtas kalbėjo kritikas.

Paraiškas Jurgio Buitkaus literatūrinei premijai gauti galima siųsti į Lietuvos rašytojų sąjungą iki šių metų balandžio 1 d. Dalyvauti gali visi norintys rašytojai. Balandžio 18 dieną, J.Buitkaus gimimo dieną, penki komisijos nariai paskelbs premijos laimėtoją. Komisiją sudaro rašytoja ir premijos steigėja Ineza Juzefa Janonė, literatūros kritikas Alfredas Guščius, filosofas Andrius Konickis, rašytoja ir vertėja Alma Lapinskienė bei Rašytojų sąjungos pirmininko pavaduotoja Birutė Jonuškaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius