-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygą pristatęs baleto šokėjas Petras Skirmantas: viską sudėjau į knygą ir vėl esu laisvas

Apie neprarastą laiką – baleto legendos Petro Skirmanto laiškuose. Sekmadienį Vilniaus Rotušėje pristatyta jo knyga, skirta kūrybinės veiklos 40-mečiui. Pasak artisto, metai praėjo tarsi diena, o visą patirtį ir išgyvenimus sudėjęs į knygą, jis dabar verčia pirmą kito gyvenimo etapo puslapį.
Petras Skirmantas
Petras Skirmantas / BFL nuotr.
Temos: 1 Baletas

Svarstęs chirurgo, vėliau lakūno karjeros perspektyvas devynerių P.Skirmantas afišoje pamatė įspūdingą Aleksejaus Jermolajevo šuolį spektaklyje „Vėtros dievas“. Baleto artistas svarsto, galbūt tai likimas – nes būtent ši fotografija ir atvedė jį į šokio pasaulį.

„Jis mane taip sužavėjo. Aš pasakiau tėvams: veškit mane, aš noriu ten. Kadangi buvau nebuvęs Vilniuje, tai mama sako tėvui: vešk, tegul pasižiūri sostinę. Vis tiek niekas nepriims“, – prisimena baleto šokėjas P.Skirmantas.

Taip P.Skirmantas pateko į Čiurlionio menų mokyklą, o į didžiąją sceną žengė 1974-aisiais. Dvejus metus šoko baleto trupės kordebalete, stažavosi tuometinio Leningrado Mažajame teatre, tada ir paruošė pirmąjį solo vaidmenį balete „Žizel“, žadėjusį Skirmantui ilgą karjerą. Šiandien menininkas mini kūrybinės veiklos 40-metį.

Svarstęs chirurgo, vėliau lakūno karjeros perspektyvas devynerių P.Skirmantas afišoje pamatė įspūdingą Aleksejaus Jermolajevo šuolį spektaklyje „Vėtros dievas“.

„Kai žiūri į skaičių 40, atrodo labai daug, bet tie metai prabėgo kaip viena diena. Ir viską, ką nešiojau ant savęs kaip kuprą, dabar aš sudėjau į knygą ir vėl esu laisvas – galiu pradėt nuo nulio“, – tikina P.Skirmantas.

Svarstydamas, kas artistui atnešė sėkmę, P. Skirmantas įvardija sunkų darbą ir didelę kantrybę. O jei prie viso to yra ir šiek tiek talento – karjera, pasak jo, klostosi puikiai. Knygos sudarytojai sako, kad ji bus įdomi ne tik meno žmonėms – knyga turėtų patraukti ir mėgstančius lengvą, romantišką literatūrinį stilių.

„Mes jį puikiai žinojom kaip artistą, bet čia jis atsiskleidžia kaip labai įdomi, įvairiapusė asmenybė: labai darbštus, labai kūrybingas, skrupulingas“, – teigia knygos „Neprarastas laikas. P. S. laiškai“ sudarytojas Helmutas Šabasevičius.

Po aktyvios sceninės veiklos dvidešimtmečio 1994 aisiais P.Skirmantas įkūrė labdaros fondą „Dance“, kurio lėšos skiriamos gabiems, jauniems baleto šokėjams, vėliau pradėjo pedagogo darbą Čiurlionio menų mokykloje.

Nuo 2001-ųjų jis – Muzikos ir teatro akademijos Šokio ir judesio katedros dėstytojas. Apdovanotas Kultūros ministerijos „Auksiniu scenos kryžiumi“, Baltijos Asamblėjos medaliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius