-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė aktorė Rūta Staliliūnaitė (papildyta 13.08 val.)

Mirė ilgametė Kauno valstybinio dramos teatro aktorė, Nacionalinės premijos laureatė Rūta Staliliūnaitė, BNS pirmadienį patvirtino dabartinis teatro vadovas Egidijus Stancikas.
Rūta Staliliūnaitė
Rūta Staliliūnaitė / BFL/Gedimino Savicko nuotr

R.Staliliūnaitei buvo 73 metai. Aktorė mirė po ilgos kovos su vėžiu. Aktorė mirė naktį iš sekmadienio į pirmadienį Kauno klinikose. Kur R.Staliliūnaitė bus pašarvota bei kur ir kada palaidota paaiškės artimiausiu metu.

Papildyta 10.07 val.: Premjeras Andrius Kubilius užuojautoje sakė, kad Lietuva neteko vienos didžiausių aktorių, kuri tapo mūsų teatro simboliu ir aukštojo teatrinio meno etalonu.

„Priklausau tai kartai, kuri matė aktorės sukurtą karalienę Barborą, Ibseno Norą, Baltaragio Jurgą, Kleopatrą, Blanšą...“, – sakė premjeras A.Kubilius.

„Esu tikras, kad šviesus aktorės atminimas, jos trapumas ir stiprybė, balsas, prigimties maksimalizmas ir sukurti vaidmenys ilgam liks tūstančių jos asmenybės ir talento gerbėjų širdyse ir atmintyje. Reiškiu nuoširdžią užuojautą velionės R.Staliliūnaitės artimiesiems, užjaučiu ir Lietuvos teatro bendruomenę dėl šios skaudžios ir nepataisomos netekties“, – teigė premjeras.

1938 metų sausį Šiauliuose gimusi R.Staliliūnaitė Kauno valstybiniame dramos teatre dirbo 1963–1993 metais, kur sukūrė daug pagrindinių, ryškių vaidmenų. 2008 metais aktorė tapo Nacionalinės premijos laureate. Šiemet aktorė Auksinių scenos kryžių apdovanojimuose gavo Padėkos premiją už kūrybos indėlį į teatro meną.

Papildyta 12.54 val. Atsisveikinti su aktore bus galima gegužės 11 d. 11-21 val. Kauno valstybiniame dramos teatre, gegužės 12 d. 10-12 val. Kauno Šv. Apaštalo Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje.

R.Staliliūnaitė bus laidojama Gegužės 12 d. Pašušvio kapinėse Radviliškio rajone. Artimieji prašo su Rūta atsisveikinti kukliu gėlės žiedu.

Papildyta 13.08 val. Prezidentė Dalia Grybauskaitė užuojautos laiške pabrėžė, kad aktorės mirtis ir didelė netektis tiek šalies menininkams, tiek visai Lietuvai.

"Tai didžiulė netektis Lietuvai ir visam meno pasauliui. R.Staliliūnaitės sukurti vaidmenys ir literatūriniai skaitymai visiems laikams įamžino šios kūrėjos talentą", - teigė šalies vadovė.

"Legendinis Barboros Radvilaitės vaidmuo, įkūnytas didžiosios aktorės, ne vienai kartai simbolizuoja Lietuvos kelią į laisvę. R.Staliliūnaitė išliks daugelio žmonių atmintyje ir Lietuvos teatro istorijoje kaip išskirtinio meistriškumo aktorė, sukūrusi ne vieną įsimintiną vaidmenį, tapusį brandžios, įtaigios ir nuoširdžiai išgyventos kūrybos pavyzdžiu ateities kartoms", - rašoma prezidentės užuojautoje.

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė užuojautoje rašė, kad legendos neteko ne tik teatras, bet ir visa Lietuva.

"Iškeliavo į Anapilį asmenybė, kuri simbolizavo ne tik savo amžininkų kartą ir ne tik pačią darbščiausią ir talentingiausią aktorystę. Ji simbolizavo tyliąją ir prasmingąją Lietuvą – tą, kuri nesiveržia į pirmuosius laikraščių puslapius ir televizijos ekranus, o kantriai augina vaikus, kuria ir saugo kultūrą, rašo ir skaito knygas.", – teigė I.Degutienė.

Pasak parlamento vadovės, R.Staliniūnaitė ypač daug dėmesio skirdavo nacionalinei dramaturgijai, lietuvių klasikai ir poezijai.

"Mintimis norėčiau Aktorei atskirai padėkoti už dėmesį nacionalinei dramaturgijai ir lietuviškam žodžiui, mūsų klasikai, mūsų poezijai. Inscenizacijos, skaitymai, literatūros vakarai, skirti mažų ir didelių žiūrovų auditorijai – daugybei meninės veiklos sričių, daugybei gyvo žodžio gerbėjų užteko R.Staliliūnaitės laiko ir pastangų, dvasios ir talento, pagarbos ir meilės. Viso to, ko šiandien neretai pasigendame ne tik teatro scenoje ir televizijos ekrane, bet ir kasdieniame bendravime, šeimoje ar mokykloje", – teigė I.Degutienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius