-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 04 21 /22:59

Mirė lenkų menininkė Magdalena Abakanowicz, kurios darbų yra ir Europos parke

Mirė garsi lenkų skulptorė ir tekstilininkė Magdalena Abakanowich, kurios sukurtos įspūdingos begalvės figūros buvo demonstruojamos daugybėje pasaulio šalių, penktadienį pranešė Lenkijos kultūros ministerija.
Lenkų skulptorė Magdalena Abakanowicz
Lenkų skulptorė Magdalena Abakanowicz / „Scanpix“/AP nuotr.

„Ji mirė naktį iš ketvirtadienio į penktadienį“, – teigiama ministerijos pranešime apie 86 metų menininkės netektį.

M.Abakanowicz, kurios tėvas buvo tolimas mongolų karvedžio Genghis Khano palikuonis, o motina – kilusi iš lenkų aristokratų šeimos, gimė 1930 metais Falentų gyvenvietėje, centrinėje Lenkijos dalyje.

Ji išgyveno nacistinės Vokietijos invaziją į Lenkiją, Varšuvos bombardavimą ir stalinizmą – visa tai turėjo įtakos jos kūrybai.

Varšuvos dailės akademiją baigusios menininkės pirmieji kūriniai buvo didelio formato tapybos darbai, vėliau ji ėmėsi netradicinių tekstilinių skulptūrų, ir jas pagal savo pavardę pavadino „abakanais“.

Praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje ji skyrė daug dėmesio žmogaus kūnui, daug metų buvusiam menininkės įkvėpimo šaltiniu, iš kurio atsirado tokie kūriniai kaip „Pečiai“, „Galvos“, „Minia“, „Išsibarsčiusios figūros“, „Šokančios figūros“ ir „Kaukolės“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lenkų skulptorės Magdalenos Abakanowicz skulptūros
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lenkų skulptorės Magdalenos Abakanowicz skulptūros

Iš tokių medžiagų kaip akmuo, medis ar bronza M.Abakanowicz kūrė žiūrovui įsimenančias dešimčių ar net šimtų begalvių, belyčių, vienodų figūrų kompozicijas.

M.Abakanowicz darbai eksponuojami Paryžiaus, Seulo ir Vašingtono muziejuose. Kai kurios jos skulptūras galima rasti gana neįtikėtinose vietose – ant Niujorko Metropolitano meno muziejaus stogo, vienos Jeruzalės kalvos ar didelės vandens talpyklos Varšuvoje.

Menininkė sulaukė didelio tarptautinio pripažinimo, gavo Prancūzijos menų ir literatūros ordiną ir buvo apdovanota už viso gyvenimo pasiekimus Tarptautiniame skulptūros centre Naujajame Džersyje.

Europos centro muziejuje Europos parke netoli Vilniaus yra pastatyti du jos įspūdingi darbai – „Neatpažinto augimo erdvė“ (1998) ir „Burtininkas“ (2009). Menininkė, kada buvo kuriami jos darbai, daug kartų lankėsi Europos parko muziejuje.

Europos parko nuotr./Magdalenos Abakanowicz sukurtas darbas Europos parke
Europos parko nuotr./Magdalenos Abakanowicz sukurtas darbas Europos parke

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius