Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytautas Šapranauskas liks amžinai gyvas teatre ir kine sukurtais įsimintinais vaidmenimis

Ketvirtadienio popietę apskriejusi kraupi žinia apie aktoriaus Vytauto Šapranausko mirtį daugelį nukrėtė kaip elektra. Charizmatiška asmenybė, vienas talentingiausių ir charizmatiškiausių Lietuvos artistų gerbėjų atmintyje išliks gyvas savo ryškiais vaidmenimis ne tik televizijoje, bet ir teatre bei kine.
Filmavimo akimirka
Vytautas Šapranauskas filme "Valentinas Vienas" / „Tauras Films“ archyvo nuotr.

1980 m. baigęs Lietuvos valstybinę konservatoriją (dabartinę Lietuvos muzikos ir teatro akademiją), Vytautas Šapranauskas savo kūrybinį kelią pradėjo Rusų dramos teatre. Aktorius sukūrė kelias dešimtis vaidmenų tokiuose spektakliuose kaip „Barbora Radvilaitė“ (1980), „Kitąsyk senų senovėje“ (1980), „Kupriukas muzikantas“ (1981), „Chotabyčius“ (1982), „Činario manifestas“ (1983), „Du klevai“ (1983), „Skrendant virš gegutės lizdo“ (1984), „Eiliniai“ (1984), „Snieguolė ir septyni nykštukai“ (1986), „Sąžinės diktatūra“ (1987), „Ekspromtas“ (1987), „Juodanosės prasižiojo“ (1987), „Muzikos pamokos“ (1988), „Gervės plunksnelė“ (1988), „Kvietimas į ešafotą“ (1989), „Kristus ir Antikristas“ (1990).

1990 metais V.Šapranauskas perėjo į Vilniaus mažąjį teatrą pas režisierių Rimą Tuminą.

„Kai prasidėjo „Vyšnių sodo“ repeticijos, aš išėjau iš Rusų dramos teatro ir perėjau į Mažąjį. Aš, beje, buvau pirmasis šio teatro darbuotojas – ar tik ne ūkio dalies vedėjas? Dar nebuvo Mažojo teatro, o mano pareigos jau buvo“, – taip pats aktorius apie šį karjeros vingį pasakojo Gražinos Baikštytės pernai pasirodžiusioje knygoje „Rimo Tumino sodas“.

Be „Vyšnių sodo“, talentu apdovanotą aktorių Vilniaus mažajame teatre žiūrovai matė spektakliuose „Čia nebus mirties“ (1990), „Galilėjus“ (1992), šio teatro simboliu tapusiame „Nusišypsok mums, Viešpatie“ (1994), „Maskaradas“ (1997), „Revizorius“ (2001), „Belaukiant Godo“ (2002) ir „Trys seserys“ (2005). „Domino“ teatre artistas vaidino spektakliuose „Mano žmonos vyras“, „Vilnius – Dakaras“ ir „Nuodėmių miestas“.

Prieš tragišką pasitraukimą iš šio pasaulio V.Šapranauskas pasakojo kartu su Kostu Smoriginu statantis Sigito Parulskio pjesę, parašytą specialiai jam. Deja, žiūrovai šio pastatymo nebepamatys.

Savo charizma V.Šapranauskas spinduliavo ir iš kino ekrano – jis sukūrė ryškius herojus filmuose „Vilniaus getas“ (2006), „Lernavan“ (2006), „Zero 2“ (2010). Šiemet pasirodžiusioje komedijoje „Valentinas Vienas“ (2013) V.Šapranauskas suvaidino vienišių, kurį, anot jo paties, vaidino iš asmeninės patirties. Kino žiūrovai galės pamatyti šį išskirtinį Lietuvos aktorių dar vienoje kino juostoje – naujausiame režisieriaus Emilio Vėlyvio filme „Flight Redirected“, kurio pats V.Šapranauskas visų liūdesiui nebesulaukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius