Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Aukso vainikais“ apdovanoti geriausių liaudies meistrų darbai

Lietuvos nacionaliniame muziejuje iškilmingai pagerbti ir vainikuoti jau dešimtosios respublikinės konkursinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ laureatai.
„Aukso vainikas“ laureatų paskelbimo ir vainikavimo iškilmės.
„Aukso vainikas“ laureatų paskelbimo ir vainikavimo iškilmės. / LNM nuotr.

Tradiciškai Trijų karalių dieną vertinimo komisija nugalėtojais paskelbė po vieną vaizdinės, taikomosios dailės ir kryždirbystės atstovą, rašoma Lietuvos nacionalinio muziejaus pranešime žiniasklaidai.

„Aukso vainiko“ konkursui-parodai pristatyti trijų kategorijų kūriniai: kryždirbystė: kryžiai, stogastulpiai, koplytstulpiai, koplytėlės ir kiti tradiciniai paminklai; vaizdinė liaudies dailė – skulptūra, tapyba, grafika ir karpiniai; taikomoji liaudies dailė, apimanti tekstilę, keramiką, kalvystę, juvelyriką, taikomuosius medžio dirbinius, paprotinę dailę: margučius, verbas, sodus, kaukes.

LNM nuotr./Meno paroda „Aukso vainikas“
LNM nuotr./Meno paroda „Aukso vainikas“

Kaip geriausi 2014 metų liaudies meistrai simboliniais liaudies meistrės, juvelyrės M. Gutauskienės sukurtais aukso vainikais papuošti skulptorius Kazimieras Martinaitis iš Garliavos (Kauno r.), tošinių dirbinių meistrai Vytautas ir Raimonda Ramanauskai iš Mažeikių ir kryždirbys Antanas Vaškys iš Plokštinės k. (Plungės r.), aukso vainiką pelnęs jau antrą kartą.

Pasak dr. Teresės Jurkuvienės, ši paroda-konkursas ne tik skatina šiandienius meistrus sistemingai perteikti vertingiausias savo idėjas, bet ir atspindi besiformuojančias tautodailės bei jos žanrų raidos tendencijas.

LNM nuotr./„Aukso vainikas“ laureatų paskelbimo ir vainikavimo iškilmės.
LNM nuotr./„Aukso vainikas“ laureatų paskelbimo ir vainikavimo iškilmės.

Konkursinių parodų ciklas, Lietuvos liaudies kultūros centro sumanytas ir pradėtas 2005 metais, turi ypatingą uždavinį – išsaugoti vertingiausius tradicinės lietuvių liaudies dailės bruožus šiandienos kultūroje, paskatinti visų dailės šakų kūrėjus dažniau ieškoti įkvėpimo senosiose tradicijose, drąsiai, savaip jas interpretuoti ir kurti.

Geriausiais pripažintų ir visų kitų konkurse dalyvavusių liaudies meistrų darbus visi norintieji kviečiami apžiūrėti LNM eksponuojamoje parodoje „Auksinis vainikas“.

Šalies nagingiausių tautodailininkų darbus parodoje „Aukso vainikas“ galima apžiūrėti iki vasario 1 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius