Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metų muziejininko apdovanojimas – Valdovų rūmų darbuotojui Daliui Avižiniui

Garbingas profesinis apdovanojimas jam skirtas už aktyvią muziejinę veiklą ir nuopelnus muziejininkystės srityje 2013 m. kaupiant, eksponuojant ir populiarinant lituanistinį paveldą.
Katedros aikštėje – Lietuvos kariai, vilkintys istorines uniformas ir senoviniai pabūklai.
Valdovų rūmai / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Kiekvienas muziejus yra gyvas ne tik dėl čia sukauptų unikalių radinių ir vertybių, bet ir visų pirma dėl čia dirbančių žmonių. Labai sunku keliais žodžiais apibrėžti įvairiopo muziejininkų darbo didelę svarbą, tačiau, jeigu muziejuje dirba profesionalai ir kūrybingos asmenybės, rezultatai akivaizdūs: muziejus tuomet turi savo kelią ir lengvai pelno lankytojų simpatijas. Į tai ir norime atkreipti visų dėmesį šiandien, apdovanodami Metų muziejininką, Valdovų rūmų muziejaus specialistą Dalių Avižinį“, – sako Lietuvos muziejų asociacijos vadovas-valdybos pirmininkas Raimundas Balza.

Dešimtuoju Metų muziejininku Lietuvoje tapęs Valdovų rūmų muziejaus Rinkinių apskaitos ir saugojimo skyriaus vedėjas D.Avižinis šią nominaciją pelnė už ilgametę ir rezultatyvią mokslinę, muziejinę bei visuomeninę veiklą, kaupiant, eksponuojant ir populiarinant lituanistinį paveldą nacionaliniu ir tarptautiniu lygmenimis.

Nuo Valdovų rūmų muziejaus įkūrimo iki šiol D. Avižinis eina Rinkinių apskaitos ir saugojimo skyriaus vedėjo pareigas. Jo profesinis kelias muziejininkystės srityje buvo kryptingas ir nuoseklus. D. Avižinis Vilniaus universitete įgijo istorijos magistro laipsnį. Į muziejinę veiklą jis įsitraukė dar studijų metais, kai 2003 m. Lietuvos dailės muziejuje atliko taikomąją praktiką, aktyviai padėdamas rengti parodą „Lietuvos valstybės kūrėjai (XVI–XIX a.)“. Išbandęs keletą muziejininkystės sričių, nuo 2006 m. D. Avižinis pasirinko muziejaus rinkinių apskaitos bei saugojimo kryptį ir esmingai prisidėjo formuojant Valdovų rūmų muziejaus Kultūros, meno ir istorijos rinkinį, kuriant šio muziejaus atkurtų istorinių reprezentacinių interjerų turiningą ekspoziciją.

Metų muziejininko vardo nominaciją Lietuvos muziejų asociacija įsteigė 2005 metais. Ji kasmet teikiama pasitinkant Tarptautinę muziejų dieną labiausiai nusipelniusiems muziejininkams

Populiarinant lituanistinį paveldą nacionaliniu ir tarptautiniu lygmenimis, D.Avižinis daug prisidėjo prie Lietuvoje bei užsienyje organizuotų tarptautinių parodų: „Kryžiai yra dorybės ženklas, o Strėlė – pergalės... Sapiegos – valstybininkai, meno mecenatai ir kolekcininkai“ bei „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų ir didikų portretai iš Ukrainos muziejų“, vykusių Lietuvos dailės muziejaus Vilniaus paveikslų galerijoje (2012); „Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai Vilniuje“ Baltarusijos Respublikos nacionaliniame istorijos muziejuje (2012); „Jadvygos Jogailaitės brangenybių skrynutė. Šedevras iš Valstybinio Ermitažo rinkinių“, „Istoriniai gobelenai iš Lenkijos karališkųjų rezidencijų“ (2013), „Vytautas Didysis su Ona ir kiti Europos valdovai XVI a. pradžios akvarelėse“ (2014) Valdovų rūmų muziejuje. D.Avižinis aktyviai dalyvauja įvairiose nacionalinėse ir tarptautinėse mokslinėse konferencijose, taip pat yra parašęs nemažai mokslinių publikacijų, prisidėjęs rengiant įvairius leidybinius projektus. Muziejininkas noriai talkina organizuojant muziejaus kultūros bei edukacijos projektus – juos paįvairina visuomenei skirtomis įdomiomis paskaitomis bei specializuotais Gotikos, Renesanso ir Baroko epochų istorijos bei kultūros vertybių pristatymais.

Kasmet teikiama Metų muziejininko vardo nominacija šiais metais yra jubiliejinė – dešimtoji. Anksčiau šia nominacija pagerbta Lietuvos jūrų muziejaus vyriausioji fondų saugotoja Rūta Mažeikienė, Lietuvos nacionalinio muziejaus Ikonografijos skyriaus vyresnioji muziejininkė Dalia Keršytė, Maironio lietuvių literatūros muziejaus Išeivių literatūros skyriaus vedėja dr. Virginija Paplauskienė, Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorė Elvyra Spudytė, Trakų istorijos muziejaus vyriausioji fondų saugotoja Irena Senulienė, Kretingos muziejaus Istorijos skyriaus vedėjas Julius Kanarskas, Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Taikomosios dailės skyriaus vedėja dr. Aldona Snitkuvienė, Lietuvos liaudies buities muziejaus etnologė Janina Samulionytė, M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos muziejaus muzikologė Kristina Mikuličiūtė-Vaitkūnienė.

Metų muziejininko vardo nominaciją Lietuvos muziejų asociacija įsteigė 2005 metais. Ji kasmet teikiama pasitinkant Tarptautinę muziejų dieną labiausiai nusipelniusiems muziejininkams už Lietuvos muziejininkystės plėtrą, muziejų veiklos aktualinimą, reikšmingų ir unikalių eksponatų kaupimą, saugojimą, restauravimą ir tyrimą, materialinių, dvasinių ir gamtos vertybių eksponavimą, populiarinimą ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius