Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tekstilininkių grupė „Baltos kandys“ Berlyne švęs „Šventę“

Gerai Lietuvoje ir už jos ribų žinomos tekstilininkių grupės „Baltos kandys“ (Austė Jurgelionytė, Karolina Kunčinaitė, Miglė Lebednykaitė, Rasa Leonavičiūtė, Laura Pavilonytė, Julija Vosyliūtė) kūrinys „Šventė“, kurio parodų geografija – Kroatija, Argentina, Ukraina, Olandija, Kinija ir kitos šalys, kovo 7 d. atkeliaus ir bus pristatytas Berlyne, galerijoje „Trofėjas“.
Tekstilininkių grupės „Baltos kandys“ kūrinys „Šventė“
Tekstilininkių grupės „Baltos kandys“ kūrinys „Šventė“ / Lietuvos ambasados Vokietijoje nuotr.

Tradicinės bei netradicinės lietuviškos vaišės iš vilnos – mišrainės, žirneliai, keptos žuvys, sūriai, sausainiai, farširuoti kiaušiniai, įvairūs vaisiai bei desertai parodos lankytojams nuolat sukelia nenumaldomą apetitą bei susižavėjimo nuostabą. Tad Lietuvos tekstilininkių  kūrinys „Šventė“ – tai menine kalba užfiksuotas valgymo, šventimo, dalinimosi maistu, bendrystės, bei bičiulystės ritualas, kuris archajinėse kultūrose išreikšdavo pasaulio atkūrimo ir perkūrimo laiką, kai žmonės susiburia ir valgydami bendrauja su dievybėmis, anapilin išėjusiais artimaisiais bei tarpusavyje. Kūrinyje tematizuojama bendrystės tradicija, kuri dažniausiai yra susijusi su susitikimu ir valgymu prie vieno stalo. Žmogui valgymas –  intymus veiksmas, o valgymas kartu ypatingo artumo išraiška. Kaip teigia menininkės: „Įvairiose kultūrose maistas, bei valgymas sykiu yra ir religinis ritualas, tai patvirtina daugybė iki mūsų dienų išlikusių maisto patiekimo, valgymo ir jo aukojimo papročių.“

Berlyne ši sakralumo nuotaika  bus kuriama ir antrąja kūrinio dalimi – ant ekspozicinės erdvės sienos bus rodomas video filmas, kuriame užfiksuotas pačių menininkių susitikimas prie bendro stalo. Šimtamečių liepų pavėsyje, šešių jaunų, baltai apsirengusių moterų dalinimasis maistu, valgymo, šnekučiavimosi, šventimo procesas prie balta staltiese užkloto ir gausiais valgiais padengto stalo, primena laikus, kai toks pasisėdėjimas sujungdavo gyvuosius ir mirusius.

„Šis gyvas veiksmas, prie vaišių stalo, išreiškia dalinamasi mintimis, energija ir informacija  perduodama per meno kūrinius, nes menas taip pat maistas, tik skirtas dvasiai“ – teigia grupės „Baltos kandys“ menininkės, kviesdamos pasimėgauti dvasiniu maistu, kuris tikrai sužadins ir tikrąjį, skrandyje jaučiamą apetitą.

Paroda kovo 8–22 d. veiks galerijoje „Trofėjas“ (Wielandstr. 31, 10629 Berlynas).
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius