Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vilnius Street Art“: kodėl viena Vilniaus rotušės kolona yra auksinė?

Prieš mėnesį „Sostinės dienose“ startavęs pirmasis gatvės meno festivalis „Vilnius Street Art“ miestą pagyvino penkiais viešais meno kūriniais ir įsuko diskusiją, kas yra gatvės menas.
Gatvės meno festivalio „Vilnius Street Art“ projektas ant Vilniaus rotušės
Gatvės meno festivalio „Vilnius Street Art“ projektas ant Vilniaus rotušės / „Upperstudio“ nuotr.

Ši diskusija ypač suaktyvėjo po vieno bomberio naktinio darbo ant „Lietuvos“ kino teatro, kur festivalio metu menininkas Ernestas Zacharevičius buvo įgyvendinęs savo kūrinį. Sudarydami programą festivalio organizatoriai siekė gatvės meną pristatyti ne vien kaip piešinius ant sienų – pakviestos dvi menininkų komandos sukūrė erdvinius darbus. Vienas jų – simbolinė Auksinė Rotušės kolona, menininkų dueto „Upperstudio“ projektas.

Ivane Ksnelashilis (Gruzija) ir Sebastiano Maiolino (Italija) jau atlikę darbą teigė, kad tai buvo vienas įdomiausių ir sudėtingiausių jų projektų, o ir pati vieta labai atsakinga. Tad gavę pasiūlymą sukurti projektą vienai Rotušės kolonai, menininkai ilgai mąstė ir gludino koncepciją ir pasirinko iš dalies santūrų, tačiau įspūdingą sprendimą – kraštinę dešiniąją koloną apvyniojo aukso spalvos folija. Tokiu būdu menininkai siekė pabrėžti klasicistinio pastato – Rotušės – svarbą.

Taurusis metalas auksas įprastai yra naudojamas interjero ar daiktų apdailai išryškinant jų svarbą. Aukso panaudojimas išorėje tampa reikšmingu funkcijų apkeitimu. Pro šį kūrinį verta praeiti kiekvienam po dienos darbų, kai saulės šviesa krenta būtent ant „auksinės“ kolonos, kitas palikdama šešėlyje. Natūralus apšvietimas susišaukia su Arkikatedros stogo auksiniu kryžiumi, taip pat spindinčiu iš tolo saulei leidžiantis. Beje, miestiečiai šią „auksinę“ koloną jau spėjo smagiai praminti „spindinčiu gruzinišku dantimi“, nepamiršdami abipusės simpatijos gruzinų tautai. Patys menininkai sakosi esantys patenkinti rezultatu po išties sunkaus fizinio darbo idėją įgyvendinant.

Ivane Ksnelashvili ir Sebastiano Maiolino susipažino 2009 metais Vilniuje, kur abu suvienijo aistra ir profesija – architektūra. „Duetas gimė atsitiktinai, labiau kaip žaidimas. Vilniuje mes tapome gerais draugais ir nusprendėme nuomotis mažą studiją, kuri buvo aukštu aukščiau mūsų buto. Nuo to kilęs ir pavadinimas. Pradėjome nuo mažų, provokatyvių lipdukų (stickers), kuriuos klijavome įvairiose miesto vietose“, sako Sebastiano Maiolino. Vienas didesnių ir atpažįstamesnių „Upperstudio“ darbų vilniečiams yra „Venera“ ant Teatro ir muzikos muziejaus sienos. Šį plakatą menininkai užklijavo tiesiog dienos metu, tuomet net nepagalvoję, kad neturi leidimų ir tai nelegalu. „Dabar būtume atsargesni“, juokiasi Ivane Ksnelashvili, tačiau planų Vilnių paįvairinti netikėtais savo plakatais menininkai dar neatsisakė. Vėlesnius projektus „Upperstudio“ įgyvendino Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, JAV, Ispanijoje, Gruzijoje – kur tik menininkai keliaudavo.

Auksinė Rotušės kolona yra trumpalaikė instaliacija ir turėtų būtų nuimta netrukus. Tačiau festivalio organizatoriai sulaukia daug atsiliepimų ir prašymų koloną dar kurį laiką palikti „auksinę“, tad artimiausiu metu bus derinamos projekto pratęsimo galimybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius