-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meninė festivalio „Audra“ dermė: nuo realiuoju laiku muziką kuriančios instaliacijos iki inovacijų ir tvarumo sintezės

Mažiau nei po dviejų savaičių, birželio 29–liepos 3 dienomis, Kauną užklupsiantis šiuolaikinis miesto festivalis „Audra“ kėsinasi praturtinti kiekvieno žingeidaus lankytojo patirtį, rašoma pranešime spaudai.
Moritz Simon Geist 3 Vibrations
Moritz Simon Geist 3 Vibrations / Organizatorių nuotr.

Jau pirmą vakarą kartu su koncertu išskirtinę audiovizualinę instaliaciją Kauno taksi parke pristatysiantis festivalis visus, kurie nori praplėsti savo akiratį nekasdieniais kūriniais ir potyriais, kviečia muzikinę dalį papildyti netikėtose miesto erdvėse veiksiančiais performansais, parodomis ir kitais meniniais pasirodymais, kuriuose – pasaulinio lygio menininkų ir vietinių kūrėjų vardai.

Jau pačią pirmąją festivalio dieną žiūrovams atsivers Kauno taksi parkas. Šiandien beveik nefunkcionuojantį ir dėl savo patrauklios lokacijos norimą nugriauti pastatą kadaise sudarė ne tik keliaaukštis automobilių garažas, bet ir plovykla, dirbtuvės, administracinis korpusas, kuro kolonėlė. „Audros“ metu statinys pirmą kartą taps menine scena – jame ne tik koncertuos italų elektroninės muzikos kompozitorė Caterina Barbieri, bet ir veiks išskirtinė audiovizualinė instaliacija „Hiding from the inside“.

Igno Avižinio nuotr./Jurga Marcinauskaitė
Igno Avižinio nuotr./Jurga Marcinauskaitė

Šis bendras Lietuvos audiovizualinio meno atstovų – Kamilės Rimkutės, Naurimo Michailiuk, Domo Veriko, Viliaus Smalinsko bei Pauliaus Varonenka – kūrinys visus lankytojus nukels nepažįstamas ir neapibrėžtas erdves, o šviesos kuriami spinduliai pabrėš ir perbraižys esamą septynių aukštų ir dviejų didžiulių spiralės formos estakadų struktūrą. Atidarymo metu šiai instaliacijai pamatyti bus reikalinga išankstinė registracija, o kitomis dienomis, nuo 14 iki 22 valandos, durys bus atviros visiems norintiems.

Realiuoju laiku muziką kurianti instaliacija, nežemiškų erdvių pajautimas ir audiodokumentikų perklausos

„Audros“ metu trumpam savo duris lankytojams atvers ir prieš dvejus metus rekonstrukcijai uždaryta M.Žilinsko dailės galerija, tapsianti pagrindine festivalio meninių veiklų erdve, birželio 30-liepos 3 dienomis atvira visiems nuo 12 iki 22 valandos. Joje įsikurs muzikologo, robotų inžinieriaus Moritzo Simono Geisto instaliacija „MR-808“, kurioje pristatoma didžiulė robotizuota būgnų mašina, gyvai programuojama pačių žiūrovų ir leidžianti parodos lankytojams realiuoju metu kurti muziką. Instaliacija nemokamai veiks viso festivalio metu, o liepos 1 dieną, 20 valandą, visi norintieji galės susipažinti ir su pačiu jos kūrėju – pastaraisiais metais savo robotizuotus įrenginius ir performansus daugelyje Europos festivalių ir parodų

demonstravęs M.S.Geistas penktadienio vakare festivalio lankytojams pristatys performansą „Vibrations“ – dirbtinio intelekto valdomų robotų garso instaliaciją, atspindinčią minimalistinę muziką ir žmogaus bei mašinos sąveiką.

Martyno Plepio nuotr./Taksi parkas
Martyno Plepio nuotr./Taksi parkas

Be „MR-808“, galerijoje apsilankyti kvies ir interjero architektės, instaliacijų kūrėjos Jurgos Marcinauskaitės instaliacija „(ne) išsakyti. (ne) žodžiai“, menininkės GIA RAM paroda, atskleisianti ateitį, veiks virtualios realybės VR zona, o liepos 1-ąją vyks Vilniaus miesto šokio teatro Low Air spektaklis „Me two / Savoj Krūvoj“.

Bendradarbiaujant su prancūzų VR patirčių platintojais „Diversion Cinema“, į kultūros sostinę bus atvežti trys įtraukiantys filmai – CONSCIOUS EXISTENCE, STRANDS OF MIND ir PEACH GARDEN – tyrinėjantys protą, visatą ir žmogaus suvokimą apie juos, suteiksiantys lankytojams galimybę pajusti nežemiškas erdves pasitelkiant naujausias technologijas. Tuo tarpu Low Air spektakliu „Me two/Savoj krūvoj“ kvies pabūti paauglio galvoje, o gal jo kambaryje, tarytum jį išgirsti ar pasikalbėti. Įėjimas į šį pasirodymą laisvas, tačiau reikalinga išankstinė registracija.

Trumpam atgijusioje M.Žilinsko dailės galerijoje veiksmas vyks ne tik dieną. Du vakarus iš eilės, birželio 29-30 dienomis, temstančio miesto peizaže, ant jos fasado išryškės audiofestivalio „Banguoja” vizualizacijos.

Naktinės perklausos metu renginio organizatorius „Nepatogus kinas“ pristatys naktinę audiodokumentikų programą po atviru dangumi, o jaukioje erdvėje miesto centre skambės tikros ir intymios istorijos identiteto, migracijos, ekologijos ir kitomis temomis. Tarptautinių ir vietos audio menininkų kūrinius lankytojai galės išgirsti originalo kalbomis per belaides ausines, o jų subtitrai lietuvių ir anglų kalbomis tirps su naktimi susiliejančiose projekcijose.

Praeities ir ateities sandūra: erdvinės instaliacijos buvusiame plieno fabrike bei paroda „NFThon: Ateitis“

Festivalio metu duris atvers ir dar viena, įprastai aplinkinių akims nepasiekiama vieta – kadaise metalo gamybai tarnavusios Pergalės koncerno patalpos. Šios masyvios industrinės erdvės, anksčiau talpinusios didžiagabaritę techniką plienui formuoti, dviems naktims virs ne tik didžiule šokių aikštele, bet ir visiems atėjusiems leis pamatyti „Faktura Studio“ meninės koloboracijos rezultatą – specialiai šiam įvykiui sukurtų erdvinių instaliacijų seriją. Kadangi šis kūrinys – vienų garsiausių šiandieninių elektroninės muzikos didžėjų pasirodymą papildysianti dalis, jį pamatyti galės tik įsigijusieji bilietą į koncertą.

Apie tai, kad inovacijos visada buvo meno ir kultūros pokyčių varomoji jėga, kalbės sekmadienį prekybos centre „Akropolis“ atidaroma paroda „NFThon: Ateitis“, kuri akcentuos iki šiol neatskleistą kultūros, blokų grandinėmis grindžiamų inovacijų ir tvarumo sintezę, siekiančią įkvėpti naują menininkų, mąstytojų ir atsakingų piliečių kartą.

Daugiau informacijos apie festivalį: www.audrafestival.lt. Bilietai į Pergalės koncerne vyksiantį koncertą ir „Faktura Studio“ erdvinių instaliacijų seriją čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius