Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 23

10 filmų apie genijus, kurie privers pamilti mokslą

Genijai yra tie įspūdingi žmonės, kurie gali išmąstyti kitų protams neįkandamus dalykus. Tačiau ši dovana dažnai turi savo kainą ir neretai ilgainiui atsisuka prieš pačius šiuos žmones. Jiems tenka grumtis su protiniais sutrikimais, socialiniais iššūkiais, galiausiai pačiais savimi ir šeimos nariais. Pateikiame 10 filmų, kurie nušviečia genijų gyvenimus, jų meilę mokslui ir kančias, su kuriomis jiems tenka dorotis.
Kadras iš filmo „Nuostabus protas“
Kadras iš filmo „Nuostabus protas“
Temos: 2 Kinas „Telia“

1. „Gerasis Vilas Hantingas“ / Good Will Hunting (1997)

Šis be galo žavus filmas išryškino Matto Damono ir Beno Afflecko vardus kino pasaulyje ir laimėjo jiems „Oskarus“ už geriausią scenarijų. Mattas Damonas, atliekantis pagrindinį vaidmenį, vaidina jauną valytoją Willą, dirbantį Masačiusetso technologijos institute. Jo genijus atsiskleidžia šiam paslapčia išsprendus sudėtingą matematinį uždavinį, paliktą ant lentos.

Patekęs į viešumą, Willas supranta, kad yra tiesiog pernelyg protingas artimiems santykiams, nes pradeda juos analizuoti iki absurdo ribos. Ši istorija pasakoja apie tai, kaip aukštas intelektas gali atsisukti pats prieš tuos, kurie juo pasižymi ir pradėti trukdyti kasdienėse situacijose, su kuo kiti žmonės tiesiog nesusiduria.

VIDEO: Good Will Hunting (1997) Blu-Ray Release Movie Trailer

2. „Nuostabus protas“ / A Beautiful Mind (2001)

Dauguma žmonių nė nemirktelėję pasakytų, kad norėtų būti beprotiškai protingi. Tačiau šis filmas žiūrovams pasakoja apie genijų Johną Nashą ir jo kančias turint protinį sutrikimą. Istorija yra apie tai, kaip Nashas atranda įdomią matematinę teoremą ir net dirba JAV Saugumo departamente. Tačiau šizofrenijos sukeltos haliucinacijos ilgainiui tampa nesuderinamos tiek su darbu, tiek su santuoka. Ši istorija puikiai parodo nuolatinę sergančiųjų šia liga būseną, kai būna labai sunku žinoti, kas tikra, o kas ne.

VIDEO: A Beautiful Mind Trailer

3. „Sąskaitininkas“ / The Accountant 2016

Christinas Wolffas yra matematikos genijus, tačiau mieliau bendrauja su skaičiais nei žmonėmis. Naudodamas nedidelę apskaitos įmonę kaip priedangą, jis dirba laisvai samdomu buhalteriu pavojingiausioms nusikaltėlių organizacijoms. Pradėjus persekioti valstybės pareigūnams, jis priima legalaus kliento užsakymą – modernios robotus gaminančios kompanijos buhalterė aptiko milijonus dolerių siekiantį neatitikimą sąskaitose. Tačiau yra labai pavojingų žmonių, kurie nenori, jog galai būtų suvesti.

Filmą „Sąskaitininkas“ galite pažiūrėti išmaniojoje „Telia“ televizijoje.

VIDEO: The Accountant Official Trailer #1 (2016) - Ben Affleck Movie HD

4. „Karališkieji Tenenbaumai“ / The Royal Tenenbaums (2001)

Dauguma filmų apie genijus pasakoja apie vieno gabaus individo džiaugsmus ir skausmus, tačiau Weso Andersono filmas parodo visą ekscentriškų, nuostabiais gabumais apdovanotų asmenų šeimą. Šio filmo centre – vaikai, kurių genijus išblėsta tėvui palikus šeimą. Nuo tada gyvenę atskirai, jie visi vėl susitinka, kai tėvai ruošiasi skirtis. Kas seka po to, yra nepaprastai emocingas ir visiškai absurdiškas žvilgsnis į jų paslaptis ir meilės aferas. Šis filmas kalba apie tai, ką reiškia būti nepaprastai talentingu, bet viską paleisti vėjais, ir apie galimybę susigrąžinti motyvaciją, padedant šeimai.

VIDEO: The Royal Tenenbaums Trailer (2001)

5. „Vaizduotės žaidimas“ / The Imitation Game (2014)

Tikra istorija paremtas filmas parodo tris Kembridžo universiteto matematikos profesoriaus Alano Turingo gyvenimą. Didžiausias dėmesys skirtas Antrojo pasaulinio karo laikotarpiui, kai Turingas, galvosūkių ekspertas, nusamdomas britų vyriausybės iššifruoti nacių komunikacijos kodą, kuris turi beveik 159 kvintilijonus kombinacijų, besikeičiančių kasdien. Alanas siekia sukurti įrenginį, kuris ne tik iššifruotų nacių tuo metu naudotą kodą, tačiau tai padarytų su bet kokiu „Enigmai“ (nacių sukurtos šifravimo mašinos) skirtu kodu.

Filmą „Vaizduotės žaidimas“ galite pažiūrėti išmaniojoje „Telia“ televizijoje.

VIDEO: Filmo „Vaizduotės žaidimas“ anonsas

6. „Lietaus Žmogus“ / Rain Man (1988)

„Lietaus Žmoguje“ plėtojama tema – nesuderinami skirtumai tarp itin išsilavinusio austisto Raymondo ir prabangų gyvenimą mėgstančio jo brolio Charlie. Jie susitinka po tėvo mirties, kai Charlie sužino, jog palikimas, kurio jis tikėjosi, atiteks Raymondui. Vis dėlto, ką pastebėsite filme, yra tai, kad genijus gali būti užslėptas, nes Charlie pasirodo besąs ne tik sėkmingas, bet ir protingas, o Raymondas tuo tarpu yra kamuojamas savo sutrikimo. Nors gyvena visiškai skirtinguose pasauliuose, broliai atranda tarpusavio ryšį ir geba pasirūpinti vienas kitu.

VIDEO: Rain Man Official Trailer #1 - Tom Cruise, Dustin Hoffman Movie (1988) HD

7. „Visko teorija“ / The Theory of Everything (2014)

„Visko teorija“ yra filmas apie vieną žymiausių ir genialiausių mūsų laikų fizikų Stepheną Hawkingą ir Jane Wilde, meno studentę, kuri jį įsimylėjo septintajame dešimtmetyje. Iš Hawkingo, gabaus, bet nenuoseklaus kosmologijos studento, nebuvo tikimąsi daug, ypač šiam diagnozavus nepagydomą ligą būnant vos 21-erių. Tačiau pasidavus jo kūnui, jo akademinis pripažinimas tik išaugo, o asmeniniam gyvenimui teko patirti jaudinančią dramą.

VIDEO: The Theory of Everything - Official Trailer (Universal Pictures) HD

8. „Ieškant Bobby Fischerio“ / Searching for Bobby Fischer (1993)

Genijų galima išugdyti, bet tuo pačiu metu jis yra jautrus ir dažnai linkęs priešintis. Ypač tai tampa akivaizdu mažo berniuko Josho Waitzkino atveju, kuris žino, kad yra pakankamai protingas pasipriešinti tiems, kurie nori jį pakeisti. Waitzkinas atvejis rodo, kad jis gali tapti šachmatų genijumi, todėl yra mokomas žaisti „šaltakraujišku“ metodu (kaip žaidė šachmatų žvaigždė Bobby Fischeris), tačiau jo atveju tai nerodo gerų rezultatų. Vietoj to, Waitzkinas ieško kito instruktoriaus, kuris padėtų jam įvaldyti priimtinesnį metodą. Šis filmas yra apie vertybes ir identitetą, kurio galima neprarasti siekiant šlovės.

VIDEO: Searching for Bobby Fischer - Trailer

9. „Išbandymas“ / Proof (2005)

Ši istorija pasakoja atvejį, kai genijui mirus jo žinių liepsną perima vėlesnės kartos. Robertas, matematikos profesorius turėjęs protinių sutrikimų, miršta, o jo dukra Catherine stengiasi išsiaiškinti jo teorijas ir pabaigti darbą. Prie jos prisijungia Halas, buvęs profesoriaus mokinys, kuris stengiasi išjudinti savo karjerą. Jie susivienija vardan bendro tikslo, tačiau Catherine artimieji pradeda baimintis, kad ši paveldėjo tėvo ligą.

VIDEO: Proof trailer

10. „Pažinti Foresterį“ / Finding Forrester (2000)

Tie, kuriems teko genijaus dalia, kartais būna labiau linkę atsiriboti nuo žmonių ir nenori būti pasaulyje, kuris jiems primena apie praeities sunkumus ir gresia tokiais pat ateityje. Tačiau šiame filme išryškinama galia, kurią mokytojas gali turėti mokiniui. Nelinkęs bendrauti, tačiau talentingas rašytojas Forresteris, ir jaunas jo mokinys pradeda mokytis vienas iš kito. Ši neįprasta draugystė moko kiek galima išmokti vienam iš kito ir augti kaip asmenybėms net jei iš pirmo žvilgsnio bet koks santykis atrodo neįmanomas.

VIDEO: Finding Forrester - Trailer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius