Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 25

10 geriausių filmų apie aviaciją ir lėktuvus

Lėktuvai yra vienas svarbiausių išradimų žmonijos istorijoje. Galima sakyti, kad jie suartino pasaulį. Juk iki jų buvo sunku net įsivaizduoti, kad bus įmanoma per kelias valandas pasiekti kitą žemyną. Nenuostabu, kad lėktuvai užimą svarbią vietą ir kine, todėl atrinkome 10 geriausių filmų aviacijos tema.
Kadras iš filmo „Aviatorius“
Kadras iš filmo „Aviatorius“

1. „Aviatorius“ / The Aviator (2004)

M.Scorsese‘s biografinė drama apie multimilijonierių, iš pradžių prodiuserį ir režisierių, o vėliau – vieną didžiausių aviacijos magnatų Howardą Hughes‘ą. Istorija parodo abi šios nepaprastos asmenybės puses – tiek polėkį inovacijai, tikslą sumušti greičio rekordą ir neįtikėtinus pasiekimus, tiek žlugdančią kančią dėl daugybės fobijų ir depresijos.

Tai antrasis garsiojo Holivudo dueto – Martino Scorsese‘s ir Leonardo DiCaprio – filmas. Pagrindinį herojų įkūnijęs DiCaprio specialiai šiam filmui išmoko pilotuoti lėktuvą ir atlikti Hughes‘o pamėgtus manevrus.

VIDEO: The Aviator (2004) Official Trailer #1 - Leonardo DiCaprio

2. „Pragaro angelai“ / Hell‘s Angels (1930)

Paties Howardo Hughes‘o režisuotas filmas, vėliau tapęs viena iš svarbiausių filmo apie šį žmogų temų. Ši istorija pasakoja apie du brolius, Pirmo pasaulinio karo metais įstojusius į Britų karališkąsias oro pajėgas. Kartu įstoję į armiją, vėliau abu broliai savanoriškai pasisiūlo vykdyti rizikingą bombardavimo misiją.

Ši juosta pasižymi nepaprastu dėmesingumu detalėms, o ore vykstančių mūšių kinematografija yra vertinama iki šių dienų. Turbūt nenuostabu, kad šiam filmui sukurti prireikė 4 milijonų JAV dolerių (maždaug 57 milijonai šių dienų pinigais), o filmavimai užtruko dvejus su puse metų.

VIDEO: Hell's Angels 1930 Re-Release Trailer

3. „Stebuklas virš Hadsono“ / Sully (2016)

Tikra istorija, nutikusi 2009-aisiais: vos spėjęs pakilti, kapitono Chesley Burnett „Sully“ Sullenbergerio lėktuvas susidūrė su dideliu būriu paukščių. Užgesus abiem varikliams, kapitonui teko skubiai tupdyti lėktuvą į Hadsono upę, tačiau išsigelbėjo visi 155 lėktuvo keleiviai.

Nors pats įvykis teužtruko 208 sekundes, juosta apima ir vėliau sekusį tyrimo procesą, kuris puikiai paaiškina šios istorijos išskirtinumą. Filmą režisavo Clintas Eastwoodas, kuris būdamas 21-erių tarnavo Korėjos kare ir pats išgyveno priverstinį lėktuvo tupdymą į vandenį.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip elgiasi lėktuvų pilotai katastrofos akivaizdoje?

Filmą „Stebuklas virš Hadsono“ galite pažiūrėti išmaniojoje „Telia“ televizijoje.

VIDEO: Sully - Official Trailer [HD]

4. „Terminalas“ / The Terminal (2004)

Steveno Spielbergo režisuotame filme Viktoras Navorskis užstringa oro uoste negalėdamas keliauti namo į savo gimtąją Krakožiją dėl šalyje kilusio pilietinio karo.

Šį filmą įkvėpė tikra pabėgėlio iš Irano Mehrano Karimio Nasserio istorija – vyras Prancūzijos „Charles de Gaulle“ oro uoste iš tikrųjų gyveno 18 metų. Iš ten jis išsikėlė tik tada, kai buvo hospitalizuotas dėl neaiškios ligos.

VIDEO: The Terminal (2004) Trailer

5. „Užtvankų griovėjai“ / The Dam Busters (1955)

Tikrais įvykiais paremtas filmas pasakoja apie britų mokslininką, kuris sugalvojo genialią techniką bombarduoti vokiečių užtvankas Antrojo pasaulinio karo metu, ir lakūnus, kurie šią techniką panaudojo. Pažiūrėję šį – laikomą vienu geriausių britų karo ekranizacijų – filmą suprasite, kodėl po šios misijos užtvankų daugiau niekas nesprogdino.

VIDEO: Dambusters - Trailer.

6. „Aeroplanas“ / Airplane! (1980)
Viena iš legendinių komedijų, kurioje vaidina Leslie Nielsenas. Sukurtas kaip lėktuvų katastrofų filmų parodija, šis filmas pasakoja apie traumuotą ir visas įmanomas priklausomybes turinrį buvusį naikintuvo pilotą, kuris privalo nutūpdyti keleivinį orlaivį, nes dėl apsinuodijimo maistu daugiau paprasčiausiai nėra kam.

Ši juosta pilna absurdiško aštuntojo dešimtmečio humoro ir viena už kitą kvailesnių situacijų, o prie viso to – dar ir tragikomiška meilės istorija. Nieko keisto, kad po beveik 40-ies metų šis filmas išlieka viena geriausių visų laikų komedijų.

VIDEO: Airplane (1980) Movie Trailer

7. „Viskas ore!“ / Up in the Air (2009)

Ryano Binghamo darbas yra atleidinėti žmones tiems vadovams, kurie nedrįsta to padaryti patys. Tokia profesija išugdo apsimestinę užuojautą, o apsimestinius daiktus priverčia sutalpinti į rankinį bagažą. Kaip dažnas keliautojas jis turi ir tikslą – surinkti 10 milijonų vadinamųjų skrydžių mylių.

Įdomu tai, kad dalis filme atleidžiamų žmonių yra ne aktoriai, o iš tikrųjų ekonominės recesijos metu ką tik atleisti žmonės. Filmo kūrėjai iškabino reklamas Detroite ir St. Louis‘e, skelbiančias, kad ieško žmonių recesijos dokumentikai.

Filmą „Viskas ore!“ galite pažiūrėti išmaniojoje „Telia“ televizijoje.

VIDEO: UP IN THE AIR (2009) - Official Movie Trailer

8. „Skrydis“ / Flight (2012)

Kapitonas Williamas Whitakeris yra išsiskyręs ir nutolęs nuo žmonos ir sūnaus. Pastaruoju metu jis susitikinėja su palydove Katerina ir praleidžia su ja naktį Orlande, kurios metu geria ir vartoja kokainą. Vis dėlto, kitą rytą jis lipa į lėktuvą ir leidžiasi į skrydį.

Deja, lėktuvas patiria gedimą ir Williamui tenka jį priverstinai nuleisti. Nusileidimas – tik iš dalies sėkmingas, tačiau beveik visi keleiviai išgyvena. Tačiau jam gresia atėmimo iki gyvos galvos bausmė, nes jo kraujyje aptinkama alkoholio ir narkotikų.

VIDEO: Filmo „Skrydis“ anonsas

9. Tora! Tora! Tora! (1970)

Tora japonų kalba reiškia tigrą, tačiau 1941-ųjų gruodžio septintąją šis žodis reiškė komandą japonų lakūnams atakuoti amerikiečių laivyną Pearl Harbore. Šis filmas pasakoja apie įvykius, nulėmusius šią ataką ir Jungtinių Valstijų įsitraukimą į Antrąjį pasaulinį karą.

Tai – bendras amerikiečių ir japonų kūrinys, pasakojantis istoriją iš abiejų stovyklų. Veiksmo čia nėra labai daug, mat pagrindinis tikslas yra papasakoti politines atakos priežastis. Vis dėlto filmas gavo „Oskarą“ už specialiuosius efektus, tad pažiūrėti iki galo tikrai verta.

VIDEO: Tora! Tora! Tora! - Trailer

10. 93-iasis reisas / United 93 (2006)

Istorija apie 2001-ųjų rugsėjo 11-ąją – didžiausio teroro akto prieš Ameriką dieną. Tądien buvo užgrobti keturi lėktuvai, iš kurių du buvo nukreipti į Pasaulio prekybos centrą, o vienas – į Pentagoną. Vis dėlto viename lėktuve keleiviai nusprendžia pasipriešinti teroristams ir perimti lėktuvą. Tai buvo 93-iojo reiso lėktuvas – jam ir paskirtas šis filmas.

VIDEO: United 93 Official Trailer #1 - Paul Greengrass, David Alan Basche Movie (2006) HD

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius