Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 26

10 geriausių filmų apie rinkimus

Šių metų rudenį visų akys nukrypusios į rinkimus. Kol Lietuvoje rūpinamės Seimu, visas pasaulis ginčijasi, kuris geresnis – Hillary Clinton ar Donaldas Trumpas. Šiame „Screenrant“ sąraše pateikiamas dešimtukas filmų, kurie per konspiracijos teorijų istorijas, debatus ar mokyklos prezidento kandidatų peštynes giria, išjuokia ir tiria demokratinių rinkimų procesą.
Kadras iš TV serialo „Žaidimo pasikeitimas“
Kadras iš TV serialo „Žaidimo pasikeitimas“

10. „Bulvortas“ / Bulworth (1998)

Senatorius Jay Bulvortas (Warrenas Beatty) nusprendžia, kad vienintelis kelias ištrūkti iš pralaimimų rinkimų košmaro ir jaučiamos egzistencinės nevilties yra nusižudyti. Bet tokiu atveju jo gyvybės draudimas nesuveiktų, ir užuot atėmęs sau gyvybę politikas susiranda samdomą žudiką.

Galėdamas sakyti ir daryti ką tik nori, J.Bulvortas atranda save bei iš naujo įsigeidžia gyventi. Bet kažkur tamsoje jo tyko žudikas... Ši komedija yra gudresnė, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

VIDEO: Bulworth | #TBT Trailer | 20th Century FOX

9. „Ugnies linijoje“ / In the Line of Fire (1993)

Filmas, kuris, būkime atviri, rinkimus naudoja kaip foną trileriui, pernelyg jais pačiais nesirūpindamas. Agentas Frankas Horriganas (Clintas Eastwoodas) sužino, kad buvęs CŽV agentas (Johnas Malkovichius) ketina nužudyti JAV prezidentą.

Šių planų sužlugdymas leistų F.Horriganui pabėgti nuo savo demonų (paprastai pasireiškiančių butelio forma). Bet kai kandidatas į prezidentus lankosi didžiulėse arenose ir yra apsuptas tūkstančių gerbėjų, jį apsaugoti nėra lengva užduotis.

VIDEO: John Malkovich - 1993 In The Line Of Fire Trailer

8. „Rinkimai“ / Election (1999)

Renkant gimnazijos prezidentą apgavysčių, emocijų ir keršto yra ne mažiau nei tikruose rinkimuose. Plepi, pareiginga ir sunkiai pakenčiama Tracy Flick (Reese Witherspoon) nori tapti mokyklos prezidente.

Mokytojas Jimas McAllisteris (Matthew Brodericka) norėtų, kad kas nors ją įveiktų, mat ji kalta dėl jo draugo, kito mokytojo, atleidimo. Aplenkti ją nėra kam, bet J.McAllisteris pasiryžęs atkeršyti, net jei pats taip neteks darbo. O, kad valstybės masto rinkimuose pagiežos būtų nors kiek mažiau...

VIDEO: Election (1999) Official Trailer #1 - Reese Witherspoon Movie HD

7. „Ne“ / No (2012)

1988-ais Čilėje vyksta referendumas dėl to, ar valstybę dar aštuonerius metus valdys Augusto Pinochetas. „Ne“ reklamos kampanijai vadovauti pasiryžta Rene Saavedra (Gael Garcia Bernal), čilietiškas „Reklamos vilkų“ tipažas. Ši istorija, kaip ir jo kuriamos reklamos, yra kiek keista, bet kitokia nei dažnas siauro rinkimų filmų žanro kūrinys.

VIDEO: NO | Film Trailer | Participant Media

6. „Purvini žaidimai“ / The Ides of March (2011)

Kaip ir daugelis filmų šiame sąraše, „Purvini žaidimai“ yra savo laiko produktas. Bet, kitaip nei daugelis filmų šiame sąraše, šis laikas yra būtent XXI amžius, kuriame JAV partijose nominacijas pelno ne charizmatiškiausi ar geriausiai politiką išmanantys žmonės, bet tie, kurie geriausiai moka susirinkti partijos senbuvių balsus.

Šis filmas paremtas serialo „Kortų namelis“ autoriaus Beau Willimono pjese, parašyta remiantis 2004-ųjų demokratų partijos nominacijos rinkimais.

George'o Clooney gubernatoriui dirbantis Stephenas Meyersas (Ryanas Goslingas) sužino apie jo romaną ir yra priverstas jį dangstyti. Bet šiame žaidime tikroji valiuta yra būtent turimos žinios, ir netrukus S.Meyersui atsiveria tikroji politinių susitarimų kaina.

VIDEO: The Ides Of March (2011) Official HD Trailer

5. „Uodega vizgina šunį“ / Wag the Dog (1997)

Barry Levinsono juosta kuria paralelę tarp Vašingtono ir Holivudo, kaip dviejų kolektyvų, norinčių sukurti netikras realybes, kad nukreiptų savo neišsilavinusių žiūrovų dėmesį.

Nors knyga, kuria paremtas filmas, pasakoja apie George'ą H.W.Bushą bei Persijos įlankos karą, filmo centre demokratų prezidentas ir jo sekso skandalas (neabejotinai įkvėpti Billo Clintono).

Be gudrios satyros filmą verta žiūrėti dėl Dustino Hoffmano įkūnyto prodiuserio bei jį samdančio Conrado Breano (Robertas de Niro) ginčų, kaip reikia suvaidinti karą Albanijoje taip, jog publika patikėtų.

VIDEO: Wag the Dog - Original Theatrical Trailer

4. „Pirminės spalvos“ / Primary Colors (1998)

Šiltas, mylimas ir charizmatiškas gubernatorius (Johnas Travolta) bando laimėti demokratų nominaciją į prezidento postą. Tačiau jo pastangas vis nubraukia nauji skandalai su aibe moterų. Jei tai ką nors primena, nieko keisto, mat filmas paremtas netikėta 1992-ųjų Billo Clintono pergale savo partijos, o vėliau ir visos valstybės rinkimuose.

Įdomus faktas – filmas paremtas knyga, kurią išleido „Anonimas“, nes jos autorius (vėliau paaiškėjo, kad tai žurnalistas Joe Kleinas) bijojo prie matytų įvykių dėti savo pavardę.

VIDEO: Primary Colors (1998) (VHS Trailer)

3. „Deivas“ / Dave (1993)

Jei iš šio sąrašo kas ir aišku, tai faktas, jog praėjusio amžiaus dešimtame dešimtmetyje žmonės nepasitikėjo valdžia. Dar vienoje Billo Clintono įkvėptoje juostoje Deivas (Kevinas Kline'as) pasamdomas būti prezidento (irgi Kevino Kline'o) dubleriu, kol šis bėgioja pas meilužę.

Viskas tampa gerokai sudėtingiau, kai prezidentas gauna širdies smūgį ir miršta. Deivą iškart puola keli galios ištroškę prezidento aplinkos žmonės, norintys kaip marionetę valdyti prezidento poste likusį aktorių.

VIDEO: Dave - Trailer

2. „Kandidatas“ / The Candidate (1972)

Turbūt ciniškiausias filmas šiame sąraše. „Kandidatas“ pasakoja apie tai, kaip noras laimėti nugali tokius dalykus kaip socialinės problemos ar moralės klausimai.

Filme demokratų partija žino, kad nelaimės rinkimų. Nerasdami jokio pralaimėti pasiruošusio kandidato, jie pasirenka buvusio Kalifornijos gubernatorius sūnų Billą McKay'ų (Robertas Redfordas).

Jo kampaniją valdantis Marvinas Lucasas (Peteris Boyle'as) be jokio gailesčio nustato savo kandidato žinutes pagal žmonių apklausas. Visiškai netikėtai B.McKay'us ima mažinti atotrūkį nuo respublikonų kandidato.

VIDEO: The Candidate Trailer 1972

1. „Žaidimo keitimas“ / Game Change (2012)

„HBO“ filmas atkuria 2008-ųjų JAV prezidento rinkimus, o tiksliau, sudėtingą procesą, suvedusį senatorių Johną McCainą su Aliaskos gubernatorę Sarah Palin. Pastaroji (Julianne Moore) meluoja, nesugeba atsakyti į klausimus, akivaizdžiai neturi kompetencijos tapti viceprezidente ir yra nepaprastai arogantiška.

Filme pasakojama istorija, kaip ir kodėl nutiko taip, jog vienu iš svarbiausių žaidėjų tuose rinkimuose tapo ši moteris. Tai tikras, necenzūruotas tyrimas politikos, kurioje svarbiausia antraštė ir fotogeniškumas.

VIDEO: Game Change: Trailer (HBO Films)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius