Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 07

10 geriausių šio dešimtmečio psichologinių trilerių

Jei dabartinis superherojų, burtininkų, robotų ir pabaisų dominavimas kine ką nors ir reiškia, tai faktą, jog populiarus kinas bei psichologinė gelmė ne visuomet žengia koja kojon. Bet kartais į didžiausių metų filmų sąrašus prasibrauna ir trileriai, nagrinėjantys savo veikėjų žmogiškumą, o ne fantastikos elementus – tereikia prisiminti kokio populiarumo sulaukia kiekvienas naujas Davido Fincherio ar Darreno Aronofsky kūrinys.
Filmo „Naujienų medžiotojas“ kadras
Filmo „Naujienų medžiotojas“ kadras / Kino pavasario nuotr.
Temos: 2 Trileris Kinas

Anksčiau psichologiniai trileriai buvo gerokai dažnesnis reiškinys. Įtampa persunktos istorijos įtraukdavo žiūrovą į paranojišką fantaziją, taip atskleisdami tamsiąsias pasąmonės kerteles. Šis žanras primena mums kokia trapi sąvoka yra „saugumas“ ir kad iki tragedijos dažnai trūksta tik vieno socialinės tvarkos nesilaikančio veikėjo.

Filmo „Mergina traukiny“ išleidimo proga pateikiame puslapio „Crave“ sudarytą dešimties geriausių šio amžiaus psichologinių trilerių dešimtuką. Tai šiuolaikiniai filmai, kurie garantuotai išlaikys dėmesį bei sukrės Jus... jei tik įdėmiai juos seksite.

1. „Juodoji gulbė“ / „Black Swan“ (2010)

D.Aronofsky piruetas į beprotybės temą. „Oskarą“ už šį vaidmenį laimėjusi Natalie Portman vaidina aistros, neapykantos sau pačiai ir seksualinių geismų plėšomą baleriną. Jos gyvenime atsiradus kitai šokėjai (Mila Kunis) scena paruošiama smurtui ir siaubui.

VIDEO: Juodoji gulbė / Black Swan

2. „Praeities griuvėsiai“ / „Blue Ruin“ (2014)

Jeremy Saulnieris perrašo klasikinį keršto trilerį ir išmeta iš jo paprastą katarsį. Maconas Blairas vaidina benamį, kuris nužudo iš kalėjo paleistą savo tėvų žmogžudį, bet palieka po savęs krūvą įkalčių. Jei ne įtempta nuotaika, „Praeities griuvėsiai“ būtų galima vadinti anti-trileriu.

VIDEO: BLUE RUIN - Official Trailer

3. „Šalta kaip žuvis“ / „Cold Fish“ (2010)

Shion Sono šokiruojantis, brutalus ir amoralus trileris daugelyje šalių nebuvo išleistas, tačiau jį mačiusieji reginio tikrai nepamiršo. Ramus akvariumo savininkas Syamoto (Mitsuru Fukikoshi) susipažįsta su sėkmingesniu konkurentu Murata (Denen), ir greitai sužino, kad pastarojo sėkmės paslaptis – problemų tvarkymas smurtu. Netyčia patekęs į sociopato akiratį Murata bando pabėgti, bet vienintelis kelias pabėgti nuo smurto... yra smurtas.

VIDEO: COLD FISH Trailer (2010) - Gripping Horror Movie

4. „Paklusnumas“ / „Compliance“ (2012)

Tikra istorija paremtas Craigo Zobelio trileris pasakoja apie greito maisto restorano vadybininkę (Ann Dowd), kuriai paskambinęs policijos pareigūnas (Pat Healy) apkaltina vieną jos darbuotojų nusikalstama veikla. Bet tai, kas prasideda kaip keli nervingi pokalbiai, netrukus virsta į išbandymą tiek veikėjams, tiek publikai.

VIDEO: Compliance Official Trailer #1 (2012) Independent Movie HD

5. „Dovana“ / „The Gift“ (2015)

Joelis Edgertonas parašė, režisavo ir pats atliko vieną pagrindinių šio košmariško filmo vaidmenų. Į naujus namus atsikrausčiusi pora (Jason Bateman ir Rebecca Hall) sutinka seną pažįstamą (J.Edgerton). Pastarasis be galo malonus, bet bendraudamas nejaučia jokių ribų. Kas jis toks – mielas keistuolis, pikta linkintis persekiotojas ar keršytojas už praeitį?

VIDEO: The Gift Official Trailer #1 (2015) - Jason Bateman Psychological Thriller HD

6. „Dingusi“ / „Gone Girl“ (2014)

Netikėtų siužeto posūkių D.Fincherio istorijoje apie nelaimingą santuoką yra ne vienas ir ne du. Benas Affleckas čia vaidina vyrą, kurio žmona (Rosamund Pike) vieną rytą dingsta. Paaiškinimo ieškanti žiniasklaida atsisuka prieš jos sutuoktinį. Tai toli gražu ne pabaiga, bet pasakyti apie šį filmą per daug reiškia sugadinti vieną įspūdingiausių XXI a. trilerių.

VIDEO: Filmo „Dingusi“ anonsas

7. „Kvietimas“ / „The Invitation“ (2016)

Mirusio sūnaus gedintis vyras pakviečiamas į buvusios žmonos vakarėlį. Ši situacija ir taip nejauki, bet Willas (Logan Marshal-Green) pastebi vis daugiau keistų, bloga žadančių detalių. „Kvietimas“ visus savo žaidėjus sustatinėja į vietas lėtai bei ramiai, tad sprogimo tenka palaukti, bet dėl to jis tik dar įspūdingesnis.

VIDEO: The Invitation Official Trailer 1 (2016) - Logan Marshall-Green, Michiel Huisman Movie HD

8. „Marta Mersi Mei Merlen“ / „Martha Marcy May Marlene“ (2011)

Pusiau trileris, pusiau drama ir šimtu procentų šiurpus filmas. Seano Durkino juostoje Elizabeth Olsen vaidina iš kulto pabėgti bandančią merginą. Johno Hawkeso suvaidintas grupės vadas ilgam įsirėš į atmintį, bet didžiausi plojimai tenka E.Olsen, visiškai pagavusiai moterį, kuri po truputį praranda pati save.

VIDEO: Filmo „Marta Mersi Mei Merlen“ anonsas

9. „Naujienų medžiotojas“ / „Nightcrawler“ (2014)

Dano Gilroy’aus „Nakties klajūnas“ pasakoja apie nusikaltimus bei avarijas filmuojantį jauną vyrą (Jake Gyllenhaal). Problema ta, jog iš tiesų perpratęs savo amatą, jis supranta, jog geriausia bus pačiam nusikaltimus dar ir režisuoti. J.Gyllenhaalo pasirodymas yra stulbinantis, o pats filmas garantuotai trinktelės žmogumi tikintiems žiūrovams per galvą.

VIDEO: Nightcrawler TRAILER 1 (2014) - Jake Gyllenhaal Crime Drama HD

10. „Stokeriai“ / „Stoker“ (2013)

Pietų Korėjos meistras Chan-wook Parkas į JAV atvyko nufilmuoti savo pusiau trilerio, pusiau vizualiai stulbinančios melodramos. Mia Wasikowska vaidina jauną merginą, po tėvo mirties apsigyvenančią su dėde (Matthew Goode). Šiame filme yra kažkas šlykštaus ir prieš atskleisdamas kortas C.W.Parkas žiūrovus praveda pro ilgą, klaidinantį labirintą.

VIDEO: STOKER Trailer (Nicole Kidman THRILLER)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius