Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 18 /22:56

2017-ųjų Berlyno kino festivalio „Auksinį lokį“ pelnė vengrų filmas „Kūnas ir siela“

Šių metų Berlyno kino festivalio pagrindinis apdovanojimas – „Auksinis lokys“ – šeštadienį buvo netikėtai paskirtas vengrų režisierės Ildiko Enyedi juostai „Kūnas ir siela“ (A Testrol es Lelekrol), vaizduojančiai meilės istoriją neįprastoje ir sukrečiančioje aplinkoje.
 Ildiko Enyedi
Ildiko Enyedi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šioje kino juostoje pasakojama autistės merginos, dirbančios skerdykloje kokybės inspektore, ir jos bendradarbio paralyžiuota ranka meilės istorija, besivystanti natūralistinių šios pramonės vaizdų fone.

I.Enyedi buvo viena iš keturių moterų kino kūrėjų, kurių filmai dalyvavo pirmojo didelio šių metų Europos kino festivalio konkursinėje programoje.

Jos filmas nebuvo minimas tarp 11 dienų trukusios Berlynalės favoritų. Manyta, kad „Auksinis lokys“ veikiausiai atiteks komedijai apie pabėgėlius Europoje „Kita vilties pusė“ (Toivon tuolla puolen), sukurtai kultinio suomių režisieriaus Akio Kaurismakio, arba čiliečio Sebastiano Lelio juostai „Fantastiška moteris“ (Una mujer fantastica), sulaukusiai gausių žiūrovų aplodismentų ir palankių kritikų įvertinimų.

Vis dėlto A.Kaurismaki pelnė „Sidabrinį lokį“ kaip geriausias režisierius.

I.Enyedi padėkojo festivalio žiuri ir dalyviams, kad jie priėmė „rizikingą“ juostą.

„Norėjome pristatyti jums labai paprastą filmą – kaip stiklinė vandens – ir tai buvo rizikinga“, – sakė ji.

„Visa mano komanda, mano bendradarbiai ir aš tuo tikėjome, bet negalėjome žinoti, ar žiūrovai prisidės prie mūsų, nes šis filmas tampa prieinamas tik turint dosnią širdį“, – pridūrė kino kūrėja.

Festivalio žiuri prizas atiteko Prancūzijos ir Senegalo režisieriaus Alaino Gomis juostai „Felisitė“ (Felicite) apie Kinšasos naktinio klubo dainininką, mėginantį surinkti pakankamai pinigų, kad galėtų apmokėti į didelį eismo įvykį patekusio sūnaus gydymą.

A.Gomis pasakojo apie didelius iššūkius, patirtus kuriant šį filmą. Jis pažymėjo, kad „šie metai buvo sunkūs Kongo Demokratinei Respublikai“, ir išreiškė viltį, kad pelnytas apdovanojimas paskatins Afrikos kino pažangą.

„Tai tiesiog filmas apie mus, sakantis, kad esame žmonės ir kad esame gražūs“, – pareiškė režisierius.

„Kovokite su tamsiaisiais amžiais“

Geriausios aktorės apdovanojimas atiteko pietų korėjietei Kim Min-hee, sukūrusiai pagrindinį vaidmenį intymioje dramoje „On the Beach at Night Alone“, vaizduojančioje nelaimingą aktorės meilę režisieriui.

Austras Georgas Friedrichas pripažintas geriausiu aktoriumi už vaidmenį vokiečių režisieriaus Thomas Arslano dramoje „Baltosios naktys“ (Helle nachte), pasakojančioje apie gedintį tėvą, kartu su paaugliu sūnumi keliaujantį po Norvegiją.

Geriausio scenarijaus kategorijoje laimėjo „Fantastiška moteris“, kurioje pagrindinį vaidmenį sukūrė translytė aktorė Daniela Vega.

Šios juostos kūrėjas S.Lelio išėjo į sceną kartu su vakarinę suknelę vilkinčia D.Vega ir pareiškė, kad jo filmas, pasakojantis apie dainininkės kovą už teisę dalyvauti netikėtai mirusio daug vyresnio mylimojo laidotuvėse yra kvietimas laikytis tolerancijos didelių iššūkių laikais.

Turime kovoti su tamsiaisiais amžiais grožiu, elegancija, poezija, – sakė jis.

„Turime kovoti su tamsiaisiais amžiais grožiu, elegancija, poezija“, – sakė jis.

67-ojoje Berlynalėje pirmąkart buvo apdovanota geriausia dokumentinė juosta, kuria tapo išrinktas palestiniečių režisieriaus Raedo Andoni filmas „Šmėklų medžioklė“.

Jis atkuriamas vieno liūdnai pagarsėjusio Izraelio tardymo centro atmosfera: buvę kaliniai atkartoja savo patirtus įspūdžius, mėgindami išsivaduoti iš savo demonų.

„Dirbu su žmonėmis, gyvenusiais tamsiausioje vietoje ir pagerbiamais šioje šviesoje... Jaučiuosi pagerbtas“, – sakė R.Andoni, kuris pats irgi yra kalintas Izraelyje.

„7 000 palestiniečių tebegyvena tuose kalėjimuose... Jie niekada nepelnys tokio pripažinimo kaip aš“, – pridūrė režisierius.

Šių metų Berlyno kino festivalyje buvo parodyta beveik 400 filmų, iš kurių 18 varžėsi dėl pagrindinių apdovanojimų.

Septynių narių vertinimo komisijai pirmininkavo Holivudo režisierius Paulas Verhoevenas, kurio garsiausi darbai yra veiksmo filmas „Robotas policininkas“ (RoboCop) bei drama „Elė“ (Elle). Tarp jos narių buvo amerikiečių aktorė Maggie Gyllenhaal, vaidinusi filme „Tamsos riteris“ (The Dark Knight), ir meksikiečių režisierius ir aktorius Diego Luna, vaidinęs juostoje „Šelmis-1: Žvaigždžių karų istorija“ (Rogue One: Star Wars Story).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius