Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 15

Animacinių filmų gerbėjus vėl pakvies festivalis „Tindirindis“ (video)

Spalio 19-25 dienomis Vilnius ir vėl taps animacijos sostine. Visą savaitę „Skalvijos“ kino centre, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje, Lietuvos kinematografininkų sąjungoje, Prancūzų kultūros centre, „Woo“ kino bare, „Mediatekoje“ vyks 7-asis Tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis 2009“.
Animacinis filmas KJFG No.5
Animacinis filmas KJFG No.5 / Kadras iš filmo

Šiais metais 26 konkursinėse programose bus parodyta apie 300 filmų, o retrospektyvinėse programose arti šimto filmų. Festivalio žiūrovai turės galimybę pamatyti lietuvių autorių naujausius animacinius filmus, sukurtus per paskutiniuosius metus, užsienio režisierių trumpametražius ir pilnametražius filmus. Filmai bus rodomi įvairių kategorijų programose: trumpametražių, filmų vaikams, debiutinių, jaunimui, suaugusiems, eksperimentinių, pilnametražių, o taip pat ir vaikų sukurtų filmų.

VIDEO: HORN DOG clip - by Bill Plympton

Lietuviškoji konkursinė programa (01 LT) įdomi savo įvairiapusiškumu. Joje daug filmų, kuriuos sukūrė Vilniaus dailės akademijos ir Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos studentai bei absolventai, jaunieji profesionalai bei lietuvių animacijos meistrai.

Šiemet animaciniai filmai konkursinėse programose varžysis dešimtyje skirtingų nominacijų, o geriausieji ir kiečiausieji festivalio riešutėliai tarptautinės žiuri bus apdovanoti „Stiklo riešuto“ prizais ir diplomais. Festivalio žiuri dirbs garsūs pasaulio režisieriai. Tarp jų latvių režisierė Roze Stiebra, estų režisierius Matti Kutt, lenkų prodiuseris Wlodzimierz Matuszewski, rusų režisierius Valentin Telegin, vokiečių režisierius Andreas Hykade, „Lietuvos kino“ generalinė direktorė Aušra Duobienė.

Festivalio išvakarėse, spalio 17 dieną, Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejuje įvyks moksleivių animacinių filmų konkursas, kurio metu dėl apdovanojimų varžysis jaunųjų animacijos kūrėjų darbai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Danijos, Norvegijos, Švedijos.

Bendradarbiaujant su „Getės“ institutu parengtos šešios vokiečių režisierių filmų retrospektyvinės programos, kuriose bus parodyti įspūdingiausi bei iškiliausi kūriniai, nužymėję vystymosi etapus ir suformavę vokiškosios animacijos mokyklos pagrindus.

Trumpametražių filmų programoje 02 TK „Jausmai“ nagrinėjami sudėtingi tarpusavio santykiai ir jausmai. Mėgstantiems humorą siūloma programa „Linksmai apie rimtus dalykus“ (03 TK), kurioje net 15 linksmų filmų. Programoje 04 TK „Pasaulio siurrealizmas“ filmų autorių požiūris į pasaulį netradicinis, originalus, pilnas siurrealistinių bei mistinių elementų. „Pasirodymų“ (05 TK) programa pristato filmus, kurių bene pagrindinis dramaturginis elementas yra muzika bei jos kontrapunktas su estetišku dizainu ir judesio plastika.

VIDEO: Belarusian proverbs (English subtitles)

Programa „Svajonės, sapnai ir baimės“ (06 TK) bando susieti animaciją apie gyvenimą ir svajones. Trumpametražių filmų programa „Pasakų pasaulis“ (07 V) skirta vaikams. Joje surinkti patys šauniausi animaciniai filmai, sukurti pagal įvairių šalių liaudies pasakas. Dar viena programa vaikams – „Mažieji mūsų draugai“ (08 V). O trečioji filmų vaikams programa pavadinta „Išmintis ir gudrumas“ (09 V).

Kaip visada festivalis labai daug dėmesio skiria eksperimentiniams, įvairiausių meninės raiškos priemones naudojančių autorių filmams. Eksperimentiniai filmai susirinko į dvi programas, kurios bus parodytos ir Šiuolaikinio meno centre.

Debiutinių filmų programose „Dvasios ir būtybės“ (12 D) bei „Kitoks pasaulis“ (13 D) pristatomi pirmieji režisierių filmai, kuriuose labai ryškiai atsiskleidžia kiekvieno iš šių jaunųjų menininkų noras kurti originalią, labai savitą animaciją, siekis surasti išskirtinį savo kelią, stilių ir menininko braižą.

Programa „Jaunimas jaunimui“ susideda iš keturių studentiškų filmų programų, kuriose žanrų, stilių, techninių ieškojimų tiek gausu, kad net sunku būtų viską aprašyti. Animacinių muzikinių klipų programoje 18 MV šešiolika filmų.

Televizinių filmų programoje 23 TV bus parodyti rusų, lenkų, vengrų, portugalų filmai. Filmų suaugusiems programoje 24 S surinkti filmai, kurių problematika ir idėjos artimesni suaugusiems ir jaunimui nuo 16 metų.

Spalio pabaigoje ir lapkričio pradžioje festivalis keliaus į Šiaulius, Klaipėdą bei Panevėžį. Festivalio programa įvairiapusė, pristatanti garsių režisierių, debiutantų, studentų kūrinius iš įvairiausių pasaulio šalių, bus parodyta daug filmų, kurie pelnė užsienio festivalių prizus bei nominacijas. Festivalio topografija plečiasi. Įvairiose Vilniaus vietose vykstančios konkursinių ir retrospektyvinių filmų peržiūros sieks surasti savo žiūrovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius