Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 27

Apetitą žadinantis kinas: 3 savaitgalio filmai, šlovinantys kulinariją ir gerą skonį

Kinas įkvepia. Vien tik Holivudo romantizuotas žymusis greitkelis, jungiantis Los Andželą su Čikaga – „Route 66“ – tapo daugelio keliautojų, vykstančių į Jungtines valstijas, kelionės tikslu. Kinas mus skatina patirti. Todėl nėra abejonių, jog filmai, kurie atveria kulinarijos subtilybes, gali paskatinti užsisakyti staliuką geram restorane, arba įmantrų receptą išmėginti savo virtuvėje. Dabar pat.
Kadras iš filmo „Burnt“
Kadras iš filmo „Burnt“

1. „Vakarienė kaip sapnas“

Teigiama, jog „Vakarienė kaip sapnas“ (orig. El Somni) (2014) – sunkiai į kinematografijus rėmus sutelpanti katalonų kino juosta. Čia kulinarija persipina su opera, poezija, šokiu, vaidyba ir vizualiaisiais skaitmeniniais menais.

Režisieriaus Franco Aleu sukurtas filmas pasakoja apie vieno žymiausių pasaulio restoranų „El Cellar de Can Roca“ savininkų Joano ir Jordi Rocos idėją suderinti kulinariją su operą.

Pasitelkę operos esteto Franco Aleu žinomis, muzikos ir maisto kultūros ekspertai imasi „Dvylikos patiekalų operos ir dvylikos dalių banketo“ koncepcijos įgyvendinimo. Į šį projektą įsilieja net 40 tarptautinių muzikos solistų ir atlikėjų.

Sunku papasakoti žodžiais – šį filmą reikia patirti. Tokią mintį, recenzuodami šią kino juostą, išsako dauguma kino kritikų. Galbūt todėl, kad gurmaniško maisto skonis, kaip konceptualinės muzika dvasia, yra sunkiai perteikiami pasakojimu.

VIDEO: El Somni (The Dream - El Celler de Can Roca) - Official Trailer

2. „Natūralus pasipriešinimas“

Šis filmas (orig. Résistance Naturelle) (2014) neabejotinai patiks vyno kultūros mėgėjams. Jonathano Nossisterio režisuotoje kino juostoje perteikiami drastiški vyno pramonės pokyčiai, įvykę per pastarąjį dešimtmetį.

Priešindamiesi nusistovėjusiais tvarkai į kovą pakyla keturi išradingi vydanriai – Giovanna Tiezzi, Corrado Dottori, Elena Pantaleoni ir Stefano Belloti, kurie inicijuoja modernias priemones, leidžiančias sukurti ekologiškos vyndarystės gamybą.

Kiekvieno jų ūkis – savaip unikalus, kaip ir tradicijos bei vertybės, kuriomis vadovaujasi vyno gamintojas. Galima teigti, jog vyno gamyba šiame filme yra pateikiama kaip gyvenimo būdas ar net meno forma.

Tačiau ar pasaulis geba įvertinti tradicinių vyndarių pastangas? Ir kas skatina vyndarius rinktis sunkesnį kelią vietoj to pramoninio, paprastesnio? Šie ir kiti klausimai žiūrovą privers susimąstyti ne tik žiūrinti šį filmą „Natūralus pasipriešinimas“, bet ir plačiau pasidomėti degustuojamo vyno kilme ir istorija.

VIDEO: Natural Resistance / Résistance naturelle (2014) - Trailer

3. „Kritikai gurmanai“

Trijų režisierių komandos sukurta dokumentinė kino juosta „Kritikai gurmanai“ (orig. Foodies) (2014) žiūrovus supažindina su 5-iais aukštosios virtuvės profesionalais, kuriuos aukščiausiais balais įvertino „Michelin“ gidas.

Įdomu tai, jog tarp šių šefų – lietuvė Aistė Misevičiūtė, kuri yra laikoma viena įtakingiausių maisto kritikų tinklaraštininkių. Likę šefai – Andy'is Hayleris, Katie Keiko, Permas Paitayawatas ir Stevenas Plotnickis.

Dokumentikoje atskleidžiamos įvairios kultūrinės maisto gamybos požiūriai ir praktikos. Virtuvės ekspertai diskutuoja ne tik apie restoranų užkulisius, bet ir apie visuomenės požiūrį į maisto gamybą, maisto vertintojų edukaciją bei kulinarines madas.

Ir maisto gurmanams, ir tiems, kure žavisi maisto gamyba, šis dokumentinis filmas atskleis įdomias kulinarijos subtilybes, paskatins eksperimentuoti virtuvėje, ieškoti ir atrasti vis įdomesnių požiūrių į maisto gamybą.

VIDEO: Foodies Official Trailer (2015) HD

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius