-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 01 18

„Auksinių gaublių“ teikimo ceremonijoje triumfavo „Įsikūnijimas“ (nuotraukos)

Mokslinės fantastikos filmas „Įsikūnijimas“ („Avatar“) sekmadienį vykusioje 67-oje „Auksinių gaublių“ teikimo ceremonijoje laimėjo šį apdovanojimą geriausio filmo ir geriausios režisūros kategorijose, o tokia sėkmė dar labiau padidino jo galimybes laimėti „Oskarą“.
Režisierius Jamesas Cameronas
Režisierius Jamesas Cameronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Filmą „Titanikas“ („Titanic“) sukūrusio režisieriaus Jameso Camerono naujausias kūrinys, pretenduojantis tapti daugiausia uždirbusiu filmu, triumfavo Beverli Hilse (Kalifornija) vykusioje ceremonijoje.

Kritikai „Įsikūnijimą“ vadino nauja gaire kinematografijoje dėl modernių trimačių efektų ir judesių filmavimo technologijų, kurias labai padėjo išvystyti J.Cameronas.

„Tai geriausias darbas pasaulyje“, – apdovanojimą už geriausią filmą atsiėmęs režisierius sakė „Beverly Hilton Hotel“ susirinkusiems žiūrovams, tarp kurių buvo daugybė žvaigždžių.

„Mes suteikiame pramogą žiūrovams visame pasaulyje – būtent tai reiškia „Auksiniai gaubliai“, – pridūrė jis.

Laimėti „Auksiniai gaubliai“ laikomi svarbiu požymiu, jog vienas ar kitas filmas gali tikėtis pelnyti prestižinį „Oskarą“, kurių teikimo ceremonija vyks kovo 7 dieną.Gruodį pradėtas rodyti „Įsikūnijimas“ pasaulyje už parduotus bilietus uždirbo jau 1,6 mlrd. dolerių ir sparčiai artėja prie 1,8 mlrd. dolerių rekordo, kurį pasiekė 1997 metais sukurtas J.Camerono filmas „Titanikas“, pelnęs 11 „Oskarų“.

Anksčiau „Auksinį gaublį“ už geriausią režisūrą atsiėmęs iš laimės švytintis J.Cameronas sakė manęs, kad pralaimės buvusiai žmonai Kathryn Bigelow, kuri buvo nominuota geriausio režisieriaus kategorijoje už įspūdingą Irako karo dramą „Išminuotojų būrys“ („The Hurt Locker“).

„Nesu pasiruošęs. Tiesą sakant, maniau, šį apdovanojimą gaus Kathryn, – sakė režisierius. – Tačiau nesuklyskite – esu labai dėkingas.“

Dalį savo kalbos J.Cameronas sakė navi – taikių mėlynodžių ateivių, vaizduojamų „Įsikūnijime“, kalba.

Laimėti „Auksiniai gaubliai“ laikomi svarbiu požymiu, kad vienas ar kitas filmas gali tikėtis pelnyti prestižinį „Oskarą“, kurių teikimo ceremonija vyks kovo 7 dieną.

Tačiau Holivudo apdovanojimai retai atitenka fantastikos filmams, o „Įsikūnijimui“ tikriausiai teks įnirtingai varžytis su K.Bigelow „Išminuotojų būriu“, Quentino Tarantino „Negarbingais šunsnukiais“, taip pat kino juostomis „Brangioji“ („Precious“) ir „Aukštai ore“ („Up In the Air“).

Pastarasis filmas „Auksinių gaublių“ teikimo ceremonijoje buvo nominuotas šešiose kategorijose, tačiau pelnė tik vieną apdovanojimą – už geriausią scenarijų.

Nesėkmė taip pat ištiko miuziklą „Devyni“ („Nine“), kuris tą vakarą buvo nominuotas penkiose kategorijose, tačiau nepelnė nė vieno apdovanojimo. Geriausio miuziklo arba komedijos nominacijoje „Devynis“ pranoko nuotaikinga kino juosta „Pagirios Las Vegase“ („The Hangover“).

Geriausiais kino dramos aktoriais buvo pripažinti didžiojo ekrano veteranai Jeffas Bridgesas ir Sandra Bullock.

60 metų J.Bridgesas pelnė „Auksinį gaublį“ už prasigėrusio kantri muzikos dainininko vaidmenį filme „Crazy Heart“.

Anksčiau J.Bridgesas buvo tris kartus nominuotas „Auksiniams gaubliams“, tačiau nepelnė nė vieno. Už pastarąjį vaidmenį pripažinimo sulaukęs aktorius buvo pagerbtas atsistojusių žiūrovų plojimais, kai ėjo prie scenos.

„Jūs išties sudirbote mano nepakankamo pripažinimo statusą“, – šyptelėjo jis ir pareiškė dedikuojantis šį apdovanojimą žmonai ir šeimai.

S.Bullock šios „Auksinių gaublių“ teikimo ceremonijoje buvo pripažinta geriausia kino dramos aktore dėl įkvėpimą teikiančios mokytojos vaidmens filme „Nematoma pusė“ („The Blind Side“).

45 metų didžiojo ekrano veteranė nugalėjo kitas nominuotąsias aktores: Emily Blunt, pasirodžiusią filme „Jaunoji Viktorija“ („The Young Victoria“), Helen Mirren, nominuotą už vaidmenį filme „Paskutinė stotis“ („The Last Station“), Carey Mulligan, sužibėjusią kino juostoje „Auklėjimas“ („An Education“) bei Gabourey Sidibe, atlikusią vaidmenį filme „Brangioji“ („Precious“).

Holivudo žvaigždė Meryl Streep pagerino rekordą, atsiimdama jau septintą „Auksinį gaublį“ už televizijos kulinarijos laidos vedėjos Džulijos vaidmenį filme „Julie ir Julia“ („Julie & Julia“).

60 metų M.Streep šį apdovanojimą pelnė geriausio komedijos aktorės vaidmens kategorijoje, kuriai ji taip buvo nominuota už vaidmenį filme „Tai sudėtinga“ („It's Complicated“).

Geriausiu komedijos aktoriumi pripažintas Robertas Downey jaunesnysis už legendinio Viktorijos epochos detektyvo vaidmenį filme „Šerlokas Holmsas“ („Sherlock Holmes“).

„Auksiniai gaubliai“ už geriausius antrojo plano vaidmenis atiteko Austrijos aktoriui Christophui Waltzui, pasirodžiusiam filme „Negarbingi šunsnukiai“, ir Mo'Nique, vaidinusiai kino dramoje „Brangioji“.

Australė aktorė Nicole Kidman sekmadienį kreipėsi į „Auksinių gaublių“ teikimo ceremoniją susirinkusias garsenybes ir žiūrovus, ragindama prisidėti prie pagalbos nuo žemės drebėjimo nukentėjusiam Haičiui.

„Tenoriu rimtai pasakyti, kad šį vakarą daugelis žmonių prisisegę juosteles, palaikydami Haičio žmones, o jūs galite atsidaryti (tinklalapį) NBC.com ir prisidėti asmeniškai“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius