Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 23

Daugiausia uždirbantys visų laikų aktoriai: pasakiški honorarai ir įsimintiniausios Holivudo sutartys

Ne paslaptis, jog daugelio filmų sėkmė priklauso ne tik nuo gero scenarijaus, puikių vizualių efektų ar įsimintino režisieriaus, bet ir nuo aktorių, kurie pasirodo tuose filmuose. Būtent aktorių populiarumas dažnai tampa vieno ar kito filmo sėkmės garantija, nes žiūrovai ateina pasižiūrėti į naujus savo mylimų aktorių pasirodymus didžiuosiuose kino ekranuose.
Tomas Cruise
Tomas Cruise / Filmo kūrėjų nuotr.

Kiekvienas dešimtmetis kine turėjo savo dievaičius, aktorius ir aktores, kurie ne tik žibėjo kino ekranuose, maudėsi šlovės spinduliuose, bet ir už savo populiarumą gaudavo didžiausius honorarus.

Pastaraisiais metais tokiais aktoriais buvo Johnny Deppas, Robertas Downey jaunesnysis, Jennifer Lawrence, Dwayne‘as „Uola“ Johnsonas, nes jų populiarumas kino studijoms nešdavo didžiausią pelną. Tačiau kadaise aktoriai užsidirbdavo ne po 20 ar daugiau milijonų dolerių už vaidmenį, o žymiai kuklesnes sumas, bet ir jos savo laikais sugebėdavo stebinti visą Holivudo kino industriją. Prieš gerą pusšimtį labiausiai apmokamais aktoriais buvo Johnas Wayne‘as, Steve‘as McQuinnas, Elizabeth Taylor, Robertas Redfordas, Audrey Hepburn, Clintas Eastwoodas, tačiau jų honorarai neperkopdavo net milijono dolerių barjero.

Žinoma, ir tada, ir dabar kai kurie gudresni aktoriai elgėsi doriau ir sutikdavo gauti už filmą tam tikrą procentą nuo galutinių pajamų, jeigu filmas būdavo finansiškai sėkmingas. Ir būtent tokiems aktoriams pasipelnyti sekdavosi labiausiai. Tarkim Keanu Reevesas už du paskutinius kultinės „Matricos“ (angl. „The Matrix“) filmus gavo 30 milijonų dolerių, tačiau su procentais jo uždarbis padidėjo iki 156 milijonų dolerių, o Jackas Nicholsonas už pasirodymą 1989 metų filme „Betmenas“ (angl. „Batman“) gavo 6 milijonus dolerių, kurie galiausiai užaugo iki 60 milijonų.

Pristatome dešimt Holivudo aktorių, kurie gavo didžiausius visų laikų honorarus Holivude, bei filmus, kurie ir atnešė tokius pasakiškus turtus kino dievaičiams.

10 didžiausių visų laikų honorarų

1. Keanu Reevesas (156 mln. dolerių už „Matrica. Perkrauta“/„Matrica. Revoliucijos“)

Kai 1999 metais brolių (dabar seserų) Wachowsky mokslinės fantastikos filmas „Matrica“ (angl. „The Matrix“) susilaukė stulbinančios finansinės sėkmės, laimėjo keturis „Oskarus“ ir tapo vienu iš ryškiausių savo laiko kino projektų, kino studija „Warner Bros.“ net nedvejodama užsisakė du tęsinius, kuriuose matė tik Keanų Reeves‘ą. O už tai aktoriui buvo pasiūlyta įspūdinga pinigų suma – 30 mln. dolerių ir 15 procentų nuo galutinių filmo pajamų. Galiausiai aktorius užsidirbo 156 mln. dolerių. Tačiau būdamas labai dosnus, jis dalį pinigų atidavė žmonėms, dirbusiems prie abiejų dalių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Keanu Reevesas 2009-aisiais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Keanu Reevesas 2009-aisiais

2. Tomas Cruise'as (100 mln. dolerių už „Neįmanoma misija 2“ ir „Pasaulių karas“)

Holivudinės šypsenos savininkas Tomas Cruise‘as jau beveik dvidešimt metų išlieka vienu iš geriausiai apmokamų pasaulio aktorių. Vidutinis aktoriaus honoraras siekia 45 milijonus dolerių, tačiau du kartus karjeroje aktoriaus uždarbis pakilo iki 100 mln. dolerių. Tokias pinigų sumas jis gavo už savo pasirodymus filmuose „Pasaulių karas“ (angl. „War of the Worlds“) ir antroje „Neįmanomos misijos“ (angl. „Mission Impossible 2“) dalyje. Nenuostabu, kad aktoriui mokami tokie honorarai. Jis ne tik prodiusuoja savo filmus, bet ir pats atlieka pavojingus gyvybei kaskadinius triukus, o taip pat pritraukia į kino ekranus milijonus žiūrovų, kurie kino studijoms suneša solidžias pajamas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomas Cruise'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomas Cruise'as

3. Bruce'as Willisas (100 mln. dolerių už „Šeštasis pojūtis“)

Dešimtame praeito amžiaus dešimtmetyje vienu iš populiariausių aktorių buvo veiksmo filmų ir trilerių žvaigždė Bruce‘as Willisas, kuriam mokėdavo po 15–20 milijonų dolerių už vaidmenį, tačiau didžiausias honoraras aktoriui atkeliavo 1999 metais po to, kai jis sėkmingai pasirodė tada perspektyvaus režisieriaus M. Nighto Shyamalano filme „Šeštasis pojūtis“ (angl. „The Sixth Sense“). Filmas, kurio biudžetas siekė vos 40 mln. dolerių, visame pasaulyje užsidirbo 672 mln. dolerių. Bruce‘as Willisas gavo 100 mln. dolerių.

„Scanpix“ nuotr./Bruce'as Willisas
„Scanpix“ nuotr./Bruce'as Willisas

4. Willas Smithas (100 mln. dolerių už „Vyrai juodais drabužiais 3“)

Kažkada pasižadėjęs, jog daugiau nebevaidins tęsiniuose, aktorius Willas Smithas 2012 metais sulaužė savo pažadą ir pasirodė trečioje ir paskutinėje „Vyrai juodais drabužiais“ (angl. „Men in Black III“) dalyje. Tačiau, kad priviliotų aktorių į šį filmą, kino studijai „Sony Pictures“ teko neblogai ištuštinti piniginę. Aktoriui po filmo pasirodymo kinuose buvo išmokėta rekordinė pinigų suma – 100 mln. dolerių. Žinoma, visi šie pinigai atėjo iš sutartų 15 procentų nuo galutinių pajamų.

will-smith-sings-summertime
will-smith-sings-summertime

5. Sandra Bullock (70 mln. dolerių už „Gravitacija“)

2013 metais pasirodžius septynis „Oskarus“ iškovojusiai mokslinės fantastikos juostai „Gravitacija“ (angl. „Gravity“), Sandra Bullock ir vėl tapo geriausiai apmokama pasaulio aktore. Už savo dalyvavimą šiame Alfonso Cuarono filme aktorė gavo 20 milijonų dolerių, tačiau dėl papildomų 8 procentų, jos honoraras išaugo iki 70 mln. dolerių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sandra Bullock
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sandra Bullock

6. Tomas Hanksas (70 mln. dolerių už „Forestas Gampas“)

Kaip ir Tomas Cruise‘as, dviejų „Oskarų“ laureatas, aktorius Tomas Hanksas jau du dešimtmečius karaliauja geriausiai apmokamų aktorių sąraše. Šiais, 2016 metais, aktorius pasirodė net trijose juostose – „Stebuklas virš Hadsono“ (angl. „Sully“), „Inferno“ bei „Holograma karaliui“ (angl. „Hologram for the King“), už kurias aktorius gavo apie 35 mln. dolerių, tačiau didžiausiu jo karjeros pasiekimu uždarbio plane tapo 1994 metais pasirodęs oskarinis Roberto Zemeckio filmas „Forestas Gampas“ (angl. „Forest Gump“). Už šį filmą aktoriui buvo išmokėta 70 mln. dolerių.

„Scanpix“/AP nuotr./Tom Hanks
„Scanpix“/AP nuotr./Tom Hanks

7. Harrisonas Fordas (65 mln. dolerių už „Indiana Džounsas ir krištolo kaukolės karalystė“)

Devintajame ir dešimtajame praeito amžiaus dešimtmečiuose tarp labiausiai apmokamų aktorių rikiavosi „Žvaigždžių karų“ (angl. „Star Wars“) žvaigždė Harrisonas Fordas, kurio vidutinis atlyginimas už filmą siekdavo 17,5 mln. dolerių. Tačiau didžiausias jo karjeroje honoraras buvo gautas 2008 metais, kai po ilgų Steveno Spielbergo įkalbinėjimų aktorius sutiko suvaidinti ketvirtoje „Indianos Džounso“ (angl. „Indiana Jones“) dalyje. Už filmą „Indiana Džounsas ir krištolo kaukolės karalystė“ (angl. „Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull“) jis gavo 65 milijonus dolerių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Harrison Ford
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Harrison Ford

8. Jackas Nicholsonas (60 mln. dolerių už „Betmenas“)

Kartais norėdami gauti vieną ar kitą aktorių, kino studijos turi prisitaikyti prie aktorių užgaidų. Būtent tokiu atveju tapo 1989 metų režisieriaus Timo Burtono filme „Betmenas“ (angl. „Batman“) pasirodęs Jackas Nicholsonas, kuris už savo atliktą Džokerio vaidmenį gavo didžiausią tų laikų honorarą – 60 mln. dolerių. Ironiška, bet pagrindinio vaidmens atlikėjas Michaelas Keatonas turėjo tenkintis kuklesne suma – 5 mln. dolerių.

„Scanpix“/„Mavrixonline.com“ nuotr./Jack Nicholson
„Scanpix“/„Mavrixonline.com“ nuotr./Jack Nicholson

9. Leonardo DiCaprio (59 mln. dolerių už „Pradžia“)

Prie universalių aktorių, į kurių filmus eina milijonai žmonių visame pasaulyje, galima priskirti ir jau „Oskarą“ savo kišenėje turintį Leonardo DiCaprio, kuris 2010 metais gavo didžiausią tų metų honorarą – 59 milijonus dolerių. Tokia stulbinanti pinigų suma į aktoriaus sąskaitą atkeliavo už pasirodymą kino genijaus Christopherio Nolano filme „Pradžia“ (angl. „Inception“). Vidutinis aktoriaus uždarbis už filmą siekia 25 milijonus dolerių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Leonardo DiCaprio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Leonardo DiCaprio

10. Johnny Deppas (55 mln. dolerių už „Karibų piratai: ant keistų bangų“)

Ne itin gerus laikus išgyvenantis Johnny Deppas prieš penkerius metus buvo tituluojamas brangiausiai apmokamu pasaulio aktoriumi. Už savo pasirodymus filmuose jis gaudavo po 30–50 milijonų dolerių, bet didžiausias jo karjeroje honoraras atkeliavo 2011 metais. Už savo pasirodymą ketvirtoje kultinės studijos „Disney“ franšizės „Karibų piratai“ (angl. „The Pirates of the Caribbean“) dalyje, moterų numylėtinis gavo 55 milijonus dolerių. Po šios juostos pasirodymo, visi filmai, kuriuose aktorius pasirodydavo, patirdavo finansinį fiasko, todėl jo honoraras už filmą dabar siekia 10–15 milijonų dolerių. Tikėtina, jog kitais metais situacija pasikeis, kai į kino ekranus atkeliaus penktoji „Karibų piratų“ dalis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnny Deppas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnny Deppas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius